magart 10.07.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Pierwotnie w domu nie miałem żadnego odpowietrzenia kanalizacji (mały parterowy domek). Niedawno zrobiłem remont generalny łazienki, w tym kanalizacji. Kanalizacja jest pozioma do głównej rury podłączone są kolejno: wanna, zlewozmywak, muszla sedesowa, pralka z umywalką. Na samym końcu główną rurę zakończyłem kolankiem do góry i wystaje ponad posadzkę. Zamontowałem tam zawór napowietrzający. Ale jest problem - zawór nie chce działać Przy spłukiwaniu wody, muszla opróżnia się bardzo niemrawo, co stanowi problem z odpowiednim pozbyciem się z niej nieczystości. Pod zalaniu większą ilością wody z wiaderka potrafi nawet zabulgotać w syfonie od wanny. Zawór napowietrzający nie pracuje. Natomiast po jego wyjęciu instalacja pracuje dobrze, woda spłukuje się jak należy. Ciąg z rury napowietrzającej bez zaworu jest dość duży, potrafi dobrze zaciągnąć płomień z zapalniczki. Raz nawet przy gwałtownym odetkaniu napowietrzenia podczas spłukiwania zgasiło płomień. Moje wnioski są takie, że ciśnienie jest odpowiednie jeśli czuć wyraźnie ciąg powietrza z rury napowietrzającej a po jej zatkaniu potrafi zaciągnąć z syfonu wany. Dlaczego zawór nie może zadziałać? No może ze 2 razy na dziesiątki prób usłyszałem świst zaworu i woda spłynęła. Średnica głównej rury to 110mm potem na końcu przechodzi na 50mm i zawór odpowietrzający jest tej średnicy. Próbowałem również na zaworze o wymiar mniejszym i efekt ten sam. Same zawory pracują leciutko - sprawdzone moimi płucami - nic nie przycina wrażliwe są na najmniejszy oddech. W desperacji postanowiłem nawet zmniejszyć wagę elementu membrany. Teraz jest lżejsza o mniej więcej połowę. Bez efektu. O co chodzi z tym odpowietrzeniem? Proszę nie piszcie, że lepsza jest wentylacja otwarta ponad dach, bo z kilku względów jest to w tej chwili niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 21.10.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Wentylacja otwarta ponad dach ! i kropka Jeżeli Pan się upiera przy zastosowaniu napowietrzacza musi się Pan liczyć z innymi problemami kanalizacji... ale...Musi Pan dobrze dobrać napowietrzacz na bazie jego klasy oraz parametrów przepływu - nie pierwszy lepszy...Więcej szczegółów w normach lub na [moderowano link reklamowy] Edytowane 27 Października 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.10.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Wentylacja otwarta ponad dach ! i kropka Jeżeli Pan się upiera przy zastosowaniu napowietrzacza musi się Pan liczyć z innymi problemami kanalizacji... ale... Musi Pan dobrze dobrać napowietrzacz na bazie jego klasy oraz parametrów przepływu - nie pierwszy lepszy... Więcej szczegółów w normach lub na [xxxxxxx] Lsn, Miej litosc!! Po raz kolejny odgrzebujesz 2-letni watek zeby wcisnac reklame! Ten czlowiek dawno temu swoj problem rozwiazal. To jest forum dyskusyjne a nie tablica ogloszen! marcin Edytowane 27 Października 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 27.10.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Lsn, Miej litosc!! Po raz kolejny odgrzebujesz 2-letni watek zeby wcisnac reklame! Ten czlowiek dawno temu swoj problem rozwiazal. To jest forum dyskusyjne a nie tablica ogloszen! marcin Jak szukasz pomocy na tym forum i znajdziesz ten wątek to już będziesz wiedział co i jak... Ten człowiek może już się z problemem uporał ale wielu jeszcze szuka rozwiązania także... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts