yaroos 11.07.2011 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Zabieram się do zrobienia samemu tarasu..Teorii już się naczytałem. Teraz moje pytania : 1.dylatacje tarasu nie będą pokrywać się z fugami w płytkach - wydaje mi się że robotnicy wylewając beton wogóle nie brali tego pod uwagę. Czy mam wymierzyć płytki i zrobić dodatkową dylatację nacinając rowek szer.1cm w istniejącym betonie(warstwie dociskowej)? Użyć sznura dylatacyjnego we wszystkie dylatacje - nawet te które wychodzą pod samymi płytkami (nie fugami) 2.Wyczytałem że w szczeliny dylatacyjne też daje się masę uszczelniającą...Czy wypełniać ją masą, czy zostawić pusty rowek, do niego na górze sznur,potem taśma dylatacyjna zatopiona w hydroizolacji ? 3.Mam metalową balustradę opartą na na profilach zamkniętych 3x2. Ten profil wygina się niestety w betonie - jak mam dobrze uszczelnić go w posadzce tarasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugier 03.11.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dylatacje nie muszą się pokrywać z fugami, ich rozstaw nie powinien jednak przekraczać 2 m. Optymalnym kształtem zdylatowanej powierzchni jest kwadrat, w innych sytuacjach należy dążyć, by proporcje między bokami pola były do siebie zbliżone, ale nie większe niż 2:1. Czym uszczelniać dylatację?, a tu masz wszystko na temat mocowania balustrad balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.10.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Odgrzewam kotleta, ale tutaj jakieś co najmniej nieprecyzyjne stwierdzenia padały. ...Dylatacje nie muszą się pokrywać z fugami, ich rozstaw nie powinien jednak przekraczać 2 m. ... Jeśli dylatacje nie pokrywają się z fugami, to wtedy w miejscu dylatacji trzeba przeciąć płytkę - dylatacja musi przechodzić przez wszystkie warstwy łącznie z płytkami. Ciekawe skąd się wzięło to ograniczenie 2m na odległość dylatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts