rpilski 11.07.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 jestem umówiony na rozliczenie tynków od metra. Otwory do 3m mają być wliczone w metraż. O ile nie mam wątpliwości dot. okien ze względu na obróbkę glifów to w przypadku drzwi bez obróbki ościeży nie wydaje mi się to rzetelnym sposobem rozliczania. Szef ekipy twierdzi że mocują do ościeża deski, jednak rozliczanie tego po60PLN za drzwi albo i może 120 jeśli liczy obydwie strony nie wydaje mi się fair. Jak to się powinno uczciwie rozliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 12.07.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 U mnie drzwi liczyli normalnie jak ścianę. Otwór obrobiony deską, ale nie wszędzie wyszło to fajnie, w wielu miejscsch mniej lub bardziej krawędź jest postrzępiona i poobrywana - sam nie wiem czy się czepiać czy to standard czy powinno być idealnie i równo, prawie jak z listwą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 12.07.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 jestem umówiony na rozliczenie tynków od metra. Otwory do 3m mają być wliczone w metraż. O ile nie mam wątpliwości dot. okien ze względu na obróbkę glifów to w przypadku drzwi bez obróbki ościeży nie wydaje mi się to rzetelnym sposobem rozliczania. Szef ekipy twierdzi że mocują do ościeża deski, jednak rozliczanie tego po60PLN za drzwi albo i może 120 jeśli liczy obydwie strony nie wydaje mi się fair. Jak to się powinno uczciwie rozliczyć? Zgodnie z zasadami przedmiarowania robót tynkarskich KNR 2-02 08 z powierzchni tynków: - nie odlicza się otworów o powierzchni do 1 m2, - odlicza się otwory o powierzchni od 1 do 3 m2 jeśli ich ościeża nie zostały otynkowane, - odlicza się otwory o powierzchni powyżej 3 m2, do wykonanych tynków wlicza się długość ościeży x szerokość ościeży w stanie surowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 12.07.2011 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) U mnie drzwi liczyli normalnie jak ścianę. .... Umawiałeś się za robociznę, czy za robociznę z materiałem. Ja umawiałem się za robociznę z materiałem, a przy braku obróbki ościeża to tego materiału tam jakoś nie widzę. Wliczali otwór drzwiowy po obydwu stronach ściany ? @lukasz.sokol Dzięki za info o zasadach z KNR. Te zasady są logiczne. Edytowane 12 Lipca 2011 przez rpilski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.07.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Zastanawia mnie jedno skoro "umawiałeś" się w taki a nie inny sposób to ustaliłeś kwotę przed wykonaniem prac. Zatem teraz nie ma mowy o "obliczeniach" metrów a jedynie o rzetelnej lub nie rzetelnej realizacji umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 12.07.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Zastanawia mnie jedno skoro "umawiałeś" się w taki a nie inny sposób to ustaliłeś kwotę przed wykonaniem prac. Zatem teraz nie ma mowy o "obliczeniach" metrów a jedynie o rzetelnej lub nie rzetelnej realizacji umowy. Prace nie zostały jeszcze rozpoczęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 25.07.2012 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Przypadkowo odgrzebałem ten temat i dodam jeszcze mały smaczek do tej historii. Podczas uzgadniania z szefem ekipy tynkarskiej sprawy rozliczania otworów drzwiowych bez obrobionych glifów, w których stwierdził, że już niech będzie jego strata, on i tak zapłaci swoim chłopakom - jednym słowem dobry chłop, dba o swoich pracowników. Podczas wykonywania tynków zagadnąłem o tą kwestię panów tynkarzy - stwierdzili, że za otwory drzwiowe bez obróbki glifów to szef im nie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 25.07.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Chciał sobie zrobic dobry PR, ale mu nie wyszło Po moich fachowcach od tynków nic mnie juz nie ździwi do tej pory wyciągam puszki po piwie zza murłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts