Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie led - całe mieszkanie

Recommended Posts

witajcie

chciałabym w nowym mieszkaniu kompletnie zrezygnować z lamp na rzecz oświetlenia Led

wyczytałam że odchodzi się od halogenowego choć by ze względu na dość wysoką temperaturę jaką te lampy wydzielają

u mnie będzie sufit podwieszany i między belkami a sufitem myślę że będzie te 15 cm wolnej przestrzeni mimo to jak już robię to zainwestuje w ledowe

nie wiem tylko z jakimi końcówkami wybrać GU10 czy MR16 ,MR11 czy inną ?

12V czy bez przetworników od razu na 230V ?

tyle ze chciałabym ściemniacze a te z kolei doczytałam że lepiej pracują na 12V

no właśnie jak to wygląda z ściemniaczami przy oświetleniu ledowym

u mnie mam salon połączony z kuchnią czy można to połączyć w jedno urządzenia żeby dało się wyłączyć np kuchnie

a zostawić w salonie lu lekko przyciemnić czy potrzebowała bym w tym momencie 2 ściemniacze jeden od dzielnie na kuchnie a drugi na salon

jakiej firmy żarówki kupić Hikari, LUMENMAX ,POLAMP czy innej firmy? zwykłe czy PowerLED

nie wiem tylko z jakimi końcówkami wybrać GU10 czy MR16 ,MR11 czy inną ?

jakiej firmy żarówki kupić Hikari, LUMENMAX ,POLAMP czy innej firmy? zwykłe czy PowerLED

Jeżeli oświetlenie LED to wyłącznie oprawy LED nie zamienniki źródeł światła i oczywiście na powerLED, cree.... Ale to już są koszta

ja w sprawie oświetlenia led i energooszczędnego, które nie jest przeciez tanie wybrałabym tylko markowego producenta.

Ja mam w domu oświetlenie firmy Osram i jestem niesamowicie zadowolona, o ile byle jakie "gó..." za kilkanaście zł, które dostałam od znajomych na nowe mieszkanie wypaliło się po kilku godzinach to osramowskie ledy świecą mi i świecą a świetlówki kompoaktowe energooszczędne mam już po kilka lat.

Nie mam też problemu z doborem barwy np białej ciepłej. W tych tanich dostałam wszyskie były w jednej barwie a potem przy zaświeceniu różnie z tym bywało- jedne były ciepłe a inne zalatywały pod niebieski a w markowych jest robiony tzw. binning czyli sortowanie struktur kolorów led i dobór właściwych, więc zawsze mamy pewność że barwa ciepła biała to właśnie taka.

ale ledy mam zastosowane tylko jako oświetlenie akcentujące i dekoracyjne. Według mnie dopiero powoli technologia wkracza w etap, kiedy zwykłe żarówki możemy zastapić ledami do oświetlnia głównego. ale nie ukrywajmy, że takie żarówki ledowe, które daja odpowiedniki 75w i 100w to wydatek rzędu 120 zł w markowych produktach - o innych nawet nie myslę :-)

to takie moje zdanie

pozdr safikey

• 3 weeks później...
Problemem może być ściemnianie. Nie każda żarówka LED da się ściemniać.

Samo obniżenie napięcia niewiele daje.

Albo spytaj sprzedawcy albo kup 1 szt na próbę.

Powiedzcie proszę, jaka firma robi ściemniacze do ramek typowo do lamp LED? Nie interesują mnie uniwersalne, tylko typowe do LED.

Powiedzcie proszę, jaka firma robi ściemniacze do ramek typowo do lamp LED? Nie interesują mnie uniwersalne, tylko typowe do LED.

Ostatnio widziałem taki ściemniacz w sklepie internetowym Lumenmaxa. Zasilacze i akcesoria LED -> Inne. Ale będzie działał tylko z żarówkami EL - SMB09 D Lumenmaxa.

Podczas remontu mieszkania zmieniłem oświetlenie właśnie na ledowe żarówki Lumenmaxa (na trzonku GU10) i naprawdę sobie chwalę. Bardzo dobry zamiennik halogenów 35W. Co prawda, bez ściemniania - po prostu dobrałem odpowiednie moce żarówek.

Na razie świecą od miesiąca bez jakichkolwiek problemów typu przepalona dioda, zmiany jasności itp.

Ja radzę dać wszędzie 230V. Tam gdzie masz MR16 na 12V zaproś elektryka i niech ci przerobi gniazda na GU10. Nie będziesz musiał wydawać kasy na specjalne transformatory LED. A ile żarówek i czy ciepłe czy chłodne - poczytaj tu: http://forum.hikari.com.pl/viewforum.php?f=5

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 2 years później...
  • 2 weeks później...