igoka 10.07.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam wszystkichProszę o pomoc w doborze pieca gazowego i mocy grzejników. Co do pieca to chyba zdecyduję się na zestaw Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 (kondensacyjny) - czy będzie wystarczający ??Budynek nowy z poddaszem użytkowym ,Parter :gazobeton+12 styropian , podłoga 12 styropian, okna plastik 1.035 m podłogówki i 44 m grzejniki + garaż 35 m z małym grzejnikiem żeby temp. była w okolicy 10 stopniPoddasze :wełna 15+5 niewielka ściana kolankowa i prawie wszystko w skosach, wyprowadzenie pod grzejnikiobliczałem tylko kubaturę bo w tych skosach ciężko dokładnie wyliczyć m 2pokoje mają po 30, 30 i 40 m3 łazienka 11 m3 hol 19 m3 w pokojach po dwa veluxyłącznie całe poddasze ma 140 m kubaturyBardzo mi zależy na Waszej opinii co do mocy grzejników do takiej kubatury (myślałem o aluminiowych żeberkach)Pytałem 3 instalatorów i każdy ma inne zdanieBędę wdzięczny za wyliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Policz straty dla pomieszczeń i dobierz estetyczny wystarczajacy na parametry 75/55CTo są parametry przy -20 na dworze. Nie zdarza sie to często.A dla kotła kondensacyjnego wazne jest jaka woda wraca z instalacji.A z powyższego wynika ,ze dla -20 wraca 55 C(jeszcze zachodzi kondensacja )Ale nawet jak by sie zdarzyło że nie zachodzi to mała chwilowa strata.Oczywiście każde zwiększenie grzejników spowoduję podniesienie sprawności rocznej .W skrajnym wypadku o 2 %.(50 zł różnicy rocznie na ogrzewanie)Zwróć uwagę na to ,że kocioł kondensacyjny pracuję do 80 C i jest to jego normalny parametr pracy.Jeżeli dobierzesz grzejniki estetycznie to i tak przewymiarujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igoka 11.07.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Tylko jak obliczyć straty dla pomieszczeń???poddasze jest bez ścian zewnętrznych, wszystko jeden skos, izolowany wełną 20 cm- izolacyjność 0,036... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.07.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 straty ciepła =powierzchnia * różnica temperatur(40) *wsp przenikania (przyjmij 0,3) wyjdzie w Watach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igoka 13.07.2011 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 mam pomieszczenie 11m3 , wychodzi 132W, czy do ogrzania wystarczy 1 żeberko ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts