cronin 10.07.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam planuję budowę domu "kostki", z dachem płaskim lub jednospadowym, ze względu na prostotę wykonania, koszt, i bezproblemowy spływ wody wolałabym jednospadowy, kryty blachą na rąbek. Coś w tym rodzaju http://www.elkpl.pl/assets/images/domy/pasywne/110/110-jednospad.jpg Ewentualnie jednospadowy bezokapowy ale on chyba jest trudniejszy technicznie. Projektów jest jak na lekarstwo, raczej trzeba przerabiać z cztero lub dwuspadowego. Rozmawiałam z architektką o zmianie projektu to zrobiła wielkie oczy (tzn. domyślam się że zrobiła bo rozmowa była telefoniczna ) i spytała czy ja wiem o czym mówię i czy widziałam w ogóle domy z takim dachem. No nie wiem dla mnie nie jest to jakieś dziwne czy fanaberyjne tylko zwyczajnie ekonomiczne. A co Wy myślicie o takim dachu, trzeba na coś specjalnie zwrócić uwagę? są z nim jakieś kłopoty? Ktoś ma może taki i mógłby pokazać zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondynka_z_taczka 10.07.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 to chyba nie jest teraz w modzie i projekty nie są zbyt ładne ani sielankowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.07.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Modne napewno nie, ale nie interesuje mnie budowanie domu modnego, musiałabym z góry założyć że go za parę lat gruntownie przebuduję bądź sprzedam. Wolę żeby był wygodny, ekonomiczny i ponadczasowy. Poza tym w sąsiedztwie same kostki więc sielankowy dworek tam nie pasuje. A czy ładne to już kwestia gustu i pomysłu na wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 10.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dziwnie jak dla mnie wygląda taki dach?Nie lepiej dwuspadowy z małym kątem?Albo płaski o nachyleniu np 2 stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.07.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 rzuć okiem na czeskie strony z projektami ,tam jest sporo domów jakie cię interesują ,dachy też bardzo ciekawe .takie dachy to napewno jest dobra inwestycja,tanie w wykonaniu i tanie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.07.2011 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Dach płaski lub pod małym kątem mnie nie ratuje, bo chcę jeszcze wygospodarować kawałek strychu na "przydasie", a cały strych o pow. 80 m z normalną wysokością nie jest mi potrzebny, wystarczy mi połowa tej powierzchni. Czeskie strony? nie wpadłabym, poszukam, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 a jaki masz projekt jeśli można wiedzieć? bo taki dach można zrobić jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2011 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Na 90% to będzie zx24, z zabudowanym tarasem i balkonem i obciętym garażem z pomieszczeniem techn. Czyli prostokąt 11,5 na 8,80. Sciana frontowa podniesiona na jakieś 2 m żeby mi ten strych wyszedł. i spadek dachu na tył, więc deszczówka leje się na ogród. Takie są założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 o to wiesz że ja tak samo zaadaptowałem swój projekt jak ty myślisz,he,he -podobnie kombinujemy .też kierowałem się prostotą i funkcjonalnością i w sumie w miarę normalnymi kosztami.dach ma spadek na ogród,jednospadowy.ja mam taki projekt ale jak wspominałem mocno zmodernizowany: http://www.bisprol.pl/katalog/Budynki_jednorodzinne/3149/WB-3149.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 już widzę parę "przeróbek" w tym zx24 które uproszczą życie i bedą tańsze w wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Faktycznie podobny, tylko ja potrzebuję o jeden pokój więcej na dole i górze, dlatego nie zmieściłam się w kwadracie, działka ma 16 m więc jestem ograniczona do 9 m szerokości przy jednej ślepej ścianie. A jakie przeróbki widzisz u mnie? I jakie zrobiłeś u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 11.07.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Podoba Ci się! To buduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 u siebie zmieniłem schody na proste ze spocznikiem takie jak u ciebie ,łazienkę i pom.gospodarcze połączyłem ,w pokoju na dole wydzieliłem małą garderobę,dobuduję do wejścia ganek ,na górze wydzieliłem pomiędzy pokojami garderobę, w całym domu ogrzewanie podłogowe elektryczne,pomiędzy kuchnią i pokojem duże drzwi przesuwne,okna poprzerabiane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 u ciebie zrezygnowałbym ze strychu z powodu "mnogości" pomieszczeń które można na ten cel zaadaptować oraz z powodu wysokiej kwoty jaką ci przyjdzie zapłacić za ten składzik,pomyślałbym jak wrysować garderobę nawet niejedną ,łazienka na górze jest za mała,od północy zminimalizowałbym okna,z wejsciem bym się zastanowił,może z kominami można pokombinować ale nie wiem czym chcecie ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 może wklej jak ma być dom ustawiony na działce względem stron świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2011 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 To tak jakbym swoje pomysły widziała Na dole spiżarnia i wc połączone w łazienkę + CO (gaz będzie), z kuchni wydzielona spiżarnia, taras zabudowanyi tam zrobiony kącik śniadaniowy, na górze w miejscu łazienki garderoba, balkon zabudowany, przez co pokój przesunięty i pomiędzy tymi dwoma pokojami wstawiona łazienka, w pionie nad kuchnią. Okna poprzerabiane raczej ujednolicone. Dół podłogówka, góra grzejniki. Zagmatwałam ale postaram się to rozrysować. To i tak na razie pomysły więc jestem otwarta na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.07.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 nadajemy na tych samych falach już nie chciałem tak szczegółowo opisywać bo to twój dom ale mam identyczne pomysły.więcej można coś pokombinować ale jak będziemy wiedzieli jak ustawiasz dom i gdzie jest wejście względem drogi. projekt jest fajny bo można zrobić przestronne pokoje i sporo pomieszczeń gospodarczych których najbardziej brakuje w większości domów a przy tym nie jest zbyt duży.WM macie w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2011 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Tak, planujemy WM, front jest od płn-wsch. a tył domu na płd-zach. więc wielkość okien też będzie od tego uzależniona. spróbuję coś narysować i wkleić później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 11.07.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Wiadomo, ze 95% ludzi (albi i wiecej) powie Ci, ze taki dach jest brzydki i obciachowy, ale co z tego wynika? Zrezygnujesz z niego? Mnie się pokazany dom (wraz z dachem jednospadowym) bardzo podoba, ale moja opinia moze byc niewazna, bo mój dach jest jeszcze "gorszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 O matko gorszy? nie może być a jaki? Ja mam bardzo przemyślane plany domowe, to moje drugie podejście bo z pierwszego projektu zrezygnowaliśmy już po uzyskaniu pozwolenia na budowę To że większości się nie spodoba nie jest dla mnie problemem, ma być prosto, wygodnie, energooszczędnie i ekonomicznie, moda jest u mnie na ostatnim miejscu Tu gdzie mieszkam stare domy z cegły są właśnie w takiej formie tzn. kostki z płaskim lub jednospadowym bezokapowym dachem, czasem z zaokrąglonymi ścianami. Bardzo mi się podobają nawet jeśli są zaniedbane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts