Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalatorzy z kujawsko-pomorskiego

ArtMar73

Recommended Posts

Kolego super, dzięki za Twój wpis, jest to jeden z niewielu wpisów które przyjemnie się czyta.

Nie zionie agresją i chamstwem, super.

Nasze spojrzenie na omawiany temat bardzo się różni i myślę żaden z nas nie przekona drugiego do swoich racji, ale można jak widać przedstawić swoje argumenty rzeczowo i konkretnie.

Dlatego myślę żeby na tym poprzestać, a czas pokaże jak będzie i klienci wybiorą.

Zawsze chętnie piszę się na dyskusje z Tobą.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na taki dom jak ten możesz mieć np. markową pompę LG 9kW za 10tyś mniej niż najniższa oferta jaką znalazłeś.....

Gruntówka będzie tańsza w eksploatacji o jakieś pewnie max 300zł rocznie, więc te 10 tyś co chcesz zapłacić więcej zwróci Ci się po 33 latach. :-)

Dzięki za odpowiedź.

Inwestując w PC oprócz ceny bierze się pod uwagę także komfort użytkowania. I nie chodzi tu tylko o łatwość obsługi. Nie sądzę żeby PC powietrzna była całkowicie bezgłośna. Nie będzie to zapewne głośne jak agregat chłodniczy ale jednak. Jakoś nie wyobrażam sobie szumiącego agregatu obok domu lub podobnego u sąsiada. Działki nie są za duże i zawsze coś będzie słychać. Zwłaszcza w cichej okolicy. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie i dajcie namiar na instalację takiej PC do obejrzenia. Drugi punkt: środowisko z którego powietrzna PC odbiera energię jest o dużo niższej temperaturze niż otoczenie w odwiercie. Na logikę wymaga to dostarczenia dużo większej energii do PC aby uzyskać taki sam taki sam efekt jak przy PC gruntowej. CNC proponujesz 9kW. Do gruntowej wystarczy 5kW. I sądzę że PC powietrzna będzie dłużej pracować w ciągu doby stąd energia pobrana z sieci będzie dużo wyższa. A każdy raczej stara się aby PC pracowała przeważnie w II taryfie. I na pewno nie będzie to 300 PLN różnicy rocznie. Co do elektroniki. Na co dzień zajmuję się projektowaniem elektroniki przemysłowej i widać że to co wychodzi ze "wschodnich" wytwórni (nieważne czy markowych czy "markowych Made in Ch..." ma się zepsuć jak najszybciej (tak do kilku lat). LG nie odbiega w tej dziedzinie od normy. Czy sterowanie powietrznej PC jest zabudowane w samym agregacie czy w bardziej "komfortowych" warunkach np. sam sterownik znajduje się w budynku? Warunki pracy mają niestety BARDZO duży wpływ na jej trwałość i pewność działania.

Młodzi ludzie to instalowali, jeszcze się uczą???

Poproś żeby jak najszybciej zamontowali Ci pompę obiegową POPRAWNIE bo tak jak jest w tej chwili nie może pracować - szlag ją trafi...

http://images77.fotosik.pl/437/ed21e5b6bdbe4b52med.jpg

Jeśli się nie mylę pompa powinna być zamontowana w pionie nie poziomie. Grozi zatarciem.

Dzięki za odpowiedź.

