Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalatorzy z kujawsko-pomorskiego

ArtMar73

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja jestem od tygodnia szczęśliwą posiadaczką inwerterowej pompy ciepła IVT, model GEO 312C.

Pompa ma moc max 12 KW ze zbiornikiem wody użytkowej na 185 l. Będzie dostosowywać swoją moc do zapotrzebowania w danej chwili. Planujemy na początku użytkować tylko parter i część nad garażem, więc powinna zużyć około 7 KW.

Gwarancja: 10 lat na sprężarkę i 6 lat na pompę - jedna z najdłuższych w Polsce.

Pompę GEO 312C, rekuperację, odkurzacz centralny oraz instalację wod.-kan. instalowała mi firma xyz

[spam]

Edytowane przez Tomaszs131
Spam

Pompę GEO 312C, rekuperację, odkurzacz centralny oraz instalację wod.-kan. instalowała mi firma MARTECH Mariusz Uba.

Młodzi ludzie to instalowali, jeszcze się uczą???

Poproś żeby jak najszybciej zamontowali Ci pompę obiegową POPRAWNIE bo tak jak jest w tej chwili nie może pracować - szlag ją trafi...

http://images77.fotosik.pl/437/ed21e5b6bdbe4b52med.jpg

Czy ktoś poleca instalatorów pomp ciepła z okolic Grudziądza? Czy ktoś na forum korzystał z firmy Eko-dom z Grudziądza?

Zaproponowali mi pompę gruntową za 17tyś + odwierty pionowe za 11500. Czy to dobra cena?

Witam "sąsiada " :-) z Grudziądza,przed założeniem swojej pompy rozgryzałem również temat pomp z eko-domu i szczerze odradzam , znam 3 osoby ,które maja zainstalowane ich pompy,1 średnio zadowolona,2 przeklinają nieziemsko zakup,a już największy problem to czas reakcji ich serwisu.Ich ceny są powiedzmy dobre,ale wcale nie,aż tak konkurencyjne w porównaniu z innymi polskimi producentami.Ja ostatecznie zamontowałem pompę polską,ale innego producenta,instalator z okolic Bydgoszczy. Podałbym nazwe,ale nie chcę być oskarżany o reklamę i może,że to moja firma :-) chętnie udzielę info na priv. I jeszcze jedna uwaga jak "kręcisz się " po Grudziądzu za pompką,to jak najdalej od Viessmanna,tu lista spartaczonych instalacji jest długa,nawet koło mnie ludzie dosłownie płaczą po ich instalacjach, w climacomfort i IVT cóz ,wyceny dosyć wysokie,ale produkty dobre,znam posiadaczy,którzy użytkują już trochę czasu i chwalą,ale ceny nie dla "kowalskiego",można przyjąć,że dwa razy droższe od polskich. :-) pozdrawiam Jarek

Edytowane przez sylwia i jarek

• 7 months później...
Witam "sąsiada " :-) z Grudziądza,przed założeniem swojej pompy rozgryzałem również temat pomp z eko-domu i szczerze odradzam , znam 3 osoby ,które maja zainstalowane ich pompy,1 średnio zadowolona,2 przeklinają nieziemsko zakup,a już największy problem to czas reakcji ich serwisu.Ich ceny są powiedzmy dobre,ale wcale nie,aż tak konkurencyjne w porównaniu z innymi polskimi producentami.Ja ostatecznie zamontowałem pompę polską,ale innego producenta,instalator z okolic Bydgoszczy. Podałbym nazwe,ale nie chcę być oskarżany o reklamę i może,że to moja firma :-) chętnie udzielę info na priv. I jeszcze jedna uwaga jak "kręcisz się " po Grudziądzu za pompką,to jak najdalej od Viessmanna,tu lista spartaczonych instalacji jest długa,nawet koło mnie ludzie dosłownie płaczą po ich instalacjach, w climacomfort i IVT cóz ,wyceny dosyć wysokie,ale produkty dobre,znam posiadaczy,którzy użytkują już trochę czasu i chwalą,ale ceny nie dla "kowalskiego",można przyjąć,że dwa razy droższe od polskich. :-) pozdrawiam Jarek

Można na priv dane instalatora ?

Czy może ktoś jeszcze polecić instalatora/hydraulika z okolic Grudziądza, który by zainstalował powietrzną pompę ciepła?

jesli ktos jest zainteresowany to zapraszam do obejrzenia instalacji na zywo-pompa buderus-wyprodukowana w tej samej fabryce co IVT (poprostu inna marka).Instalacja dziala od 8.11.2015 roku. Koszt instalacji nizszy niz okoliczne firmy i duzo duzo nizszy niz ekoryniec.firme ktora mi to instalowala jest z okolic bydgoszczy.firma robila mi jeszcze wentylacje mechaniczna caly wod kan i wszystko zwiazane z CO. dane na priv.

Edytuje post 05.11.2016-Poprawiam ceny(spojrzalem na faktury )

1. Pompa ciepła Buderus WPS 8K-1 7,6 kW COP 4,7 zasobnik cwu 185l - 23328 brutto

2. Odwierty pionowe 2 x 100 mb muovitech Turbo z podłączeniem w budynku - 15 000,- zł brutto

3. Projekt geologiczny z dokumentacją powykonawczą - 1 900,- zł brutto

4. Kotłownia z elementami zabezpiecz. - 4 200,- zł brutto

5. Mont. elektr., uruchomienie, zaprogramowanie i instruktaż - 400,- zł brutto

wybieralem miedzy: climacomfort,ekoryniec,ghs-polska,hydrotech,instaltech,sokeip,viessman-Osielsko,martech i jeszcze pare innych firm ktore na wstepie odrzucilem

Edytowane przez maciej10

jesli ktos jest zainteresowany to zapraszam do obejrzenia instalacji na zywo-pompa buderus-wyprodukowana w tej samej fabryce co IVT (poprostu inna marka).Instalacja dziala od 8.11.2015 roku. Koszt instalacji nizszy niz okoliczne firmy i duzo duzo nizszy niz ekoryniec.firme ktora mi to instalowala jest z okolic bydgoszczy.firma robila mi jeszcze wentylacje mechaniczna caly wod kan i wszystko zwiazane z CO. dane na priv.

Pompa Buderus: cena 27000

odwierty: 75 zł/m2 (2x100m)-wynajmuja jakas sprawdzona firme

koszt instalacji kotlowni: 2000

wybieralem miedzy: climacomfort,ekoryniec,ghs-polska,hydrotech,instaltech,sokeip,viessman-Osielsko,martech i jeszcze pare innych firm ktore na wstepie odrzucilem

Ja zapłaciłem niewiele więcej za całość (tzn.pompa,odwierty 4x50m, kotłownia) co ty za samą pompę, tyle że nie mam żadnej "markowej" pompy.

Działa od trzech lat bez zastrzeżeń, a ja jestem bardzo zadowolony z rachunków za 2015r. zapłaciłem 700zł a za 2016 do dnia dzisiejszego zużyłem za 570zł

Ja zapłaciłem niewiele więcej za całość (tzn.pompa,odwierty 4x50m, kotłownia) co ty za samą pompę, tyle że nie mam żadnej "markowej" pompy.

Działa od trzech lat bez zastrzeżeń, a ja jestem bardzo zadowolony z rachunków za 2015r. zapłaciłem 700zł a za 2016 do dnia dzisiejszego zużyłem za 570zł

Edytowalem moj post i poprawilem ceny -podalem dokladnie takie jak mam na fakturze.

Podaj prosze jaka masz pompe ,ile kosztowala ile kosztowaly odwierty,jaka masz tem w domu,grzejerz 115m2 a ja 154m2. jak czesto uzywasz kominka. jaka temp cwu-ilu uzytkownikow. zostaje kwestia trwalosci pompy za 15 lat. mam nadzieje ze obie beda nadal pracowaly po tym okresie.

Proszę podać chociaż 3 abym mógł naocznie zobaczyć waszą pracę... okolice Bydgoszczy, najlepiej w kierunku Torunia :-), może być na priv oczywiście

9kW T-CAP 1F

Łochowo ul. Dębowa

9kW SDC 1F

Jarużyn ul. Rajska

12kW SDC 3F

Nieszawka Mała działka nr 59X

dane kontaktowe podam na priv proszę o info która lokalizacja najbardziej interesuje

Edytowalem moj post i poprawilem ceny -podalem dokladnie takie jak mam na fakturze.

Podaj prosze jaka masz pompe ,ile kosztowala ile kosztowaly odwierty,jaka masz tem w domu,grzejerz 115m2 a ja 154m2. jak czesto uzywasz kominka. jaka temp cwu-ilu uzytkownikow. zostaje kwestia trwalosci pompy za 15 lat. mam nadzieje ze obie beda nadal pracowaly po tym okresie.

Pompa firmy HCT z Torunia odwierty plus cała kotłownia kosztowało mnie 34000 zł nie wiem ile kosztowały poszczególne elementy płaciłem za całość.

Temperatura w domu 22-22,5*C kominka używam okazjonalnie z racji tego że jest to koza żeliwna i jak się nagrzeje, to w salonie nie idzie wysiedzieć, w tym sezonie grzewczym paliłem dwa razy.

CWU dogrzewam nad ranem do 45*C 4 osoby w domu, średnie zużycie miesięczne ciepłej wody w tym roku 3,5m3.

Pompa będzie tak trwała jak poszczególne jej elementy a te są takie same jak w firmowych pompach,a co do rzetelności i fachowości złożenia mojej pompy nie mam żadnych zastrzeżeń oby wszyscy instalatorzy byli tak dokładni jak mój. Mi w tym roku na przykład padła sprężarka w lodówce oczywiście po skończeniu się gwarancji więc tak naprawdę wszystko może się zepsuć,a nawet mam takie wrażenie że duża część sprzętów jest tak robiona aby psuła się po gwarancji.

Oczywiście nie można porównać zużycia prądu Twojego i mojego i nie po to, to napisałem za dużo zmiennych każdy dom jest inny i najważniejsze aby użytkownik PCi był zadowolony z rachunków. Chciałem tylko pokazać że nie trzeba kupować firmowych pomp aby spełniały swoje zadanie.

9kW T-CAP 1F

Łochowo ul. Dębowa

9kW SDC 1F

Jarużyn ul. Rajska

12kW SDC 3F

Nieszawka Mała działka nr 59X

dane kontaktowe podam na priv proszę o info która lokalizacja najbardziej interesuje

Prosze. Łochowo i Jarużyn. Może macie coś w okolicy Czarnowa lub Złejwsi Wielkiej lub Małej. Serdecznie dziękuję

• 2 months później...

Witam wszystkich,

Tak jak Wy wcześniej borykam się z problemem wyboru PC i wykonawcy do domu ok. 115m2. Mam kilka ofert (Ciepłodom - PC Nibe 6kW, Nibe to jednak marka..., Martech - PC IVT 6kW. Tu nęci mnie gwarancja na PC 6 lat i 10 na sprężarkę, trzecia oferta to HCT z Torunia. Wychodzi najtaniej przy pompie EcoLine 5kW).

Pierwsza oferta celuje w okolice 60 kPLN z podłogówką, druga oferta z podłogówką ok 65 kPLN. Trzecia oferta ~34 kPLN bez podłogówki). Wszystkie z odwiertami. Pytanie zasadnicze: dobre oferty waszym zdaniem? Nie wygórowane?

maciej10 - poproszę o dane firmy która działała u Ciebie w zakresie CO (na priv.)

Witam wszystkich,

Tak jak Wy wcześniej borykam się z problemem wyboru PC i wykonawcy do domu ok. 115m2. Mam kilka ofert (Ciepłodom - PC Nibe 6kW, Nibe to jednak marka..., Martech - PC IVT 6kW. Tu nęci mnie gwarancja na PC 6 lat i 10 na sprężarkę, trzecia oferta to HCT z Torunia. Wychodzi najtaniej przy pompie EcoLine 5kW).

Pierwsza oferta celuje w okolice 60 kPLN z podłogówką, druga oferta z podłogówką ok 65 kPLN. Trzecia oferta ~34 kPLN bez podłogówki). Wszystkie z odwiertami. Pytanie zasadnicze: dobre oferty waszym zdaniem? Nie wygórowane?

maciej10 - poproszę o dane firmy która działała u Ciebie w zakresie CO (na priv.)

