pecet12 10.07.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) Witam, Czy tak podłączony wodomierz liczy prawidłowo? przewód doprowadzający wodę do domu to PE32, później zawór 3/4cala, później wodomierz 1cal, później zawór 3/4, późnej reszta instalacji na krany. Nie pytajcie dlaczego taki schemat [PE32, później zawór 3/4cala, później wodomierz 1cal, później zawór 3/4], bo nie wiem. jeszcze jedno:Za niedługo będę miał kanalizacje robioną, czy do takiej kanalizacji będzie osobny wodomierz,tzn. przecież jeśli będę podlewał ogród i będzie jeden i ten sam wodomierz co do reszty kranów to przecież przy podlewaniu ogrodu będę płacił za ścieki. PozdrawiamZbyszek Edytowane 10 Lipca 2011 przez pecet12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.07.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam, Czy tak podłączony wodomierz liczy prawidłowo? przewód doprowadzający wodę do domu to PE32, później zawór 3/4cala, później wodomierz 1cal, później zawór 3/4, późnej reszta instalacji na krany. Nie pytajcie dlaczego taki schemat [PE32, później zawór 3/4cala, później wodomierz 1cal, później zawór 3/4], bo nie wiem. Moim zdaniem tak. Wodomierz to urzadzenie mechaniczne mierzace ilosc wody. Co ma mu przeszkadzac jakis zawor przed nim? Za niedługo będę miał kanalizacje robioną, czy do takiej kanalizacji będzie osobny wodomierz,tzn. przecież jeśli będę podlewał ogród i będzie jeden i ten sam wodomierz co do reszty kranów to przecież przy podlewaniu ogrodu będę płacił za ścieki. Najczesciej i najtaniej sie to wlasnie realizuje poprzez podlicznik dla ogrodu. Liczniki do sciekow istnieja, ale sa chyba drozsze niz te do wody. Musisz sie wiec zatroszczyc o miejsce na podlaczenie drugiego licznika przy wyjsciu na ogrod i uzgodnic to z zakladem wodociagowym. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet12 10.07.2011 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dzięki. Proszę kogoś jeszcze o wypowiedź dot. wodomierza słyszałem gdzieś, że te zawory nie mogą mieć mniejszej średnicy niż wodomierz. A w tym przypadku wodomierz jest 1cal, a zawory 3/4. edit: O ten artykuł tak zrozumiałem:http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/jaki-wodomierz-wybrac,37_1050.html "Pamiętaj Chociaż wolno zamontować wodomierz, którego średnica jest mniejsza od średnicy przewodu, nie wolno zrobić odwrotnie, czyli zamontować wodomierza o średnicy większej od średnicy przewodu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki. Proszę kogoś jeszcze o wypowiedź dot. wodomierza słyszałem gdzieś, że te zawory nie mogą mieć mniejszej średnicy niż wodomierz. A w tym przypadku wodomierz jest 1cal, a zawory 3/4. edit: O ten artykuł tak zrozumiałem: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/jaki-wodomierz-wybrac,37_1050.html "Pamiętaj Chociaż wolno zamontować wodomierz, którego średnica jest mniejsza od średnicy przewodu, nie wolno zrobić odwrotnie, czyli zamontować wodomierza o średnicy większej od średnicy przewodu." czyli znasz prawidłową odpowiedź, zawory nie mają znaczenia czy są przed czy za wodomierzem do puki nie zaburzają prawidłowego przepływu wody więc mogą to być zawory kulowe lub zasuwkowe tak zwane pełno przelotowe ich średnica musi być taka sama jak rury, nie wolno stosować zaworów grzybkowych, i najczęściej jest wymagane 5 średnic prostej rury przed wodomierzem i 2 średnice za wodomierzem, wszystko to jest dokładnie opisane w instrukcji do danego wodomierza gdyż są różni producenci i te wymagania delikatnie mogą się różnić, zażądaj od tego "fachowca" co Ci ten wodomierz zainstalował tejże instrukcji i pokaż mu jego błędy a dalej chyba wiesz co zrobić Edytowane 10 Lipca 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts