justynamar 10.07.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 witajciechciałabym w nowym mieszkaniu kompletnie zrezygnować z lamp na rzecz oświetlenia Ledwyczytałam że odchodzi się od halogenowego choć by ze względu na dość wysoką temperaturę jaką te lampy wydzielająu mnie będzie sufit podwieszany i między belkami a sufitem myślę że będzie te 15 cm wolnej przestrzeni mimo to jak już robię to zainwestuje w ledowe nie wiem tylko z jakimi końcówkami wybrać GU10 czy MR16 ,MR11 czy inną ? 12V czy bez przetworników od razu na 230V ? tyle ze chciałabym ściemniacze a te z kolei doczytałam że lepiej pracują na 12V no właśnie jak to wygląda z ściemniaczami przy oświetleniu ledowymu mnie mam salon połączony z kuchnią czy można to połączyć w jedno urządzenia żeby dało się wyłączyć np kuchniea zostawić w salonie lu lekko przyciemnić czy potrzebowała bym w tym momencie 2 ściemniacze jeden od dzielnie na kuchnie a drugi na salon jakiej firmy żarówki kupić Hikari, LUMENMAX ,POLAMP czy innej firmy? zwykłe czy PowerLED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 10.07.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 pierw dobrze sie astanow czego potrzebujesz, jake swiatlo w jakim mijescu. Temperatura jaka i przeznaczenie. Najlepsze chyba są ciepłe białoe , jesli chodzi o barwe swiatła, w lazienkach dodatkowo ze szczelnymi oprawkami. Ich duzy plus (LED) to energooszczednosc i bezawaryjnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynamar 10.07.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 oczywiście ze tylko barwa ciepłaz rozmieszczeniem będzie największy problem żeby to wszystko ze sobą dobrze współgrało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 10.07.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Ja mam w całym domu żarówki ledowe,GU10,kupowałam przez internet w LUMENMAX.Są rewelacyjne,mam te 350lm,płaciłam chyba niecałe 35zł/sztukę,barwa ciepła.Dają dużo światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynamar 10.07.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 widziałam je także na allegro a masz je na 230V czy 12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.07.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Problemem może być ściemnianie. Nie każda żarówka LED da się ściemniać.Samo obniżenie napięcia niewiele daje.Albo spytaj sprzedawcy albo kup 1 szt na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 11.07.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 widziałam je także na allegro a masz je na 230V czy 12V Ja mam wszystkie na 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.07.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2002080.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1976974.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1965709.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1802114.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1639104.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1908626.html Edytowane 11 Lipca 2011 przez wykrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 11.07.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Mam na oku takie 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglat 13.07.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 nie wiem tylko z jakimi końcówkami wybrać GU10 czy MR16 ,MR11 czy inną ? jakiej firmy żarówki kupić Hikari, LUMENMAX ,POLAMP czy innej firmy? zwykłe czy PowerLED Jeżeli oświetlenie LED to wyłącznie oprawy LED nie zamienniki źródeł światła i oczywiście na powerLED, cree.... Ale to już są koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safikey 19.07.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 ja w sprawie oświetlenia led i energooszczędnego, które nie jest przeciez tanie wybrałabym tylko markowego producenta. Ja mam w domu oświetlenie firmy Osram i jestem niesamowicie zadowolona, o ile byle jakie "gó..." za kilkanaście zł, które dostałam od znajomych na nowe mieszkanie wypaliło się po kilku godzinach to osramowskie ledy świecą mi i świecą a świetlówki kompoaktowe energooszczędne mam już po kilka lat. Nie mam też problemu z doborem barwy np białej ciepłej. W tych tanich dostałam wszyskie były w jednej barwie a potem przy zaświeceniu różnie z tym bywało- jedne były ciepłe a inne zalatywały pod niebieski a w markowych jest robiony tzw. binning czyli sortowanie struktur kolorów led i dobór właściwych, więc zawsze mamy pewność że barwa ciepła biała to właśnie taka. ale ledy mam zastosowane tylko jako oświetlenie akcentujące i dekoracyjne. Według mnie dopiero powoli technologia wkracza w etap, kiedy zwykłe żarówki możemy zastapić ledami do oświetlnia głównego. ale nie ukrywajmy, że takie żarówki ledowe, które daja odpowiedniki 75w i 100w to wydatek rzędu 120 zł w markowych produktach - o innych nawet nie myslę to takie moje zdanie pozdr safikey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 08.08.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Problemem może być ściemnianie. Nie każda żarówka LED da się ściemniać. Samo obniżenie napięcia niewiele daje. Albo spytaj sprzedawcy albo kup 1 szt na próbę. Powiedzcie proszę, jaka firma robi ściemniacze do ramek typowo do lamp LED? Nie interesują mnie uniwersalne, tylko typowe do LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deepblue 11.08.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Powiedzcie proszę, jaka firma robi ściemniacze do ramek typowo do lamp LED? Nie interesują mnie uniwersalne, tylko typowe do LED. Ostatnio widziałem taki ściemniacz w sklepie internetowym Lumenmaxa. Zasilacze i akcesoria LED -> Inne. Ale będzie działał tylko z żarówkami EL - SMB09 D Lumenmaxa. Podczas remontu mieszkania zmieniłem oświetlenie właśnie na ledowe żarówki Lumenmaxa (na trzonku GU10) i naprawdę sobie chwalę. Bardzo dobry zamiennik halogenów 35W. Co prawda, bez ściemniania - po prostu dobrałem odpowiednie moce żarówek. Na razie świecą od miesiąca bez jakichkolwiek problemów typu przepalona dioda, zmiany jasności itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanŻ 16.08.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ja radzę dać wszędzie 230V. Tam gdzie masz MR16 na 12V zaproś elektryka i niech ci przerobi gniazda na GU10. Nie będziesz musiał wydawać kasy na specjalne transformatory LED. A ile żarówek i czy ciepłe czy chłodne - poczytaj tu: http://forum.hikari.com.pl/viewforum.php?f=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek1910 12.01.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) reklama debiutanta Edytowane 12 Stycznia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexiej89 26.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Faktycznie, jest sporo LED-owych opraw pod GU10. Będą zużywać mniej energii od klasycznego halogena no i dadzą podobne ilości światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graaszkaa 08.07.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Powiedzcie mi czy muszą to być lampy LED, czy to zwykłej lampy też mogę wkręcić żarówkę LED? Interesuje mnie konkretne lampa MODEROWANO. I właśnie też chciałbym z opcją ściemniania. Edytowane 15 Listopada 2015 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 10.07.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 do każdej lampy możesz wkręcić żarówkę LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graaszkaa 21.07.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 myślałam, że musi być specjalny gwint ;P dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekaureliusz 26.07.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Ciepła barwa lepsza do mieszkania. Ale jeśli np. pracujesz zdalnie lub wg. pracujesz w domu, bo przy białym świetle lepiej się skupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts