Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do dwóch razy sztuka... czyli budowanie uzależnia ;)

Recommended Posts

Melduję,że parapetówa sie udała :D

19 osób przybyło, impreza skończyła się po 3.00 nad ranem a trwała od 19.00 :D

Był resecik, dużo śmiechu, zimnych drinków, troche gry w bilard , nie obyło się bez tańców :wiggle: Artur uruchomił swoje winyle i efekt był taki,ze stópki na drugi dzień bolały .... ;)

Swoją drogą wczorejszy poranek był dość ciężki :sick: no.... ale było warto ;) :lol2:

Panowie ogrodowi wyrównali teren wokół domu i narazie są zasadzone tylku tujki z 3 stron( takie niewielkie ok 100-120cm).

Panowie maja wytyczyć wszystkie rabaty, z przodu mają zrobić nasadzenia i wysypać żwirek, a z tyłu będa tylko wytyczone rabaty i położona zostanie mata antychwastowa. nasadzenia będa musiały poczekac ( kasa, a raczej jej niedostatek ;) ). Oczywiście maja tez stworzyć trawnik :D

• Odpowiedzi 333
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam ,kochana macie piękny domek,prześledziłam Wasz cały dziennik;) Wszystko wyszło pięknie :) Ja z moim M zaczynamy wiosną dalsze postępy i mam kilka pytań. Ja tak jak i Ty jestem fanką antresoli.My mamy ją nad jadalnią. Ponieważ już użytkujecie Wasz domek to czy widzisz dużo minusów jeśli o nią chodzi. Nasi znajomi mają antresolę tak jak Wy nad 40m salonem i mówią że już by się na nią nie zdecydowali.Czy ucieka Wam ciepło do góry?nie macie na górze za gorąco.Czy bardzo głośno jest w pokojach na poddaszu ,jeśli na dole gra TV bądź macie gości? A i ile Was wyniosła balustrada na antresoli,jakie w przybliżeniu są ceny za szklaną balustradę? My też taka chcemy, a długość naszej to 3m. Pozdrawiam:)

OGRODOWY BUBEL :mad: czyli porażka z firmą ogrodową :sick:

JAk wiecie naszym ogrodem miała się zając firma (chociaż coraz bardziej myśle że słowo "firma" jest tu nie do końca adekwatne...) która wcześniej przygotowała nam projekt ogrodu. Dwóch młodych współwłaścicieli, którzy wydawali sie pełni pasji i zapału do pracy.... niestety wydawali się....

Sam projekt nic specjalnego, ale też pieniadze jakie chcieliśmy przeznaczyć na zaaranżowanie działki nie były ogromne, miało to być do 20tyś złotych.

Bez systemu nawadniania, trawnik, rabaty, obżeża z kostki picola, różnej wielkości nasadzenia , część dużych troche średnich i małych... oraz żwirek w rabatach.

Wykonanie całego ogrodu stwierdzili ,ze zajmie im 1,5 do 2 tygodni...

Umówiłam sie z firmą ,że zrobią mi ogród w 2 etapach (względy finansowe ;) )

Teraz miały powstać rabaty wyłożone matą antychwastową z obrzeżami z kostki wokół domu a na froncie miały pojawić sie docelowe już nasadzenia i wysypany żwirek reszta nasadzeń i żwir miały pojawić sie na przełomie lipca i sierpnia.

Prace mieli rozpocząć jak tylko na to pozwoli pogoda, a pozwoliła działać pod koniec marca... ale ewidentnie nie chciało się im pracować jakaś chyba byłam otempiałą,że nie zauważyłam tego od początku, wszystko zrzucam na naszą przeprowadzkę, zamotanie, myślenie bardziej o zbliżających sie Świętach które miały sie odbyć u nas w domu niż o ogrodach :sick: i to był błąd....

Jestem wściekła i już nawet nie chce sie rozpisywać ale na dzieńdzisiejszy sprawa wygląda tak,ze mam wokół domu tujki sztuk łącznie 115 tujek. 75 wkopali dwaj pracownicy mojego teścia w ciągu niespełna 3 godzin, a 2 pracowników ekipy ogrodowej 40 sztuk na tyle domu wkopywało 9 godzin :o palac faję za fajką, odpoczywająć w słońcu oparci o szpadel i gawędząc sobie :( .....................

W ciągu trzech tygodni firma, która podobno dysponuje wieloma pracownikami ( jednego dnia było 5 osób) zdołałą rozrównać teren oraz położyć obrzeże z kostki przed domemi z jednego boku domu co łącznie zajeło jedemu pracownikowy jeden dzień ! A co z resztą ludzi????

Cały czas wołoali kase na materiały a ja głupia dawałam... dawałam... normalnie rozum mi odjeło zupełnie jakbym nigdy nie wspłópracowałą z ludzmi, ekipami i jak bym tych dwóch domów nie wybudowała :bash:

Dostali kilka ładych tysięcy zaliczki :sick: a ja z materiałów mam mate antychwastową na rabaty, kostkę którą położyli o wartości max 400zł. i najlepsze.... NASADZENIA :mad:

Kilka dni temu wchodze do garazu w którym okni przetrzymywali rzeczy i co widze ... kilkanaście może dwadzieścia doniczek mniejszych niż doniczki storczyka... rośliny wielkości od grejfruta do uawaga kapusty sztuk 3!!!! wow!!! No i ja głupia myśle no ok to to najmnoiejsze gówno któe kupili chcieli sobie zostawić.... A wszytkie duże i średnie pewnie przyjadą dużym transportem odrazu do wkopania wczoraj sie dowiedziałam,ze duuupa! że to są wszytkie rośliny które w tym etapie prac mi chcą zasadzić!!! że reszte dosadzą w drugiej transzy, a wogóle j:mad:ak chce żwir w rabatach przed domem ( a taka był przeciez umoważe tam będzie) to amm sobie go kupić sama bo oni to przemyśleli, wszytko posżło w górę no i im się to nie opłaca wiec w tych pieniadzach które im dałam na to nie starczy!!!

I wogóle chcą kolejne zaliczki!!!! :mad:

Kur...a to co zrobili z moimi pieniędzmi skoro koszt materiałów które kupili nie przekracza 1500zł!!! A łącznie pracowali moze 5 dni i to 3 dni z tego w 2 osoby! Ludzie jacyś totali amatorzy, widać ,ze biedni i zabrani do robpoty za grosze, wiec niestety też do pracy sie nie palili tylko bimbali!!!

Jednym słowem wkurzyliśmy sie ... ok jestem stratna ale tych debili nie chce wiecej widzieć!!

Teść ma mi podesłać swoich ludzi którzy znaja się na rzeczy, rozłożą mi do końca tą mate antychwastową w rabatach a nastepnym razem jak kupię ( SAMA! ) nasadzenia to mi je wkopia oraz położą żwir na froncie i na rabacie z boku domu któa ciągnie się do grila....

Jednym słowem załamka :(

Edytowane przez Karolina i Artur :P

Dzisiaj w Lublinie kolejny cuuudwonie słoneczny i ciepły dzień sie zapowiada :D

Aż chce sie zyć :lol2:

Julci katar ustępuje, jestesmy na dobrej drodze ;) Wczoraj było tak pieknie że spędziła ze 3 godziny łacznie na dworze, ale temperatury nie ma wiec nie sądze,ze jej to zaszkodzi, zresztą nie dało się jej praktycznie utrzymać w domu , bo ciągle przyklejona do drzwi tarasowych pokazywała ptaszki i chciała na dwór... ;)

Pyknę dzisiaj kilka zdjęc mojego zarodka ogrodowego,żebyscie kochani widzieli jakąś różnice za kilka lat jak to podrośnie :lol2:

No i jak kiedyś doczekam sie trawy ;)

Pozdrawiam serdecznie i wszystkim zaglądajacym życzę mega słonecznej i miłej niedzieli :) :hug:

Wczoraj zgodnie z zapowiedzią stawili sie dwaj panowie podesłani prze mojego teścia :)

W kilka godzin wsadzili, do tej pory nie wsadzone nasadzenia, wkopali wszystkie brakujące obrzeża ( tymczasowo plastikowe, które sukcesywniw zostana zastąpione kosteczką taką jaka jest już w części rabat ;) )

Położyli tez prawie całą mat e antychwastową został im kawałek rabaty przy grillu ale dokończą to i zasieją trawkę jutro. (dzisiaj ich nie bedzie)

Ja codziennie patrzę z miłością na moje drzewko przy grillu, które zostało przesadzone od rodziców i modle sie żeby przeżyło ;)

Podlewam obficie i trzymam kciuki.....

Musze dokupić kilka bukszpanów, brebreysów, 2 akacje przed ogrodzenie, kwiaty do donicy na okno, świetk na tył domu i pare innych roślinek ... na początek ;)

A moja Julcia cieszy sie od wczoraj piaskownicą któą zrobił dla niej dzidzio, jednym słowem trawy nie ma ale piaskownica jest ;) :lol2:

Musze kupić jej jeszcze jakiś mały plac zabaw, 2 huśtawki, zjeżdzalnie i itp.

Trawa zasiana :D :lol2:

Panowie nie zawiedli stawili się z samego rana, dołożyli odrobinę brakującej maty antychwastowej, zasadzili jeszcze kilka roślinek ( 5 małych bukszapanów, pigwowiec, ozdobną trawę i pare innych ;) ) no i wzieli sie za sianie, ubijanie itd... poszło im sprawnie, skońćzyli wszystko ok 14.00 :)

Jestem bardzo zadowolona, panowie widać odrazu,że znają się na rzeczy :yes:

Teraz tylko czekam z niecierpliwościa na pierwsze zielone źdźbła trawki :lol2: Ale dla mnie już jest pięknie ;)

Pozdrawiam serdecznie !!!!!!!!!!

A jutro pyknę kilka zdjęć bo dzisiaj jak wyszłam z aparatem okazało się za padła mi bateria :mad:

Hi Karolcia! Mam pytanko w sprawie Twoich białych drewnianych żaluzji...Jak z ich czyszczeniem, kurzą się bardzo, ciężko się je czyści?:) Pytam, bo wczoraj zamawiałam okna do naszej dobudówki, ostatecznie wziełam białe w środku i wspomniałam do sprzedawczyni że może założe sobie białe żaluzje i runeła na mnie lawina głupich stwierdzeń że bludzące, że zżółkną itd Swoje pięć groszy dorzuciła również jakaś przypadkowa klientka (czego nie nawidzę)...:mad: Mimo ich argumentów (żadna z nich nie ma bialych żaluzcji:bash:) ja jestem bardzo "napalona", więc stwierdziłam,że spytam fachowca i osobę, która posiada takowe a nie jakieś wredne babska:D

Madziu ja uwielbiam moje białe żalzje!!! i gdybym miała wybierać jeszcze raz zrobiłabym to samo:yes:

Są napewno najpraktyczniejsze ze wszystkich kolorów drewnianych żaluzji ( njamniej widac ewentualny kurz... a w zasadzie wcale go nie widać ;) Ja przecieram raz na dwa tygodnie taką miotełką ( dokłądnie pani która u mnie sprząta 2 razy w miesiącu ;) ) ma taką miotełkę ala wata i czyści to idealni, naprawdr ja niewidze problemu.... :no:

A wpisem sie nie przejmuj ;) zdarza się ;) luuuzik :hug:

Buziaki :***

Cuuuudowna pogoda :)

My postanowiliśmy zrobić inauguracyjnego grilla ;)

Przyjeżdzają dzisiaj do nas jedni i drudzy rodzice oraz moja siostra (22 lata najlepsza ciocia Julci na swiecie ;) ) i mój brat ( 20 lat wujek z powołania :lol2:)

Oni szaleją na jej punkcia, ona na ich i ja wtedy dla dziecka nie istnieje ;)

Grillik będzie popołudniowy, mięska sie marynują,napoje chłodzą, musze jeszcze pyknąć dwie sałatki ;)

A sam grill przyjechał z nami jeszcze z poprzedniego domu, bo to prezent ślubny ;) :lol2:

MIŁEGO DNIA!!!!!!!!!!!!!!

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...