Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian neotherm opinie

myszonik

Recommended Posts

No i towar dotarł do mnie wczoraj.

Zamówiłem grafit 031 - frezowanego gr. 12 cm, grafit 031 - frezowany gr. 8 cm i trochę białego fasada super gładkiego.

Na pierwszy rzut oka wszystko w porządku.

Po rozpakowaniu i sprawdzeniu poziomicą kilku arkuszy byłem mile zaskoczony.

Tzn. styropian jest równy, nie jest powybrzuszany, rogi i frezy nie są też poutrącane bo w przypadku frezowanego to częsta przypadłość.

Więc na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z zakupu a tak naprawdę wszystko wyjdzie jak zacznę ocieplać.

Może jeszcze jak znajdę wagę w domu to dla porównania zważę paczkę austrothermu i paczkę fasady syper, zobaczymy co wyjdzie.

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i towar dotarł do mnie wczoraj.

Zamówiłem grafit 031 - frezowanego gr. 12 cm, grafit 031 - frezowany gr. 8 cm i trochę białego fasada super gładkiego.

Na pierwszy rzut oka wszystko w porządku.

Po rozpakowaniu i sprawdzeniu poziomicą kilku arkuszy byłem mile zaskoczony.

Tzn. styropian jest równy, nie jest powybrzuszany, rogi i frezy nie są też poutrącane bo w przypadku frezowanego to częsta przypadłość.

Więc na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z zakupu a tak naprawdę wszystko wyjdzie jak zacznę ocieplać.

Może jeszcze jak znajdę wagę w domu to dla porównania zważę paczkę austrothermu i paczkę fasady syper, zobaczymy co wyjdzie.

Czy móglbyś napisac gdzie kupowaleś i po ile?

Ja w końcu wziąłem swisspora jednak - wyszło trochę drożej-ok 25 zł/m3. Kolega kleił akurat neotherma, dawał w podłogę - nie narzekał, może tyle że na piance w niskiej temperaturze kiepsko się robi - trzeba trzymać w wiaderku (choć widziałem, że jest też pianka zimowa - do -10 stopni?).

Co do kleju - na kleje Caparola dostałem na tyle fajną cenę (18,90 styropian / 22,50 siatka) że nawet się nie zastanawiałem - wychodzi całe 50 zł różnicy w porównaniu z klejem Neotherma (w gorszych systemach - np Anser - zdecydowanie zalecają klej uniwersalny zamiast styropianowego do szarego).

Rowniez proszę o informacje, gdzie kupowaliscie neographite i w jakiej cenie. Bede bardzo wdzieczna za wszelkie namiary, gdyz u nas w hurtowiach niestety jest mało dostepny. neographite 031 fasada oraz dach/ podłoga.

Ważenie pojedynczej paczki styropianu nie jest miarodajne.

Styropian produkuję się w blokach i później się go tnie. Na górze takiego bloku styropian zawszę jest lżejszy niż ten na dole.

Dlatego chcąc porównywać wagi poszczególnych styropianów trzeba zbadać więcej próbek ... ;)

Pewnie jest tak jak mówi REKINRW !

Ale ja z ciekawości tylko chciałem się przekonać czy jest różnica między styropianem "drogim" a tym "tańszym" oczywiście w wadze (wiąże się to pewnie z gęstością).

Różnica w cenie między austrothermem a neothermem jeśli chodzi o grafit 031 wynosi około 40 zł w mojej okolicy.

Dlatego przy zakupie zastanawiałem się czy warto dopłacać do tego droższego.

Ważyłem tylko styro biały 040 bo taki miałem z obu firm na budowie.

Różnica na 1m3 wynosi około kilograma.

Dodam może, że zważyłem kilka paczek nie tylko po jednej i wszystkie były takie same (może to przypadek).

Witam, ja też otrzymałem zamówiony towar. Nie było mnie przy odbiorze towaru, ale z tego co wiem od brata to styropian prosty. Zdarzały się paczki z lekko pogiętymi rogami od transportu, ale tego to raczej wyeliminować się nie da.

Dzwoniłem do firmy Neotherm w sprawie m. in. kleju do styropianu grafitowego, kobieta za bardzo nie orientowała się w temacie. Powiedziała, że do klejenia styropianu powinno używać się kleju do zatapiania siatki. Ja planuję kleić klejem do styropianu w piance. Myślę, że to dobry sposób.

Witam, ja też otrzymałem zamówiony towar. Nie było mnie przy odbiorze towaru, ale z tego co wiem od brata to styropian prosty. Zdarzały się paczki z lekko pogiętymi rogami od transportu, ale tego to raczej wyeliminować się nie da.

Dzwoniłem do firmy Neotherm w sprawie m. in. kleju do styropianu grafitowego, kobieta za bardzo nie orientowała się w temacie. Powiedziała, że do klejenia styropianu powinno używać się kleju do zatapiania siatki. Ja planuję kleić klejem do styropianu w piance. Myślę, że to dobry sposób.

Kup jakiegoś np. Tyan EOS'a ja na nim kleiłem styro hydro i jest OK.