Na taki dom jak ten możesz mieć np. markową pompę LG 9kW za 10tyś mniej niż najniższa oferta jaką znalazłeś.....

Gruntówka będzie tańsza w eksploatacji o jakieś pewnie max 300zł rocznie, więc te 10 tyś co chcesz zapłacić więcej zwróci Ci się po 33 latach. :-)

Na taki dom jak ten możesz mieć np. markową pompę LG 9kW za 10tyś mniej niż najniższa oferta jaką znalazłeś.....

Gruntówka będzie tańsza w eksploatacji o jakieś pewnie max 300zł rocznie, więc te 10 tyś co chcesz zapłacić więcej zwróci Ci się po 33 latach. :-)

CNC możesz mi powiedzieć skąd te twoje wyliczenia są brane? rozumiem, że zakładasz optymistyczny wariant, że przez 33 lata obie pompy będą działały bez awarii?

A jeśli tak nie będzie to te twoje 33 lata to marketingowy bełkot

bo jak tak weźmiesz to co sam mówisz w innym wątku

''Swoją drogą, nie miałem nigdy awarii sprężarki a mnóstwo pomp założyłem, sprężarka umiera ostatnia w takich sprzętach. Pierwsza w pompach ciepła zawsze nawala elektronika.''

Powiedz mi przy której pompie jest większe prawdopodobieństwo awarii: gruntowej on/off z prostym sterownikiem, czy tej twojej 'markowej ' LG. Pokaż mi też przy okazji zdjęcia całej elektroniki w pompie LG i tej w jednostce wewn. jak i zewnętrznej. Powiedz mi też proszę ile kosztuje wymiana każdej z tych płytek w razie awarii. Odpowiedz mi też proszę czy w razie braku dostępnych częsci w przyszłosci (mówię o elektronice) można będzie do tego sprzętu zaadaptować jakiś inny układ sterowania w rozsądnych pieniądzach, żeby przedłużyć żywotność pompy, bez potrzeby zakupu nowej jednostki? Jestem ciekaw, zapytaj producenta czy przewidział taką ewentualność.

CNC możesz mi powiedzieć skąd te twoje wyliczenia są brane? rozumiem, że zakładasz optymistyczny wariant, że przez 33 lata obie pompy będą działały bez awarii?

A jeśli tak nie będzie to te twoje 33 lata to marketingowy bełkot

bo jak tak weźmiesz to co sam mówisz w innym wątku

''Swoją drogą, nie miałem nigdy awarii sprężarki a mnóstwo pomp założyłem, sprężarka umiera ostatnia w takich sprzętach. Pierwsza w pompach ciepła zawsze nawala elektronika.''

Powiedz mi przy której pompie jest większe prawdopodobieństwo awarii: gruntowej on/off z prostym sterownikiem, czy tej twojej 'markowej ' LG. Pokaż mi też przy okazji zdjęcia całej elektroniki w pompie LG i tej w jednostce wewn. jak i zewnętrznej. Powiedz mi też proszę ile kosztuje wymiana każdej z tych płytek w razie awarii. Odpowiedz mi też proszę czy w razie braku dostępnych częsci w przyszłosci (mówię o elektronice) można będzie do tego sprzętu zaadaptować jakiś inny układ sterowania w rozsądnych pieniądzach, żeby przedłużyć żywotność pompy, bez potrzeby zakupu nowej jednostki? Jestem ciekaw, zapytaj producenta czy przewidział taką ewentualność.

Sensowne pytania, będzie merytorycznie a tak lubię.

Pompa gruntowa i powietrzna żyją wg. moich obserwacji max 15 lat. Dlatego moim zdaniem jak ktoś ma dopłacić 10 tyś zł. do pompy ciepła dzięki której będzie oszczędzał max 300zł rocznie to w skrócie licząc

10 000zł / 300zł = 33,33 LAT, czyli zwrot nadpłaty do gruntówki zwraca się po ponad 18 latach od "śmierci" urządzenia.

Dlatego ze względu na koszty eksploatacji ta inwestycja jest nieopłacalna.

Oczywiście można liczyć i porównywać koszty części itp. ale nawet jak w ciągu 15 lat wydamy na remonty powietrznej pompy 5000zł w co nie wieżę to itak ona bardzie bardziej opłacalna niż gruntówka, bo wtedy zwrot będzie dopiero po 15 latach czyli itak po "śmierci" urządzenia.

To że gruntówkę, on/off włączy się da śrubokrętem wciskając stycznik to prawda, i że sterowanie do niej jest bardzo proste, ale inną kwestią jest to że zepsuje się to pewnie po itak 10 latach a wtedy to każdy machnie ręką i powie że naprawa się nie opłaca i kupi sobie nową, która będzie za 10 lat będzie miała znacznie lepsze COP, funkcje, sterowanie itd..

Teraz PC to cudo, ale TV LCD 10 lat temu też były i jak ktoś ma taki zepsuty to go nie naprawa bo postęp poszedł tak mocno do przodu że nawet 5 letni sprzęt to zabytek.

Teraz to jak ludzie pilota zepsują to czasem maja w d. idą to TESCO i kupują nowy TV :-)

Z pompami jest podobnie, bo rozwijają się bardzo szybko i za 5 lat moim zdaniem nikt nie będzie naprawiał, bo ceny spadną drastycznie i jakość pójdzie do góry.

Teraz PC to cudo, ale TV LCD 10 lat temu też były i jak ktoś ma taki zepsuty to go nie naprawa bo postęp poszedł tak mocno do przodu że nawet 5 letni sprzęt to zabytek.

Teraz to jak ludzie pilota zepsują to czasem maja w d. idą to TESCO i kupują nowy TV :-)

Z pompami jest podobnie, bo rozwijają się bardzo szybko i za 5 lat moim zdaniem nikt nie będzie naprawiał, bo ceny spadną drastycznie i jakość pójdzie do góry.

Widzisz i tutaj mam inne zdanie od Ciebie.

Porównywanie pompy ciepła z TV jest trochę nie na miejscu ze względu na pułap cenowy , w którym się obracamy. Porównajmy to do samochodów bo w jest mnóstwo popularnych marek/modeli w cenie pompy ciepła - powiedzmy 30tyś zł.

Jakoś od kilkunastu lat można zaobserwować znakomity rozwój w tej branży, coraz mniejsze spalanie (normy), coraz lepsze wyposażenie (ekrany) komputery etc. ,a ceny nowych jakoś stoją, nie chcą spaść, czemu? Czy ta technologia tyle kosztuje? Ok nowe samochody palą mniej - zwłaszcza diesle, to czemu trzech moich kolegów mechaników mi je odradza? skoro w latach 80'tych można było zrobić silniki, które mogły z palcem w d... zrobić 500tys km (na rozgrzewkę), czemu teraz jak sprzedajesz auto z licznikiem powyżej 200tys. to każdy kręci nosem?

A z branży AGD spójrz na markę Miele robią sprzęty z 25 letnią gwarancją, kosztują 3 razy tyle co inne marki a pralka wygląda jak rodem z lat 90tych, ich odkurzacze są moim zdaniem najlepsze na rynku.

Jak dorastałem to jak nam się zepsuł TV to przychodził gość z lutownicą i go naprawiał za niewielkie pieniądze, dzisiaj jak się popsuje TV to trzeba wymienić całą płytkę bo nikt nie chce się bawić w diagnostykę układu, który nierzadko kosztuje 50% ceny nowego TV - dlatego ludzie kupują nowe.

Ja się nie zgadzam z taką polityką i dlatego punktuje takie zagrywki marketingowe jakie Ty teraz stosujesz. Nie traktuj klientów jak idiotów, a twoj biznes będzie się rozwijał, ucz się, przyjmuj krytykę (konstruktywną), myśl, a nie powtarzaj frazesy ze szkoleń marketingowych.

Nie mam nic przeciwko Twojej reklamie, ale rób to w sposób dyskretny, daj Klientowi wybór, doradź, nie zawsze cena ma znaczenie.