Inwestując w PC oprócz ceny bierze się pod uwagę także komfort użytkowania. I nie chodzi tu tylko o łatwość obsługi. Nie sądzę żeby PC powietrzna była całkowicie bezgłośna. Nie będzie to zapewne głośne jak agregat chłodniczy ale jednak. Jakoś nie wyobrażam sobie szumiącego agregatu obok domu lub podobnego u sąsiada. Działki nie są za duże i zawsze coś będzie słychać. Zwłaszcza w cichej okolicy. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie i dajcie namiar na instalację takiej PC do obejrzenia. Drugi punkt: środowisko z którego powietrzna PC odbiera energię jest o dużo niższej temperaturze niż otoczenie w odwiercie. Na logikę wymaga to dostarczenia dużo większej energii do PC aby uzyskać taki sam taki sam efekt jak przy PC gruntowej. CNC proponujesz 9kW. Do gruntowej wystarczy 5kW. I sądzę że PC powietrzna będzie dłużej pracować w ciągu doby stąd energia pobrana z sieci będzie dużo wyższa. A każdy raczej stara się aby PC pracowała przeważnie w II taryfie. I na pewno nie będzie to 300 PLN różnicy rocznie. Co do elektroniki. Na co dzień zajmuję się projektowaniem elektroniki przemysłowej i widać że to co wychodzi ze "wschodnich" wytwórni (nieważne czy markowych czy "markowych Made in Ch..." ma się zepsuć jak najszybciej (tak do kilku lat). LG nie odbiega w tej dziedzinie od normy. Czy sterowanie powietrznej PC jest zabudowane w samym agregacie czy w bardziej "komfortowych" warunkach np. sam sterownik znajduje się w budynku? Warunki pracy mają niestety BARDZO duży wpływ na jej trwałość i pewność działania.

Hej, tak odnośnie kosztów eksploatacji to jak masz pompę gruntową która działa Ci z średnim COP 4 to powietrzna będzie miała średnie COP 3,3.

Wiec 1600zł na gruntówce to 1920zł na powietrznej, czyli o 20% większe zużycie.

Co do hałasu to podam Ci adresy z okolic Bydgoszczy byś mógł sobie podjechać i posłuchać, z jakiej miejscowości jesteś?

LG 9kW możesz posłuchać u mnie w Starogardzie.

Większość klientów jak posłucha jak to cicho chodzi to już nigdy nie porusza tematu dźwięku.

Swoją drogą gruntówka też mruczy, tam masz sprężarkę w budynku, w powietrznej jest na zewnątrz.

Co do stwierdzenia że powietrzna ma dużo niższą temperaturę pracy to nie do końca prawda, średnia temp zimy to +2st.C, a średnia temp roczna około +7st.C

Więc warunki są zbliżone do powietrznych, a obliczenia pokazują że im bardziej oszczędny dom tym bardziej opłaca się pompa powietrze woda.

Odnośnie elektroniki to dodam że płyta sterująca agregatem zewnętrznym jest na zewnątrz, reszta razem ze sterownikiem jest wewnątrz.

Hej, tak odnośnie kosztów eksploatacji to jak masz pompę gruntową która działa Ci z średnim COP 4 to powietrzna będzie miała średnie COP 3,3..

Gruntowa (dobrze zainstalowana BEZ BUFORA!!!! z podłogówką 100%) działa ze znacznie wyższą efektywnością niż 4,0

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334331-Pochwalcie-się-swoim-COP-em&p=7387928&viewfull=1#post7387928

• 7 months później...
Ostrzegam wszystkich na forum, przed wyborem firmy Ekoryniec z Włocławka. Dawno nie spotkałam się z takim aroganckim i bezczelnym traktowaniem klienta. Firma Ekoryniec a w szczególności właściciel firmy Dariusz R. jest bezczelny i traktuje klienta jak śmiecia, któremu można wcisnąć każdą ciemnotę. Bardzo żałuję, że podjęliśmy się współpracy z tą słabą i beznadziejną firmą i że zleciliśmy im wykonanie pompy ciepła. Dopóki wszystko działa to właściciel jest Twoim "najlepszym przyjacielem", natomiast kiedy trzeba wykonać usługę na gwarancji , coś naprawić, to przeciąganie sprawy trwa miesiącami a na końcu okazuje się , że właściciel nie chce być odpowiedzialny za swój błąd i w swojej bezczelności na gwarancji żąda pieniędzy od klienta. Dzwoniąc do Pana Dariusza, żeby w końcu ustalić termin naprawy klient nasłucha się różnych wykrętów i żenujących słów, np: "jest czas urlopowy nie mam ludzi", " mam zepsuty sprzęt", "jestem na urlopie będę za tydzień", " uznałem , że jednak nie trzeba do Państwa przyjeżdżać, bo nie widzę takiej potrzeby" i mnóstwo innych bezczelnych słów i wykrętów. Odradzam współpracę z firmą Ekoryniec, to najgorszy z wyborów. Potencjalny kliencie zastanów się na wyborem innej firmy!!!!!!!

• 4 months później...