Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie nt. dachu jednospadowego?

cronin

Recommended Posts

Witam

planuję budowę domu "kostki", z dachem płaskim lub jednospadowym, ze względu na prostotę wykonania, koszt, i bezproblemowy spływ wody wolałabym jednospadowy, kryty blachą na rąbek. Coś w tym rodzaju

http://www.elkpl.pl/assets/images/domy/pasywne/110/110-jednospad.jpg

Ewentualnie jednospadowy bezokapowy ale on chyba jest trudniejszy technicznie.

Projektów jest jak na lekarstwo, raczej trzeba przerabiać z cztero lub dwuspadowego. Rozmawiałam z architektką o zmianie projektu to zrobiła wielkie oczy (tzn. domyślam się że zrobiła bo rozmowa była telefoniczna :) ) i spytała czy ja wiem o czym mówię i czy widziałam w ogóle domy z takim dachem. No nie wiem dla mnie nie jest to jakieś dziwne czy fanaberyjne tylko zwyczajnie ekonomiczne.

A co Wy myślicie o takim dachu, trzeba na coś specjalnie zwrócić uwagę? są z nim jakieś kłopoty? Ktoś ma może taki i mógłby pokazać zdjęcia?

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Modne napewno nie, ale nie interesuje mnie budowanie domu modnego, musiałabym z góry założyć że go za parę lat gruntownie przebuduję bądź sprzedam. Wolę żeby był wygodny, ekonomiczny i ponadczasowy. Poza tym w sąsiedztwie same kostki więc sielankowy dworek tam nie pasuje. A czy ładne to już kwestia gustu i pomysłu na wykończenie.

Dach płaski lub pod małym kątem mnie nie ratuje, bo chcę jeszcze wygospodarować kawałek strychu na "przydasie", a cały strych o pow. 80 m z normalną wysokością nie jest mi potrzebny, wystarczy mi połowa tej powierzchni.

Czeskie strony? nie wpadłabym, poszukam, dzięki :)

Na 90% to będzie zx24, z zabudowanym tarasem i balkonem i obciętym garażem z pomieszczeniem techn. Czyli prostokąt 11,5 na 8,80. Sciana frontowa podniesiona na jakieś 2 m żeby mi ten strych wyszedł. i spadek dachu na tył, więc deszczówka leje się na ogród. Takie są założenia :)

o to wiesz że ja tak samo zaadaptowałem swój projekt jak ty myślisz,he,he -podobnie kombinujemy ;).też kierowałem się prostotą i funkcjonalnością i w sumie w miarę normalnymi kosztami.dach ma spadek na ogród,jednospadowy.ja mam taki projekt ale jak wspominałem mocno zmodernizowany:

http://www.bisprol.pl/katalog/Budynki_jednorodzinne/3149/WB-3149.htm

Faktycznie podobny, tylko ja potrzebuję o jeden pokój więcej na dole i górze, dlatego nie zmieściłam się w kwadracie, działka ma 16 m więc jestem ograniczona do 9 m szerokości przy jednej ślepej ścianie. A jakie przeróbki widzisz u mnie? I jakie zrobiłeś u siebie?

u siebie zmieniłem schody na proste ze spocznikiem takie jak u ciebie ,łazienkę i pom.gospodarcze połączyłem ,w pokoju na dole wydzieliłem małą garderobę,dobuduję do wejścia ganek ,na górze wydzieliłem pomiędzy pokojami garderobę, w całym domu ogrzewanie podłogowe elektryczne,pomiędzy kuchnią i pokojem duże drzwi przesuwne,okna poprzerabiane,

u ciebie zrezygnowałbym ze strychu z powodu "mnogości" pomieszczeń które można na ten cel zaadaptować oraz z powodu wysokiej kwoty jaką ci przyjdzie zapłacić za ten składzik,pomyślałbym jak wrysować garderobę nawet niejedną ;),łazienka na górze jest za mała,od północy zminimalizowałbym okna,z wejsciem bym się zastanowił,może z kominami można pokombinować ale nie wiem czym chcecie ogrzewać.

To tak jakbym swoje pomysły widziała :) Na dole spiżarnia i wc połączone w łazienkę + CO (gaz będzie), z kuchni wydzielona spiżarnia, taras zabudowanyi tam zrobiony kącik śniadaniowy, na górze w miejscu łazienki garderoba, balkon zabudowany, przez co pokój przesunięty i pomiędzy tymi dwoma pokojami wstawiona łazienka, w pionie nad kuchnią. Okna poprzerabiane raczej ujednolicone. Dół podłogówka, góra grzejniki. Zagmatwałam ale postaram się to rozrysować. To i tak na razie pomysły więc jestem otwarta na sugestie.

nadajemy na tych samych falach :) już nie chciałem tak szczegółowo opisywać bo to twój :) dom ale mam identyczne pomysły.więcej można coś pokombinować ale jak będziemy wiedzieli jak ustawiasz dom i gdzie jest wejście względem drogi. projekt jest fajny bo można zrobić przestronne pokoje i sporo pomieszczeń gospodarczych których najbardziej brakuje w większości domów a przy tym nie jest zbyt duży.WM macie w projekcie ?

O matko gorszy? nie może być :) a jaki?

Ja mam bardzo przemyślane plany domowe, to moje drugie podejście bo z pierwszego projektu zrezygnowaliśmy już po uzyskaniu pozwolenia na budowę :) To że większości się nie spodoba nie jest dla mnie problemem, ma być prosto, wygodnie, energooszczędnie i ekonomicznie, moda jest u mnie na ostatnim miejscu :) Tu gdzie mieszkam stare domy z cegły są właśnie w takiej formie tzn. kostki z płaskim lub jednospadowym bezokapowym dachem, czasem z zaokrąglonymi ścianami. Bardzo mi się podobają nawet jeśli są zaniedbane.