Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła

leniin

Recommended Posts

Witam

Buduje domek 130m2 powierzchni użytkowej (po podłogach max 150m2). Ocieplone sciany styropian 18cm, dach wełna 25cm, rekuperator i okna 3 szybowe.

Bede miał 2 łazienki (2 prysznice i wanna). Osób do zamieszkania 4 moze w przyszłosci 5.

Moje pytanie brzmi:

1. Czy piec JUNKERS piec kondensacyjny Cerapur Smart 14kW, o tej mocy wystarczy?

2. Czy zasobnik Biawar 150L o tej pojemnosci wystarczy czy kupic wiekszy 220l

Witam

Buduje domek 130m2 powierzchni użytkowej (po podłogach max 150m2). Ocieplone sciany styropian 18cm, dach wełna 25cm, rekuperator i okna 3 szybowe.

Bede miał 2 łazienki (2 prysznice i wanna). Osób do zamieszkania 4 moze w przyszłosci 5.

Moje pytanie brzmi:

1. Czy piec JUNKERS piec kondensacyjny Cerapur Smart 14kW, o tej mocy wystarczy?

2. Czy zasobnik Biawar 150L o tej pojemnosci wystarczy czy kupic wiekszy 220l

Wystarczy a czas podgrzania 150 l wody wynosi max 25 minut.Sam oceń ajk długo sie kąpiesz i ile wody wylejesz.Ja mam wannę na 300 litrów (solary jak znalazł):(

dzieki

a podgrzanie zbiornika 220l ile trwa

jesli 2 osoby jednoczesnie beda braly prysznic (wanna raczej zadko uzywana) to 150l moze byc za malo.

Zamontuj Qatro 150 wystarczy (ważna jest wielkość wężownicy)

Ja mam 150 z gorszą wężownicą i wystarcza .Zawsze możesz podgrzać do 50 C ja ustawiam minimum 43C