rafi 19.05.2002 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2002 Drodzy Budowlańcy!Za pare dni bede zalewac strop nad parterem. (Teriva 1, okolo 100m2 powierzchni). Zastanawiam się ile muszę zamowić betonu w betoniarni, bo bede zalewal z "gróchy". Czy jedna grócha starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.05.2002 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 O ile się nie mylę to na Terivę I producent wylicza 0,0465m3. Pomnóż to przez 100m2 i masz wynik. Z doświadczenia innych wiem, że powinieneś zamówić trochę więcej. Do twgo dochodzą wieńce, żebra rozdzielcze, itp. Jednym słowem 6-7m3 będzie ok. Zatem jeden wóz wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 A praktycznie to potrzebujesz 11,5m3, ja mam strop o takiej samej powierzchni jak Ty + balkon i wlasnie tyle poszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.05.2002 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Dlaczego tak dużo?Producent zalecy 3cm nadlewki. W przypadku kiedy dasz 4 czy nawet 5cm to z 6m3 robi ci się 9m3. Może tu jest przyczyna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 20.05.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Nie liczy sie to co pisza sprzedawcy Terivy ale praktyka. Sprzedawcy nie uwzgledniaja wiency, podciagow, plyt zelbetowych, nawet zeber rozdzielczych. Najlepiej zapytajcie w betoniarni. Tam wiekszosc wam powie ze praktyka kaze zamawiac 1m3 betonu na 10m2 stropu. Ja dla bezpieczenstwa zamowilbym 10% wiecej chyba ze betoniarnia bez problemu dowiezie wiecej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Dave, masz w 100% racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Kodi, chyba nie zalewales Terivy. Twoje informacje opieraja sie na czysto teoretycznych wyliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.05.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Ja nie zalewałem terivy choć znam osoby co to robili. Zgadzam się, że nie liczą wieńców, żeber rozdzielczych i pisałem o tym wcześniej. Chodziło mi o pewien szczegół - czyli zbyt duża nadlewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 20.05.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 A co mówi Twój wykonawca?Aha i sprawdz czy sa zadeklowane skrajne pustaki,w Terrive moze wlac sie sporo betonu w niezadeklowane pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 22.05.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Witam serdecznie. Ja w zeszłym roku zalewałem Terrive ze Śniadowa na GL55 ze Studia Atrium. Szczegóły na http://strony.wp.pl/wp/artmedia/ w dziale "Budowa", w komentarzach pod zdjęciami. Z dokładnych, teoretycznych obliczeń wyszło 12 m3 betonu na ok. 100 m2 stropu (uwzględniłem wieńce, podciągi itp. W praktyce został mi conajmniej 1 m3. Najlepiej dogadaj się z betoniarnią, że zamówisz "deczko" więcej a jak zostanie to zabiorą a ty zapłacisz tylko za zużyty. W niektórych betoniarniach tak można. Mi się tak udało przy zalewaniu ław. Niestety przy stropie zmieniłem betoniarnię i niestety to co zostało musiałem wlać gdzie się dało Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 2 tyg. temu zalalem strop 110 m2 - poszło 12 m3 betonu, ledwo starczyło, trzeba liczyć 1m3 betonu na 10 m2 stropu Teriva. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 09.08.2002 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Ja sobie teoretycznie wyliczyłem na strop 68 m2 Teriva I z wieńcami 48 mb - 7,4 m3 plus dodatkowo kilka schodów 0,8. Zamówiłem więc 9 m3 i przygotowałem miejsce na nadwyżki. Na schody częściowo zabrakło a przy płukaniu pompy pozostawiono mi na kupce ok. 0,5 m3. Zebrałem to i wykorzystałem na podlewki nie konstrukcyjne. Więc na pewno warto zmówić kubik więcej a miejsce na nadwyżki na budowie zawsze się znajdą. Pomyślcie co się stanie jak zabraknie 0,5 m3 i w tym dniu nie uda się domówić. Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.08.2002 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Po czasie mogę zweryfikować to co napisałem wcześniej. Tak jak pisze Anonim, trzeba przyjąć 1m3 betonu na 10m2 terivy. Na dobrą sprawę prawie nikomu nie udaje się wyliczyć dokładnej ilości betonu. Jest to opinia feceta z węzła betoniarskiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 12.08.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Witam wszystkich,Ostatnio zalewałem strop Terriva. Na ok 100 m2 (z czego ok 8m2 to strop monolityczny) wyszło aż 14m3. Dużo ponieważ kierownik budowy zalecił wykonanie dodatkowych żeber rozdzielczych (są 4), a poza tym zalewano także wieniec. Pozdrawiam,Martin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts