Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie nt. dachu jednospadowego?

cronin

Recommended Posts

Wiadomo, ze 95% ludzi (albi i wiecej) powie Ci, ze taki dach jest brzydki i obciachowy, ale co z tego wynika? Zrezygnujesz z niego?

Mnie się pokazany dom (wraz z dachem jednospadowym) bardzo podoba, ale moja opinia moze byc niewazna, bo mój dach jest jeszcze "gorszy" ;-)

a możesz pokazać zdjęcie tego "jeszcze gorszego" dachu

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O matko gorszy? nie może być :) a jaki?

Ja mam bardzo przemyślane plany domowe, to moje drugie podejście bo z pierwszego projektu zrezygnowaliśmy już po uzyskaniu pozwolenia na budowę :) To że większości się nie spodoba nie jest dla mnie problemem, ma być prosto, wygodnie, energooszczędnie i ekonomicznie, moda jest u mnie na ostatnim miejscu :) Tu gdzie mieszkam stare domy z cegły są właśnie w takiej formie tzn. kostki z płaskim lub jednospadowym bezokapowym dachem, czasem z zaokrąglonymi ścianami. Bardzo mi się podobają nawet jeśli są zaniedbane.

może wkleisz parę fotek tych starych domów bo chyba nie widziałem takich kostek

Tylko nie wiem co właściciele na to żeby jakiś amator obfotografowywał ich domy, ale spróbuję w wolnej chwili :)

A teraz moje wypociny i proszę się nie śmiać.

http://acal.netrar.pl/dzialka.jpg

działka

http://acal.netrar.pl/elewacje.jpg

elewacje

http://acal.netrar.pl/rzut1a.jpg

rzut parteru, tylko powinno być odbicie lustrzane

http://acal.netrar.pl/rzut2a.jpg

rzut piętra , i j.w.

Edytowane przez cronin

super rysunki poglądowe ;).dla twojej działki obowiązuje plan miejscowy czy warunki zabudowy,pytam bo jak plan to może się okazać że dopuszczalny jest jakiś kąt dachu lub linia zabudowy i jest kłopot na takiej wąskiej działce.sam mam podobną działkę do twojej i usytuowanie prawie identyczne.

fajnie że wjazd od północy i wejście od wschodu ,taki układ powoduje że wejście jest osłonięte od przeważających w Polsce wiatrów zachodnich a pomieszczenia gospodarcze i łazienka będzie od północy.trochę minus że na schodach nie można okien zrobić akurat południowa elewacja ale rozumiem że dom musi być przysunięty na 3 metry do granicy działki.poza tym układ jest super no może poza brakiem wejścia do pokoju na górze ;) :D

tak jeszcze myślę o tym stryszku że to będzie cięzko coś takiego dodać bo wysokość elewacji frontowej trzeba podnosić o jakieś 3 metry żebyś w małej części stryszku mogła stanąć więc wysokość domu będzie ponad 9 metrów,bo zakładam że wyniesiecie dom o jakieś 30cm,wysokość kondygnacji min.2,75,strop 30cm no i ten stryszek.moim zdaniem nie warto stryszku budować.

Bo ten pokój to karcer będzie :) Przeoczyłam oczywiście, ale godzina mnie usprawiedliwia. przesunę ścianę w tym dużym pokoju i może trochę zmniejszę łazienkę, wejście oczywiście będzie. Chociaż gdyby to była nasza sypialnia a ten duży to ma być pokój do pracy dla wszystkich, to mogłoby wejście być bezpośrednio z niego.

Plan miejscowy mam, takie domy (no może z mniejszym kątem dachu) to normalka. A i to wszystko powinno być w lustrzanym odbiciu więc schody są z drugiej strony, no a skoro kuchnia musi być z oknem to już schody niestety. Ale to otwarta przestrzeń więc i tak powinno byś w miarę jasno. Podcień mi się bardzo podoba, nie chcę żadnego wystającego daszku nad wejściem a jakiś musiałby być. Sień jest na razie za mała i tu jeszcze kombinuję, mogę zmniejszyć ten pokój żeby zrobić głęboką szafę w sieni. Stryszek jest mi potrzebny mogę tam nawet chodzić pochylona, bo w domu się jednak gromadzi kupę szpargałów, chociażby ozdoby choinkowe i inne i gdzieś trzeba to trzymać. Działka jest za mała żeby budować oddzielny składzik czy duży garaż, pomijając już kwestię że taki oddzielny budynek gospodarczy traktowany jest jako towar luksusowy i stawka podatku za niego jest 10X wyższa niż za dom co jest po prostu kuriozalne. Okazałoby się że za dom będziemy płacić podatek 60 zł a za garaż + komórkę ponad 200. Stąd strych, no chyba że są jakieś techniczne utrudnienia bądź pułapki. A zakładałam podniesienie o 2,5 m jak będzie w najwyższej części 2 m to mi wystarcza, bo wejście nie będzie tam gdzie schody tylko przy garderobie z wysuwaną drabinką. A no i strop między pietrem a strychem byłby już drewniany, a nie betonowy.

No właśnie wiązary mi się kojarzą ze strychem nieużytkowym i z bardziej płaskim dachem. Muszę popytać producentów. No i właśnie tu przydałaby mi się rozmowa z fachowcem, bo chcę zrobić blachę na rąbek czyli na pełnym deskowaniu. Bo jeśli przez strych dach będzie droższy o konkretne pieniądze to rzeczywiście się zastanowię.

Wychodzi na to że wiązary w moim przypadku to strych nieużytkowy, i wtedy albo dach płaski:

http://static.e-dach.pl/articles/2357_dach-zdjecia_1_gif_zdjecia-artykul-wiazary-kratowe-art4.jpg

albo jednospadowy o małym nachyleniu:

http://static.e-dach.pl/articles/2357_dach-zdjecia_1_gif_zdjecia-artykul-wiazary-kratowe-art5.jpg

Jeśli ma być użytkowy, to konstrukcja raczej taka:

http://www.builden.neostrada.pl/grafika/dachkonst11.jpg

I pytanie czy strop może w tym wypadku być drewniany, a przede wszystkim jaka jest różnica w kosztach? Bo jeśli duża to rzeczywiście lepiej zrobić stropodach wentylowany i nie kombinować.

rzeczywistość jest taka że nieużytkowy stropodach będzie znacznie tańszy w budowie a można go też zrobić jak w kostkach i pokryć papą bo i tak nie będzie widoczny.papa z robocizną 25zł/m2 to u ciebie jakieś 2,5k za cały dach :),koszt kratownicy musisz sama obliczyć no i do tego jedna duża rynna ;) chyba taniej już nie można :evil:

O matko gorszy? nie może być :) a jaki?

Ja mam bardzo przemyślane plany domowe, to moje drugie podejście bo z pierwszego projektu zrezygnowaliśmy już po uzyskaniu pozwolenia na budowę :) To że większości się nie spodoba nie jest dla mnie problemem, ma być prosto, wygodnie, energooszczędnie i ekonomicznie, moda jest u mnie na ostatnim miejscu :) Tu gdzie mieszkam stare domy z cegły są właśnie w takiej formie tzn. kostki z płaskim lub jednospadowym bezokapowym dachem, czasem z zaokrąglonymi ścianami. Bardzo mi się podobają nawet jeśli są zaniedbane.

a możesz pokazać zdjęcie tego "jeszcze gorszego" dachu

Mam a raczej bedę mieć dach płaski na domku paqrterowym. No juz "gorzej" byc nie moze! I w dodatku calkiem prostokatny! Warsztat jak sie patrzy :-)

Cronin, ja mialam 3 podejscia do budowania tzn obecny projekt jest trzeci, wiec Cie przebilam :-)

czyli tzw. ogniomurki z obróbką blacharską, no ja też je chcę, tylko ciekawa jestem jak się wtedy mocuje wiązary. I kładziesz papę? A jakie nachylenie dachu zrobisz? Można też zrobić murek z czterech stron i wypuścić rynnę dziurą, tak też mi się podoba. Użytkowy strych odjeżdża mi w siną dal , ale chyba nie będę po nim płakać. Jednak dach wolę z większym nachyleniem niż kilka stopni jak przy płaskim. Jak sobie przypomnę ostatnie zimy i pół metra zlodowaciałego śniegu na płaskim dachu, to jednak jednospadowy, chociaż te 15 stp.. No i muszę jeszcze przemyśleć to pod kątem ustawienia solarów, które i tak będą musiały być na stelażu.

Rania, parterowy domek z płaskim dachem to bardzo nowoczesny dizajn :) Jeszcze jak obłożysz drewnianą oblicówką to nic tylko Wielkie Projekty się kłaniają (to program BBC na TLC którego jestem fanką, a którego niestety już nie ma :( ) a robisz odwrócony stropodach czy np. zielony dach z roślinkami - głosuję za tym drugim :) No i wcale nie jest powiedziane że mnie przebiłaś bo ja jeszcze nie buduję, na razie kupiłam działkę a dopóki nie sprzedam pierwszej to wszystko się może zdarzyć ......

na to też jest sposób,trzeba kupić dobry agregat i zrobić instalację do awaryjnego zasilania. a co do grzania prądem to na moim terenie koszt kWh gazu i prądu w 2 taryfie jest podobny więc stwierdziłem że zrobię ogrzewanie podłogowe akumulacyjne i dobrze ocieplę dom.koszt kabli to jakieś 5k i to wszystko bez żadnych kominów rozdzielaczy i innych pierdółek i dodatkowo każde pomieszczenie można osobno sterować .

na piętrze też podłogówkę akumulacyjną? to dużo betonu , chociaż kable lżejsze niż wodna podłogówka. Gdybym robiła parterówkę tobym się zastanawiała., ale ja mam w głowie opowieść znajomej której zimą na 2 tygodnie wyłączyli prąd a oni nawet bez kominka, piec gazowy nie działał, generalnie średniowiecze, w swetrach przy świeczkach grzejąc gazem z butli brrrr. A agregat ciągnie tyle paliwa że można z torbami pójść, więc na dłuższą metę odpada.