photos 10.07.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam. Jestem zdecydyowany na oczyszczalnie z drenazem rozsaczajacym ale nie wiem zupelnie czy zastosowac zwir czy pakiety...malo jest o tym na forum, a konkretow w ogole. Ma ktos doswiadczenie w tym temacie??. Oczywiacie ze wzgledu na mala powierzchnie wolalbym owe pakiety. Grunt dobrze przepuszczalny, a konkretnie zwir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 11.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 skoro żwir to zakop drenaż i po kłopocie a nie lepiej coś porządnego zakupić? polecam oczyszczalnię biologiczną, przynajmniej będziesz pewien że sąsiadów nie trujesz a przede wszystkim siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.07.2011 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 co z tego ze kupie biologiczna jak nie bede mial gdzie odprowadzic nieczystosci. Tez bedzie drenaz potrzebny...sasiedzi nie mieli dylematu i zrobili drenazowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.07.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 co z tego ze kupie biologiczna jak nie bede mial gdzie odprowadzic nieczystosci. Tez bedzie drenaz potrzebny...sasiedzi nie mieli dylematu i zrobili drenazowa:) W tym rzecz, że to już nie będą takie nieczystości. Drenażowa może legalnie odprowadzać do gruntu ścieki o BZT zredukowanym o 20%, a dobre biologiczne potrafią oczyścić ponad 98%. A jak masz taki piękny grunt, to robisz studnię chłonną, która zajmie ci 1 m2 a nie 30. Poszukaj trochę na tym forum - wciąż powtarza się pytanie - ratunku! czym udrożnić drenaż?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.07.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 mam piekny grunt i wode w piwnicy...juz wiele opcji bylo przerabiane, ta jest najtansza i efektywna czyli dziala. Pytanie brzmialo czy w boxy czy tradycyjny drenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.07.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 jak masz wodę w piwnicy to w drenach też będziesz miał zatem nie będzie oczyszczania.Nie chcesz słuchać dobrych rad to rób po swojemu.a skoro chcesz odpowiedzi na pytanie to rób tradycyjny drenaż zaoszczędzisz na kasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.07.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 no i oczywiście będziesz zamiast mieć piękny grunt to to będzie zasyfiały grunt, cóż wybór należy do ciebie, zastanów się co twoje dzieci po tobie odziedziczą.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.07.2011 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 no prosze was...zasyfialy grunt...sprzedajecie oczyszczlnie biologiczne czy co?? Znam multum osob ktore maja tego typu urzadzenia i wszystko jest okej. Jest to naturalny nawoz. Przy mojej specyfikacji terenu oczyszczalnia biologiczna to bardzo duzy koszt. Co z tego ze scieki zostana odprowadzone do studzienki, skoro z tej studzienki beda musialy byc wypompowane i rozsaczone po dzialce, albo drenazem albo tunelami. Czyli koszt przepompowni plus drenaz...za kwote tych dodatkow to ja bede mial drenazowke. 20 tys za oczyszczlnie nie zaplace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 photos - ale o co ci chodzi? Chcesz mieć oczyszczalnię, czy chcesz się pozbyć ścieków? Jak chcesz mieć oczyszczalnię, to przy wysokim poziomie wody gruntowej musisz zrobić drenaż w nasypie, tak żeby zachować przepisową wysokość. Czyli i tak musisz mieć przepompownię. A jak chcesz się tylko pozbyć ścieków - byle jak i byle taniej, to zrób sobie szambo, a jak już będzie gotowe, to wejdź do niego z kilofem i rozwal dno. Będziesz miał dokładnie to, co chcesz osiągnąć. Jest to naturalny nawoz. No to już całkiem najtaniej będzie robić kupę bezpośrednio na grządki. Znam multum osob ktore maja tego typu urzadzenia i wszystko jest okej. A śmieci wywożą do lasu i też jest okej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.07.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 no prosze was...zasyfialy grunt...sprzedajecie oczyszczlnie biologiczne czy co?? Znam multum osob ktore maja tego typu urzadzenia i wszystko jest okej. Jest to naturalny nawoz. Przy mojej specyfikacji terenu oczyszczalnia biologiczna to bardzo duzy koszt. Co z tego ze scieki zostana odprowadzone do studzienki, skoro z tej studzienki beda musialy byc wypompowane i rozsaczone po dzialce, albo drenazem albo tunelami. Czyli koszt przepompowni plus drenaz...za kwote tych dodatkow to ja bede mial drenazowke. 20 tys za oczyszczlnie nie zaplace. Zaraz zaraz. Troche placzesz. Jak ktos ma grunt wystarczajaco chlonny, zeby odprowadzic wode poprzez studnie chlonna, to sie robi tylko studnie chlonna co jest raczej tansze niz drenaz. Jak musisz/chcesz zrobic drenaz, to ten drenaz bedzie rozprowadzal wode rownie dobrze z POS'a jak i BOS'a. Robiac BOS'a nie musisz miec studni i przepompowni. Wystarczylkby sam drenaz. Ale jesli masz na tyle wysoki poziom wody, ze bedziesz musial robic przepompownie zeby podnies poziom wody do rozsaczania to bedziesz to musial zrobic zarowno z POS jak i BOS. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.07.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 no prosze was...zasyfialy grunt...sprzedajecie oczyszczlnie biologiczne czy co?? Znam multum osob ktore maja tego typu urzadzenia i wszystko jest okej. Jest to naturalny nawoz. Przy mojej specyfikacji terenu oczyszczalnia biologiczna to bardzo duzy koszt. Co z tego ze scieki zostana odprowadzone do studzienki, skoro z tej studzienki beda musialy byc wypompowane i rozsaczone po dzialce, albo drenazem albo tunelami. Czyli koszt przepompowni plus drenaz...za kwote tych dodatkow to ja bede mial drenazowke. 20 tys za oczyszczlnie nie zaplace. A co ty ze pozłacaną chcesz robić mnie BOŚ kosztował coś koło 7k PLN-ów (oczyszczalna, pompa, koparka, żwir, krąg betonowy, geowłoknina i chyba to wszystko). cena taka bo sam montowałem zgodnie ze wskazówkami sprzedającego. więc jakie dodatki skąd ta cena. Jak jesteś blisko mnie to wpadaj zobaczysz jak to działa i zrobisz sobie też coś podobnego, a twoje dzieci nie dostaną w spadku działki użyźnionej super nawozem. a tak na marginesie nie sprzedaję oczyszczalni, nie mam nawet żadnej prowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.07.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 no tak ale ty zapewne masz studnie chlonna, a u mnie z racji wysokich wod takowa studnia nie sprawdzilaby sie. Tak czy siak musialbym zroprowadzac drenazem albo tunelami po dzialce ale do tego potrzebowalbym jeszcze pewnie przepompownie. Sumujac wychodzi sporo a dzialka i tak zajeta drenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.07.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 no tak ale ty zapewne masz studnie chlonna, a u mnie z racji wysokich wod takowa studnia nie sprawdzilaby sie. Tak czy siak musialbym zroprowadzac drenazem albo tunelami po dzialce ale do tego potrzebowalbym jeszcze pewnie przepompownie. Sumujac wychodzi sporo a dzialka i tak zajeta drenami. Jak masz wysoki poziom wody na dzialce, to jakiej bys nie wybral oczyszczalni, przepompownie bedziesz i tak musial zrobic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.07.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 No chyba nie do końca bo w tym limicie minimum 1,5 m do wody zmieszczę się. A studnia chłonna musi być raczej głębsza. Ogólnie odchodzimy od tematu Panowie. Chcę się poradzić na temat w boxów czy jest to bajer czy rzeczywiście się sprawdza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respi 20.07.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 WitamSam jestem zainteresowany tematem,podłączam się do pytania- boxy czy kamyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 20.07.2011 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 No mi każdy sprzedawca na allegro mający w ofercie i w-boxy i drenaż tradycyjny do oczyszczalni zawsze radzi drenaż tradycyjny, czyli zasypywanie kamieniem. Co ciekawe nie potrafi jednoznacznie stwierdzić dlaczego tak uważa opierając się jedynie na zasłyszanych informacjach. Bo ktoś coś mówił. Brak konkretów. Koniec z końcem kwitują w tren sposób: "skoro drenaż zasypany kamieniami ma już długą historię, czyli działa od kilkudziesięciu lat to po co zmieniać coś co jest dobre". Niby racja, ale aż prosi się tu słowo postęp. Tylko czy postęp w postaci w-boxów to dobry postęp?? Pewnie są zbyt krótko na rynku aby można było cokolwiek powiedzieć o tym systemie, stąd też tak mało opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.07.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Niby racja, ale aż prosi się tu słowo postęp. Postęp w dziedzinie oczyszczalni drenażowych to jak dokładanie spojlera do syrenki. Bez wątpienia poprawia to jej właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.07.2011 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Postęp w dziedzinie oczyszczalni drenażowych to jak dokładanie spojlera do syrenki. Bez wątpienia poprawia to jej właściwości. Potrafisz czytać ze zrozumieniem???? Postęp to nie tylko zmiany technologiczne, to także ułatwianie montażu, użytkowania a wiec i techniczne. Mam nadzieje że teraz rozumiesz znaczenie tego słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ależ rozumiem, rozumiem! Odpowiedni spojler na pewno poprawi właściwości aerodynamiczne syrenki i pozwoli zmniejszyć jej zużycie paliwa. To w końcu postęp. To raczej ty zrozum, że coś potocznie nazywane "oczyszczalnią drenażową" nie zasługuje na tę nazwę. Jesteśmy jednym z ostatnich (a kto wie, czy nie ostatnim) krajów w UE, gdzie wolno jeszcze je instalować. I to tylko dlatego, że odpowiednia zmiana przepisów została odrzucona w pakiecie innych zmian. Wylano dziecko z kąpielą - do ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.07.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Uczep się jeszcze na drzewach w Dolinie Rospudy. Nie jest to zabronione a wręcz dotowane. Dla mnie system ma działać i byc tani w eksploatacji, oczywiście w instalacji również. Drenażówki taką rolę spełniają i wszystko w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts