Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zadziałaniem napowietrzacza kanalizacji

magart

Recommended Posts

Pierwotnie w domu nie miałem żadnego odpowietrzenia kanalizacji (mały parterowy domek). Niedawno zrobiłem remont generalny łazienki, w tym kanalizacji. Kanalizacja jest pozioma do głównej rury podłączone są kolejno: wanna, zlewozmywak, muszla sedesowa, pralka z umywalką. Na samym końcu główną rurę zakończyłem kolankiem do góry i wystaje ponad posadzkę. Zamontowałem tam zawór napowietrzający.

Ale jest problem - zawór nie chce działać :( Przy spłukiwaniu wody, muszla opróżnia się bardzo niemrawo, co stanowi problem z odpowiednim pozbyciem się z niej nieczystości. Pod zalaniu większą ilością wody z wiaderka potrafi nawet zabulgotać w syfonie od wanny. Zawór napowietrzający nie pracuje. Natomiast po jego wyjęciu instalacja pracuje dobrze, woda spłukuje się jak należy. Ciąg z rury napowietrzającej bez zaworu jest dość duży, potrafi dobrze zaciągnąć płomień z zapalniczki. Raz nawet przy gwałtownym odetkaniu napowietrzenia podczas spłukiwania zgasiło płomień.

Moje wnioski są takie, że ciśnienie jest odpowiednie jeśli czuć wyraźnie ciąg powietrza z rury napowietrzającej a po jej zatkaniu potrafi zaciągnąć z syfonu wany. Dlaczego zawór nie może zadziałać? No może ze 2 razy na dziesiątki prób usłyszałem świst zaworu i woda spłynęła.

Średnica głównej rury to 110mm potem na końcu przechodzi na 50mm i zawór odpowietrzający jest tej średnicy. Próbowałem również na zaworze o wymiar mniejszym i efekt ten sam. Same zawory pracują leciutko - sprawdzone moimi płucami - nic nie przycina wrażliwe są na najmniejszy oddech. W desperacji postanowiłem nawet zmniejszyć wagę elementu membrany. Teraz jest lżejsza o mniej więcej połowę. Bez efektu.

O co chodzi z tym odpowietrzeniem?

Proszę nie piszcie, że lepsza jest wentylacja otwarta ponad dach, bo z kilku względów jest to w tej chwili niewykonalne.

• 2 years później...

Wentylacja otwarta ponad dach ! i kropka

Jeżeli Pan się upiera przy zastosowaniu napowietrzacza musi się Pan liczyć z innymi problemami kanalizacji... ale...

Musi Pan dobrze dobrać napowietrzacz na bazie jego klasy oraz parametrów przepływu - nie pierwszy lepszy...

Więcej szczegółów w normach lub na [moderowano link reklamowy]

Edytowane przez Jarek.P

Wentylacja otwarta ponad dach ! i kropka

Jeżeli Pan się upiera przy zastosowaniu napowietrzacza musi się Pan liczyć z innymi problemami kanalizacji... ale...

Musi Pan dobrze dobrać napowietrzacz na bazie jego klasy oraz parametrów przepływu - nie pierwszy lepszy...

Więcej szczegółów w normach lub na [xxxxxxx]

Lsn,

Miej litosc!! Po raz kolejny odgrzebujesz 2-letni watek zeby wcisnac reklame! Ten czlowiek dawno temu swoj problem rozwiazal. To jest forum dyskusyjne a nie tablica ogloszen!

marcin

Edytowane przez Jarek.P

Lsn,

Miej litosc!! Po raz kolejny odgrzebujesz 2-letni watek zeby wcisnac reklame! Ten czlowiek dawno temu swoj problem rozwiazal. To jest forum dyskusyjne a nie tablica ogloszen!

marcin

Jak szukasz pomocy na tym forum i znajdziesz ten wątek to już będziesz wiedział co i jak...

Ten człowiek może już się z problemem uporał ale wielu jeszcze szuka rozwiązania także...