Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie uzależnia - komentarze

Recommended Posts

hej Karolina

nasze okno to 410 na 535 (wysokość) i troche szczerze przyznam ze mamy z nim problemow. Architekt podczas projektowania twierdzil ze nie powinno to duzo kosztowac, probujemy sie zorientowac i okazuje sie, ze konstrukcja musi byc aluminiowa (dol jest przesuwny, gora fix) i bedzie baardzo droga - samo okno jarekko nam wycenia na ok. 40 . i wydaje nam sie to cena dosc kosmiczna za jedno okno. Zastanawiamy sie bardzo powaznie nad zrobieniem posrodku zbrojonej belki ktora pozwoli zrobic z tego 2 okna i wtedy koszt bedzie duzo mniejszy ponoc, moze udaloby sie tez zrobic okna drewniane o czym skrycie oboje marzymy. Wiele z widoku nie powinnismy stracic (jak sie stoi na antresoli to wyglada to naprawde super), a koszt bedzie znaczaco mniejszy. Podobno na tym etapie mozemy jeszcze wszystko zrobic, tylko chcemy poprosic architekta o wizualizacje jak to bedzie wygladalo.

Pozdrawiam serdecznie i caly czas dojrzewam do prowadzenia dziennika, tylko czasu mi brak (ja mam dwojke malych lobuzow i pracuje na caly etat wiec z czasem jest krucho) :)

Wiceniają je Wam na 40 tyś ???:o czy ja źle zrozumiałam... to chyba niemożliwe ?!

Myśle,że podzielenie go na 2 części to bardzo dobry pomysł :yes:

U nas okno ma 4 szerokości x 3,5 m wysokości i u nas podział będzie na 3 części pionowe bez belki poprzecznej a okno samo w sobie będzie aluminiowe i nieotwierane. Znaleźliśmy oferte za 7 000 pln .

Mam nadziję,że uda Wam się to fajnie i troche taniej wykonać ;)

Mam nadziję,że zmobilizujesz się i jednak założysz dziennik bo domek zapowiada się pieknie!!! I jeżeli nie będzie to ze względu na brak czasu dziennik to może chociaż tygodnik ? ;) Pozdrawiam serdecznie!!!

Edytowane przez Karolina i Artur :P

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześc Karola!

Widzę,że dobrze bawiliście się w Turcji ;)Widoki cudne,widzę,że Pammukale także zaliczone ;) i wodospady :)Piękne fotki,fajnie powspominać.Ale urlopu Ci nie zazdroszczę,bo w przyszłym tygodniu także lecimy :p

Bardzo podobają mi się białe krzesełka.

Niestety (jak wiesz nie mamy jeszcze netu w domu) więc klikam z pracy,więc nie mam czasu za bardzo się rozpisywać:(.Mam nadzieję,że niedługo naplotkujemy się w REALU (nie żeby o sklep mi chodziło :D).

Buziole!

Edytowane przez lady in red

hej Lady :)

W Turcji było naprawde cuuudownie :)

Gdzie Wy kochana śmigacie tym razem ???

My jednak chyba pojedzieny do Chorwacji we wrześniu ... :rolleyes:

Mam nadzieję,że szybko odzyskasz necik w domu, a polteczki "na żywca " ... bardzo chętnie ;)

Pozdrawiam serdecznie!!!

Arcticzko witam Cię baaardzo serdecznie!!! :)

Mówisz,że do trzech ??? Hmmm Ty w tej kwestii z pewnością masz rację ;) :p ale mam nadzieję,że trzeci raz nadejdzie za kilka, kilkanaście ładnych lat... dwie budowy w ciągu dwóch lat mi wystarczą, z przyjamnością w tym domku troszke pomieszkam ;)

Buziaki Julci przekazałam, ona cioci także przesyła całusy :hug:

Naprawdę rośnie jak na drożdzach, dopiero na jednej ręce sie mieściła a tu już pół roku skończone, cwaniactwo chyba wrodzone ;) na szczęście jest najpogodniejszym dzieckiem jakie znam, uśmiech nie schodzi jej z buźki, no chyba ,że postanawia zaprotestować a tak czasem też sie zdarza :p

Pozdrawiam serdecznie!!!!

blekitna

kochana gdzie jest twoja galeria ??? ja chcę domek podglądać! ;) :)

Buziaki :****

Podziwiam Wasze tempo:)My p o m a ł u do przodu,kończymy więźbę i dalej daaach...

Ależ podziwiam Twoją skrupulatność w planowaniu terminarza prac.Ja też tak planowałam z początkiem roku,ale przez pogodę wszystko wzięło w łeb:(

Hej IZA :)

Kochana nasze tempo jeszcze nie ruszyło, mam nadzieję,że budowa zacznie się tak jak ma być czyli od początku września i ...pędzimy ;)

O ile pogoda oczywiście pozwoli, bo tak jak wspomniałaś, na nia nie ma sposobu i to jej brak jest największą zmorą każdego inwestora :sick:

Mam ogromną nadzieję,że jesień będzie bardziej pogodna niż lato i przynajmniej do listopada, będzie dopisywać, oczywioście jak dla mnie słonecznie i cieplo może być do samoego Bożego Nardzenia :p

pozdrawiam!!!!

Karolinko na razie nie ma galerii bo nie ma jeszcze co oglądać.... prace cały czas trwają i trwają i trwają.......

muszę się tylko pochwalić, że mamy już wejście obłożone klinkierem i klinkierowe donice :) oraz prawie skończony dach, rozłożona hydraulikę (bez podłogówki narazie) 25.08 wstawiają nam okna, potem wchodzi elektryk i tynki :)

Karolina naprawdę jest godna podziwu, małe dziecko, budowa domu, mąż, prania gotowania sprzątania, a ona ma wszystko tak uporządkowane, jak w zegarku :) zazdroszczę :)

blekitna[/size];4863837]Karolinko na razie nie ma galerii bo nie ma jeszcze co oglądać.... prace cały czas trwają i trwają i trwają.......

muszę się tylko pochwalić, że mamy już wejście obłożone klinkierem i klinkierowe donice :) oraz prawie skończony dach, rozłożona hydraulikę (bez podłogówki narazie) 25.08 wstawiają nam okna, potem wchodzi elektryk i tynki :)

Karolina naprawdę jest godna podziwu, małe dziecko, budowa domu, mąż, prania gotowania sprzątania, a ona ma wszystko tak uporządkowane, jak w zegarku :) zazdroszczę :)

blekitna ty draniuchu!!! jak to nie ma co oglądać?!?!?! , musisz sie zmobilizować i założyć :yes:

Ja chętnie zobaczę sam domek a nie tylko dopieszczone wnętrza ( je oczywiście w swoim czasie też ;) ).... plissssss :)

Jak nie chcesz zakładać swojego dziennika lub galeri to, spokojnie wrzucaj do mnie do komentów :)

Kochana ze mną wcale nie jest tak idealnie, chwilami ledow panuję nad całym tym zamieszaniem, a wiem ,że inni mają jeszcze więcej na głowie i jakoś wydaje się,że łatwiej im to idzie....

Mnie ratuje szybkie podejmowanie decyzji ( tak już mam ;) ) bo gdybym nad wszystkim długo dumała to działeczki b y pewnie jeszcze nie było .... albo w poprzednim domu byśmy jeszcze mieszkali... :rolleyes:

A ja taaaaaak się ciesze,że za rok o tej porez to Julcia będzie biegała po ogrodzie a my z Arturem będziemy mogli siedzieć na swoim tarasie... a gdyby tak jeszcze to jacuzzi sie pojawiło w ogrodzie zgodnie z planem ....:p

No tak wiadomo rozmarzyłam się .... to jeszcze długi rok przed nami ale co tam.... odrazu czuję się lepiej ;) :)

Pozdrawiam serdecznie!!!!!!

lucka6

bardzo fajnie,że założyłaś blog, wole dzienniki ale oczywiście będę regularnie zaglądać ;)

Zaraz biegnę do Ciebie!!! :)

Hej AJA123 :)

