Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec

mariusz 2

Recommended Posts

Witam !

Mam pytanie ? Mieszkam w bloku ( stary budynek ) na zaadaptowanym przez siebie poddaszu ok. 80 m kwadratowych. Obecnie posiadam ogrzewanie elektryczne , ale chcę je zmienić na tradycyjne tj. na piec węglowy ,ekogroszek itp. Nie ma unas gazu ziemnego także takie ogrzewanie odpada.Może ktoś mi poradzi jaki piec wybrać albo inny sposób ogrzewania. Pozdrawiam

Piec to urządzenie do pieczenia lub grzania powietrza.

Kocioł grzeje wodę do mycia i grzania.

Czy kotłem (piecem chcesz grzać za pośrednictwem grzejników na scianie czy podłogówki.

Ile pomieszczeń ma mieszkanie.Ostatnio widziałem pompę ciepła w postaci klimatyzatora który grzeje do -25 koszt około 5-6 k zł

Ogrzewanie w cenie węgla i zero problemów.

Można zrobić np tak salon grzeje pompa , a sypialnię i łazienke mały grzejnik elektryczny (dogrzewa).A na poddaszu klima może sie przydać.nie montujesz grzejników (a to koszty).Nie potrzebna żadna kotłownia parę metrów gratis .A metry kosztują -czyli zysk.

Jak tak policzysz to masz to za darmo

Są też kociołki na pelet grzeją wodę do grzejników.Może grzać tylko powietrze.Sam sie zapala i reguluje temperatyrę w jednym pomieszczeniu.Przez otwory w scianach można ciepłe powietrze rozprowadziać po mieszkaniu

Kotły wymagaja miejsca,obsługi i bywają niebezpieczne.

Pozdrawiam

marek

jeżeli mimo wszystko nie będziesz chciał skorzystać z porady hydrauli, to pamiętaj o tym, że musisz mieć zgodę administracji, opinię kominiarską, z której się dowiesz jaki trzeba spełnić warunki dotyczące wentylacji i odprowadzenia spalin,

ogólnie cienko to widzę,

ale, życzę powodzenia,