Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja tarasu - dylatacje

yaroos

Recommended Posts

Zabieram się do zrobienia samemu tarasu..Teorii już się naczytałem. Teraz moje pytania :

1.dylatacje tarasu nie będą pokrywać się z fugami w płytkach - wydaje mi się że robotnicy wylewając beton wogóle nie brali tego pod uwagę. Czy mam wymierzyć płytki i zrobić dodatkową dylatację nacinając rowek szer.1cm w istniejącym betonie(warstwie dociskowej)? Użyć sznura dylatacyjnego we wszystkie dylatacje - nawet te które wychodzą pod samymi płytkami (nie fugami)

2.Wyczytałem że w szczeliny dylatacyjne też daje się masę uszczelniającą...Czy wypełniać ją masą, czy zostawić pusty rowek, do niego na górze sznur,potem taśma dylatacyjna zatopiona w hydroizolacji ?

3.Mam metalową balustradę opartą na na profilach zamkniętych 3x2. Ten profil wygina się niestety w betonie - jak mam dobrze uszczelnić go w posadzce tarasu ?

• 3 months później...
Dylatacje nie muszą się pokrywać z fugami, ich rozstaw nie powinien jednak przekraczać 2 m. Optymalnym kształtem zdylatowanej powierzchni jest kwadrat, w innych sytuacjach należy dążyć, by proporcje między bokami pola były do siebie zbliżone, ale nie większe niż 2:1. Czym uszczelniać dylatację?, a tu masz wszystko na temat mocowania balustrad balkonowych

• 11 months później...

Odgrzewam kotleta, ale tutaj jakieś co najmniej nieprecyzyjne stwierdzenia padały.

...Dylatacje nie muszą się pokrywać z fugami, ich rozstaw nie powinien jednak przekraczać 2 m. ...

Jeśli dylatacje nie pokrywają się z fugami, to wtedy w miejscu dylatacji trzeba przeciąć płytkę - dylatacja musi przechodzić przez wszystkie warstwy łącznie z płytkami. Ciekawe skąd się wzięło to ograniczenie 2m na odległość dylatacji ?