Kochana cegiełki zamówione ;)

A my ciągle załatwiamy jakieś sprawy około budowlane bo do wielkiego dnia rozpoczęcia budowy coraz bliżej :D

pozdrawiam serdecznie!

witam :-)

zajrzalam do dziennika a tu taki ruch projekt domu, projekt ogrodu, podziwiam opracowanie planu, jak rozumiem nastepny sierpien przeprowadzka ? ;)

ja od zeszlego roku tworze projekt, zapal budowania domu zanikl u mnie zupelnie, nie mielismy tez mozliwosci finansowych, ale powoli zaczynam sie rozgladac na nowo w temacie, zauwazam, ze cos, co wczesniej mi sie podobalo, teraz niekoniecznie, stad moje pytanie po wybudowaniu domu, po zamieszkaniu w nim oprocz ukladu domu, co jeszcze zdecydowanie zmienisz ? kolor okien, ten ktory masz w mieszkaniu (z przepieknym tarasem :) ) w czyms nie odpowiada ?

powodzenia na budowie!

pozdrawiam kjuta

Witaj kjuta

Dzięki wielkie za ciepłe słowa :)

Nasz poprzedni dom który wybudowaliśmy 1,5 roku temu i sprzedaliśmy miał kilka rozwiazań które mi odpowiadały i zupełnie się nie znudziły m.in kolorystyka z zewnątrz, była śmietankowa elewacja, białe okna i drzwi, grafitowy dach i teraz kiedy budujemy nowy dom chce te elementy powtórzyć :) W obecnym mieszkaniu okna to złoty dąb, i mi się podobają ale do mojej wizji domku już mi nie pasują ;)

Ten dom dzieki temu,że jest kolejnym domem, w dpodatku projektem indywidualnym jest nieco bardziej przemyślany, są w nim rzeczy miejsca o których z moim mężem kiedyś marzyliśmy i tak pojawiła się antresola z całkowitą pustką na d salonem i jego "bilardownia" marzenia są w końcu po to by choć w części je realizować ;)

Jeżeli chodzi o wnętrza ma być troszkę bardziej nowocześnie, a jaki będzie efekt końcowy..... przekonamy się za rok mam nadzieję,że 1 sierpnia spędzimy noc w we własnym domu ;)

Mam nadzieję,że chęci budowlane powróca do Ciebie, bo budowa domu mimo wszystko to wspaniała rzecz!!!

Karolka,ja jestem można powiedzieć w połowie budowy,bo mamy prawie sso,ale czasem mam już serdecznie dość,jednakże jak czytam te twoje pozytywne posty,ile w nich entuzjazmu i chęci budowania,pomimo 2 budowy w tak szybkim odstępie czasu,to się uśmiecham do siebie i stwierdzam,że jakoś to będzie :) Edytowane przez IZA30

dzieki Karolina :)

w koncu dostalam techniczne warunki przylacza energetycznego i chyba to ostatani moj dokument do projektu, w koncu bede mogla szukac wykonawcow, no i banku na kredyt

jesli napisali mi ze do wrzesnia 2012 zainstaluja mi skrzynke z pradem, to rozumiem, ze to termin ostateczny ? wiem wiem niby jasne sprawy, ale moze Wasze doswiadczenie cos podpowiada ?

te skrzynki sa w granicy dzialki ? mam jakikolwiek wplyw na usytuowanie, obok bramy obok furtki itd ?

pozdrawiam cieplo

IZA30 no pewnie,że będzie i to nie "jakoś" a bardzo dobrze będzie ;) :)

Każdy "prawdziwy inwestor ;) " ma czasami swojej budowy dość i jest to zdecydowanie zdrowy odruch!!! :yes::p

Ja po pierwszej budowie powiedzialam nigdy więcej, jak widać wszelkie nawet poważne problemy budowlane i związane z tym negatywne przeżycia odchodzą czasmi w niepamięć bardzo szybko ;)

Pozdrawiam serdecznie i wierzę,że w drugiej cześci budowania domu, czyli wykończeniówce zdecydowanie przeważać będą mega pozytywne odczucia :)