Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile betonu na strop?

Recommended Posts

Drodzy Budowlańcy!

Za pare dni bede zalewac strop nad parterem. (Teriva 1, okolo 100m2 powierzchni). Zastanawiam się ile muszę zamowić betonu w betoniarni, bo bede zalewal z "gróchy". Czy jedna grócha starczy?

O ile się nie mylę to na Terivę I producent wylicza 0,0465m3. Pomnóż to przez 100m2 i masz wynik. Z doświadczenia innych wiem, że powinieneś zamówić trochę więcej. Do twgo dochodzą wieńce, żebra rozdzielcze, itp. Jednym słowem 6-7m3 będzie ok. Zatem jeden wóz wystarczy.

Pozdrawiam

Nie liczy sie to co pisza sprzedawcy Terivy ale praktyka. Sprzedawcy nie uwzgledniaja wiency, podciagow, plyt zelbetowych, nawet zeber rozdzielczych. Najlepiej zapytajcie w betoniarni. Tam wiekszosc wam powie ze praktyka kaze zamawiac 1m3 betonu na 10m2 stropu. Ja dla bezpieczenstwa zamowilbym 10% wiecej chyba ze betoniarnia bez problemu dowiezie wiecej.

D.

Witam serdecznie.

Ja w zeszłym roku zalewałem Terrive ze Śniadowa na GL55 ze Studia Atrium. Szczegóły na http://strony.wp.pl/wp/artmedia/ w dziale "Budowa", w komentarzach pod zdjęciami. Z dokładnych, teoretycznych obliczeń wyszło 12 m3 betonu na ok. 100 m2 stropu (uwzględniłem wieńce, podciągi itp. W praktyce został mi conajmniej 1 m3. Najlepiej dogadaj się z betoniarnią, że zamówisz "deczko" więcej a jak zostanie to zabiorą a ty zapłacisz tylko za zużyty. W niektórych betoniarniach tak można. Mi się tak udało przy zalewaniu ław. Niestety przy stropie zmieniłem betoniarnię i niestety to co zostało musiałem wlać gdzie się dało :wink:

Sebastian.

• 2 months później...
Gość Peter

Ja sobie teoretycznie wyliczyłem na strop 68 m2 Teriva I z wieńcami 48 mb - 7,4 m3 plus dodatkowo kilka schodów 0,8. Zamówiłem więc 9 m3 i przygotowałem miejsce na nadwyżki. Na schody częściowo zabrakło a przy płukaniu pompy pozostawiono mi na kupce ok. 0,5 m3. Zebrałem to i wykorzystałem na podlewki nie konstrukcyjne. Więc na pewno warto zmówić kubik więcej a miejsce na nadwyżki na budowie zawsze się znajdą.

Pomyślcie co się stanie jak zabraknie 0,5 m3 i w tym dniu nie uda się domówić.

Peter