Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podjazd z kostki brukowej

Recommended Posts

Chce zbudować podjazd z kostki brukowej "prostokąt" 6cm i pasy do bramy z płyt eko. Plac przed garażem 7x9m i pasy długości 20m do bramy. Jeździć będą tylko samochody do 1,5t bo mam druga bramę z tyłu na cięższe.

Sytuacja wygląda tak, że przed garażem mam trawnik który jest ok 15-25 cm (zależy w którym miejscu) poniżej docelowego poziomu kostki brukowej więc muszę go podnieść. Od czego zacząć?

Korytować, już chyba nie ma sensu w miejscu gdzie mam 25cm miejsca na towar do zagęszczenia (piach z wykopu, kruszony gruz, stare przęsła ogrodzeniowe które mają wzmocnić te warstwy, 2cm piasku wymieszanego w cementem i na to kostka. Więc czy wystarczy, że zdejmę trawę tam gdzie mam tylko 15cm miejsca bo to trochę za mało na te wszystkie warstwy.

Czy najpierw ustawić obrzeża czy najpierw podnieść teren?

Jaki spadek zastosować na długości tego placu przed garażem i jak wyznaczyć te spadki?

Ile mniej więcej zagęszczarka opuści mi kostkę gdy będę jeździł nią po ułożonej kostce?

Mam małe pytanie: czy n.p. może być plac zrobiony z dużych elementów jako całość, lub całość z płyt typu eko [jak rozumiem ażur] 60x40x10 [bym zalecał mimo wszystko]? Bo jest o wiele mniej roboty z przygotówką pod duże elementy niż pod małe. Czy n.p. nie mógłby być parking z elementów typu n.p. kamień sjenieński / polny [i im podobny]?

O wiele mniejsza podbudowa może oznaczać, że uda się zmieścić z poziomem trawnika "w linii". O ile do pasów obrzeży nie trzeba o tyle do placu można by dać - ładniej by wyglądał, a poza tym nie byłoby widać różnicy poziomów trawnika.

materiał już jest, więc są obrzeża (100x20x6cm) kostka prostokąt 6cm i eko płyty 40x60x10 (część 40x60x8).

Ma być plac do manewrowania i parkowania pod garażem z kostki z obrzeżami i do tego doprowadzone pasy z płyt eko w ten sposób że jeden pas ma mieć szerokość 60cm (czyli jedna płyta ażurowa). Sytuacja jak pierwszym wpisie. Co więc po kolei radzicie?

Pod małą kostkę brukową są szczegółowo rozpisane "wzorniki" jak zrobić przygotówkę pod to na czym się kładzie. Podbudowa ma chyba ok 40 [ale mogę się mylić ] cm plus grubość kostki. Jeżeli uważasz, że poziom trawnika może być zachowany to ów poziom jest liczony jako "zero" i jako ostateczny. Wchodzisz w głąb wówczas. Jeżeli tak być nie może i nie chcesz go podwyższać to albo kupujesz duże elementy [nie wnikam pełne czy ażurowe] - podbudowa jest cieńsza, lub jeśli chcesz mieć małą kostkę to godzisz na niższy poziom trawnika. Nawiezienie ziemi robisz na koniec byś wiedział "ile" jej potrzeba i jak ją rozplantować by miało to "wygląd".

Wszelkiego gruzu nie wysypuj na trawnik tylko znajdź miejsce gdzieś z boku, gdzie nie będzie wadziło, gdzie będzie wykorzystywany na coś tam.

Jeżeli obrzeża będą zakopane całe lub "niemal" całe - piasek z cementem możesz podarować, jeżeli mniej to na piasku ze cementem, ale przy takiej konstrukcji mnie osobiście podobają się obrzeża osadzone na 2-3 cm powyżej poziomu kostki / trawnika.