qubic 13.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 na piętrze też jak się boisz wyłączeń to zrób kominek chociaż agregat jest lepszy bo przecież nie wyłączą ci prądu na więcej niż 2-3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.07.2011 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Taak ? a przypomnij sobie ostatnią i przedostatnią zimę i tych biedaków którzy nie mieli prądu tygodniami. Skoro już buduję dom to mam w nim przetrwać wszelkie kataklizmy Spiżarka na zapasy wojenne, kominek na zimy stulecia, studnia na wypadek gdyby wrogowie zatruli wodociąg, ogrodzenie pod prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.07.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 masz rację do budowy trzeba się przygotować jak do wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.07.2011 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 No a jak? jakoś trzeba przetrwać. Wysłałam do 4 firm prośbę o wstępną wycenę i projekt wiązarów na dach jednospadowy, zobaczymy czy coś dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 13.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 A dostaniesz w ogóle pozwolenie na budowę takiego dachu?Zacznij od wypisu z planu zagospodarowania przestrzennego. Musisz też brać pod uwagę strefę obciążenia opadami śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 14.07.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Wziąwszy pod uwagę że tak naprawdę jest to dach płaski a połowa domów w tej okolicy ma takie dachy więc nie sądzę żeby był to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.07.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dostałam na razie 2 oferty na wiązary, dach jednospadowy 7 stp. , z montażem oczywiście, jedna na 20 tys. (ale z drugiego końca Polski więc zabijający transport i nocleg pracowników w tej kwocie) i druga bardziej miejscowa na 11 tys. Nie jest więc źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 18.07.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Ceny drzewa poszły ostatnio 40% w górę... a może być jeszcze gorzej. W każdym razie na dachu nie ma co oszczędzać.Myślę, że jak dostaniesz ofertę, którą zaakceptujesz - dolicz do tego jeszcze z 15-20% na nieprzewidziane rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.07.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Dostałam na razie 2 oferty na wiązary, dach jednospadowy 7 stp. , z montażem oczywiście, jedna na 20 tys. (ale z drugiego końca Polski więc zabijający transport i nocleg pracowników w tej kwocie) i druga bardziej miejscowa na 11 tys. Nie jest więc źle. pierwsza oferta to jakas pomylka a ta druga już prawie normalna.ja natomiast dzisiaj dowiedziałem się jaka jest cena izolacji dachu ekofibrem -okolo 190zl za m3 z robocizną i materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.07.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Ta pierwsza to myślę że na zniechęcenie, bo wiadomo że z drugiego końca Polski nie będą jechać ale i tak plus za odpisanie, z mojego doświadczenia wynika że połowa firm nawet się nie sili na oferty. Dobrze kojarzę że ekofiber to zmielone gazety w uproszczeniu? a jaką warstwę się tego daje, tak jak wełny czyli 30 czy więcej? nie fruwa po całym poddaszu przy wietrze? bo jakie zalety to ma to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.07.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 tak zmielone gazety ogólnie celuloza z dodatkiem ogniochronnym.ja dam 40cm i podobno to jest bardzo dobre ocieplenie. w cenie dobrego styro kilka godzin roboty i izolacja jest . co do fruwania to chyba nie jest tak źle nie planuję przeciągów pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.07.2011 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 ale otwory wentylacyjne zrobić trzeba przy stropodachu, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.07.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 tak ale robi sie okolo 1% powierzchni dachu wiec aż takie duże te otwory nie będą .poza tym co byś nie dała to może fruwać-wełna, granulat itd chyba jedynie piana PUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.07.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 ale luźny granulat, jaki by nie był czy wełna czy styropian czy gazety, ma i tak gorsze parametry jak lata luźno, jest dobry gdy wciśnie się go między 2 płaszczyzny jak przy ścianach trójwarstwowych, lub w domach szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.07.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 mówimy o stropodachu a to są właśnie takie dwie płaszczyzny i przestrzeń pomiędzy nimi będzie cała wypełniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 19.07.2011 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Tak, ale tzn. że robisz stropodach niewentylowany, ja robię wentylowany więc jakikolwiek granulat jednak odpada, bo nie wypełni ciasno i dokładnie przestrzeni no i będzie "fruwał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts