Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wew. rozliczenie nie obrobionych otworów drzwiowych

Recommended Posts

jestem umówiony na rozliczenie tynków od metra. Otwory do 3m mają być wliczone w metraż. O ile nie mam wątpliwości dot. okien ze względu na obróbkę glifów to w przypadku drzwi bez obróbki ościeży nie wydaje mi się to rzetelnym sposobem rozliczania. Szef ekipy twierdzi że mocują do ościeża deski, jednak rozliczanie tego po60PLN za drzwi albo i może 120 jeśli liczy obydwie strony nie wydaje mi się fair. Jak to się powinno uczciwie rozliczyć?

U mnie drzwi liczyli normalnie jak ścianę. Otwór obrobiony deską, ale nie wszędzie wyszło to fajnie, w wielu miejscsch mniej lub bardziej krawędź jest postrzępiona i poobrywana - sam nie wiem czy się czepiać czy to standard czy powinno być idealnie i równo, prawie jak z listwą...

jestem umówiony na rozliczenie tynków od metra. Otwory do 3m mają być wliczone w metraż. O ile nie mam wątpliwości dot. okien ze względu na obróbkę glifów to w przypadku drzwi bez obróbki ościeży nie wydaje mi się to rzetelnym sposobem rozliczania. Szef ekipy twierdzi że mocują do ościeża deski, jednak rozliczanie tego po60PLN za drzwi albo i może 120 jeśli liczy obydwie strony nie wydaje mi się fair. Jak to się powinno uczciwie rozliczyć?

Zgodnie z zasadami przedmiarowania robót tynkarskich KNR 2-02 08 z powierzchni tynków:

- nie odlicza się otworów o powierzchni do 1 m2,

- odlicza się otwory o powierzchni od 1 do 3 m2 jeśli ich ościeża nie zostały otynkowane,

- odlicza się otwory o powierzchni powyżej 3 m2, do wykonanych tynków wlicza się długość ościeży x szerokość ościeży w stanie surowym

U mnie drzwi liczyli normalnie jak ścianę. ....

Umawiałeś się za robociznę, czy za robociznę z materiałem. Ja umawiałem się za robociznę z materiałem, a przy braku obróbki ościeża to tego materiału tam jakoś nie widzę. Wliczali otwór drzwiowy po obydwu stronach ściany ?

@lukasz.sokol

Dzięki za info o zasadach z KNR. Te zasady są logiczne.

Edytowane przez rpilski

• 1 year później...
Przypadkowo odgrzebałem ten temat i dodam jeszcze mały smaczek do tej historii. Podczas uzgadniania z szefem ekipy tynkarskiej sprawy rozliczania otworów drzwiowych bez obrobionych glifów, w których stwierdził, że już niech będzie jego strata, on i tak zapłaci swoim chłopakom - jednym słowem dobry chłop, dba o swoich pracowników. Podczas wykonywania tynków zagadnąłem o tą kwestię panów tynkarzy - stwierdzili, że za otwory drzwiowe bez obróbki glifów to szef im nie płaci.