Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian neotherm opinie

myszonik

Recommended Posts

Ja również bardzo poważnie zastanawiam się na klejem w piance (tytan, ceresit, illbrucj lub insta stick)

Tym bardziej że z klejów tradycyjnych przymierzałem się do kreisela a producent tego kleju nakazuje kołkowanie czyli tak jak w przypadku pianki.

Gdyby nie trzeba było kołkować to może poszedłbym w tradycyjny ale skoro i tak muszę kołkować to już wolę piankę chyba.

A najpewniej to zrobię tak że kupię jedną pianę , worek kleju i zobaczę jak się pracuje tym i tym.

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Też się zastanawiałem nad klejem w piance, ale doszły mnie informację że to tak pięknie nie wychodzi.

Tzn. wydajność takich puszek, kleju podobno szybko ubywa i trzeba zainwestować dużo w ten klej.

Nie wychodzi to tak kolorowo jak na reklamach Tytana że dwa opakowania zastąpią paletę kleju.

Jak Wy uważacie drodzy forumowicze?

Rzeczywiście, dzisiaj byłem na budowie i pomierzyłem pionowość ścian, zdarzają się odchyłki większe niż 1cm. Gdzieś przeczytałem, że piankę warto użyć w przypadku odchyleń w pionie do 5mm, wówczas jest najbardziej wydajna. Jednak będę kupował tradycyjny klej do siatki. Teraz pytanie tylko jaki?:)

Z tego co wyczytałem gdzieś na forum to opinie są jak zwykle różne.

Jedni nie mogą przechwalić pianki inni narzekają i twierdzą że tradycyjny klej jest najlepszy.

Jedni piszą że wystarcza na 6 m2 a inni że im wystarczyło na 14 m2.

Więc ilu fachowców tyle opinii.

Ale faktem jest że bardzo istotną sprawą jest ściana (prosta, krzywa).

Najlepiej spróbować samemu :)

Witam

Wczoraj byłem w fabryce we Wrocławiu kiedyś Styropol obecnie kupiony przez Neoprofil

Tam chciałem kupić paczkę "testową" grafitu Neotherm 031 co okazało się niemożliwe mimo że telefonicznie

była na to zgoda

Spędzłem tam ok 40minut jeżeli chodzi o styro to tną na bierząco pod klienta z produkcji wychodzi oki

natomiast martwi mnie to że podczas załadunku jest rzucany na auto

Zastanawiam się nad własnym transportem

Styropian grafit neo ma takie duże kulki ok 7-8mm (ja inaczej go sobie wyobrażałem)

Mam pytanie do osób które miały styczność

Jak ma się to później do przecierania styropanu

a może ktoś wie jaki te "duże" kulki mają wpływ na współczynnik U

Czy inne zakłady mają podobnie -tylko jak to sprawdzić ten Wrocławski ma wpisaną lokalizację

zakładu produkcyjnego Kozy

Z tego co wyczytałem gdzieś na forum to opinie są jak zwykle różne.

Jedni nie mogą przechwalić pianki inni narzekają i twierdzą że tradycyjny klej jest najlepszy.

Jedni piszą że wystarcza na 6 m2 a inni że im wystarczyło na 14 m2.

Więc ilu fachowców tyle opinii.

Ale faktem jest że bardzo istotną sprawą jest ściana (prosta, krzywa).

Najlepiej spróbować samemu :)

Ja zużyłem 7 puszek na około 59m2. I nie szczypałem się jakoś specjalnie.

Jutro rano będę na budowie, więc wieczorem napiszę co i jak.

W każdym razie jedna płyta przyklejona na porotrmie, a jedna na drewnianym stropie garażu:).

Zobaczymy jak trzyma na deskach:).

Ale dla lepszego porównania kupiłem trochę droższy klej pewnej firmy i też przykleję na porotermie i deskach co by mieć lepsze porównanie.

Klej w piance jest idealny praktycznie do wszystkiego

łapie się się blachy, dechy,osb,płyt GK itp - testowałem już na budowie (warto przeczytać na puszce)

A nie ryzykowałbym przyklejania styropianu np. na jaskółkach za pomocą tradycyjnego kleju

w skład którego wchodzi 70-90% upychacza typu popiół i piach

Z tego co widzę nie opłaca się kupować u producenta cena Neo w graficie 0,031 to 190zł m3 przy zakupie 60m3

Przy tej cenie nie jest on aż tak atrakcyjny (nieznana marka)

Od dwóch tygodni nikt z Neo mimo moich ponawianych maili nie potrafi mi podać namiarów gdzie

mogę kupić ten styropian Pozostaje tylko przedstawiciel regionalny lub allegro