Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian neotherm opinie

myszonik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taa na jesien beda drozec, zwlaszcza, ze cala budowlanka za chwile dostanie zadyszki :)

Co do tego styro za jakis czas bede sam wybieral to i o niego zachacze, natomiast co do opinii na skladach budowlanych, to biora sie przede wszystkim z tego, co im sie bardziej oplaca sprzedawac, a wy to wszystko lykacie jak swieze buleczki :p. Tylko szaleniec poecilby najtanszy asortyment z byle jaim narzutem zamiast drozszego z wiekszym. Akurat ja u siebie naocznie przekonalem sie, ze austrotem to jest mercedes w porownaniu z termoorganika, no ale ten drugi ma taki marketing, ze jak ktos na niego zle slowo powie to najlepiej jakby zamilkl na wieki.

pozdrawiam i polecam szukac oszczednosci po wykonaniu stanu deweloperskiego, bedziecie spac spokojniej :p

ja ocieplałem grafitowym austrothermem (pasywna fasada), i mam mieszane uczucia...płyty twarde ale trochę "zwichrowane" i powyginane w łuk, dodatkowo po przylepieniu wszystkie się skurczyły i powstaly szczeliny które musiałem zapiankować, wiem że styropian musi minimum 3 miesiące odleżeć i tak też było bo data pakowania styropianu była sprzed paru miesięcy, no chyba że jakiegoś "wałka" zrobili co jest bardzo możliwe. Fundamenty ocieplałem xps-em austrothermu i ten był bardzo równy, ale też się skurczył i to o wiele mocniej niż ten fasadowy. Nie wiem jaka jest jakość u innych producentów ale ja drugi raz bym nie brał austrothermu. Ocieplałem swój domek sam więc szło dość wolno i zdążyłem w porę zauważyć że się kurczy i trzeba będzie piankować, ponad to kleiłem w dwóch warstwach więc o mostkach termicznych mogę zapomnieć ale gdyby robiła mi to szybka ekipa i kładli by jedną warstwę to po zaciągnięciu klejem nic by nie zauważyli i miałbym pełno szczelin.

Ja kładłem Neotherm 031 w grubości 20cm i nie było żadnego problemu. Jakieś minimalne odchyłki były ale bardzo niewielkie i ekipa nie nażekała. Jedną z zalet tego grafitowego neotherma jest to, że można go fajnie ciąć na ploterze , jak dokupiłęm w innej grubości grafitowego Austrotherma to praktycznie nie dało się go uciąc na ploterze.

• 1 month później...

No i ocieplanie zakończone!

Ekipa w liczbie 4 osoby pracowała równe 10 dni (około 200 m2) bez koloru.

Styropian 12 cm 031 frezowany, klejony w ramkę i dodatkowo placki w środku (klej KREISEL 210 i 220).

Piankowałem każdy arkusz dookoła nawet najmniejsze szczeliny.

Opinia na koniec jeśli chodzi o styro bardzo pozytywna. Oczywiście trafiło się kilka arkuszy powichrowanych ale poszły na docinki i nie był żadnych problemów.

Płaciłem 175 zł za 031 frezowany. Dla porównania AUSTROTHERM 033 (tylko taki mieli na składzie) bez fraza 210 zł.

Różnica w cenie dosyć widoczna, różnica w jakości praktycznie żadna.

Jak nie ma różnicy to po co przepłacać.

Aha! Styro przywieźli prosto z fabryki w Myszkowie.

POLECAM

Nie wiem czy taka niewidoczna. U mnie pracownicy tyle tarek zjechali na termoorganice platinum ze glowa boli. Przecierali od wewnatrz i pozniej na zewnatrz. Przeklinali ze duzo roboty poniewaz inne styro mozna " sama reka przecierac" i polecali mi kupic tanszy styro poniewaz mieliby mniej roboty. Z klejeniem poszlo szybko 6 ludzi 2 dni klejenia 200 metrow, kleili na wianuszek i w srodku pelno plackow. Nie kolkowali na moje zyczenie. Edytowane przez pawko_

nie wiem jak jest z termoorgraniką ale neotherm naprawdę był OK!

Jak pisałem oczywiście trafiały się "kołyski" ale naprawdę niedużo i poszły na docinki.

Co do kołkowania to ja też miałem nie kołować ale ostatecznie poszły dwa na arkusz.

Doszedłem do wniosku że to nowy budynek który może jeszcze "siadać" i trochę się bałem dlatego dla spokojności sumienia było kołkowane.

Nie wiem na jakim styro pracowali twoi fachowcy wcześniej ale skoro twierdzą że można było go przecierać samymi rękami to to dopiero była kicha (musiał być miękki jak wata).

Ja również zakupiłem Neotherm neografit grubość 10cm lambda 031. Na białych karteczkach data 12-08-13 11:56 (różne godziny?). Nie wiem jak to rozszyfrować, czy on nie jest za świeży, żeby go kleić? Na folii, w którą jest owiniętych: PL 192 01 2011 na innych foliach 23 01 2011

a co Ci da rozszyfrowanie tego?

nawet jak nie byl sezonowany to co teraz zrobisz? 13 sierpnia zostal pociety i spakowany.... i tak nie wiesz kiedy byl spieniony w blok.

Jak dzwoniłem, to pani mówiła, że mają odpowiednio sezonowany:yes: Ciekawe jak to będzie z tym lambda 031, czy to tylko na papierze takie właściwości ma. Co do samych płyt to są ok, proste, frez dokładny. Przy docinaniu nie prószy jak biały. Kleiłem na Caparola 190, powierzchni płyt nie przycierałem dla lepszej przyczepności, dobrze trzyma się ściany. Pozdrawiam fightera i dziękuję za pomoc w zakupie materiału.

szczerze mowiac jestem w stanie uwierzyc ze styropian sezonowany na elewacje mozna kupic przez 3 miesiace w roku. od stycznia do marca.... pozniej jest spora szansa na to, ze dostaniemy jeszcze cieply. dzieki za pozdr. rowniez pozdrawiam :)

• 3 months później...

Wiele się nauczyłem czytając fora gdzie ludzie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Chciałbym się zrewanżować.

Rzecz dotyczy sezonowania styropianu.

Proces polega na odparowaniu resztek rozpuszczalnika pozostałego w styropianie po sezonowaniu fabrycznym w kostce.

Pocięty w płyty i szczelnie opasany folią styropian resztki rozpuszczalnika odparowuje tylko dwoma najkrótszymi bokami o najmniejszej powierzchni.

Dopiero po rozpakowaniu ( i niestety położeniu na ścianę) zostają odsłonięte boki o największej powierzchni i dopiero teraz resztki rozpuszczalnika dostają możliwość dość szybkiego odparowania.

Powstaje problem o którym pisze jeden z przedmówców który sam powoli układał styropian i zanim skończył między płytami położonymi wcześniej powstały szpary, ponieważ styropian wysychając zmniejszył swój rozmiar jak suszone jabłko pokrojone w plasterki.

Problemu tego nie zauważą ci którzy zlecą ocieplenie firmie która położy styropian a na nim elewację w takim tempie że szpary nie zdążą powstać.

Ale to nie znaczy że nie powstaną później, powstaną na pewno, bo ze styropianu odparują resztki lotnego rozpuszczalnika i nie ma siły która powstrzymałaby płytę przed skurczeniem się.

Rzecz jest groźna z dwu powodów

1 - powstaną szpary pełniące rolę mostków cieplnych

2- nastąpi zerwanie wiązań kleju w pobliżu krańców płyty gdzie przesów wzdłużny podczas kurczenia jest największy.

Dlatego warto poświęcić dniówkę, rozpakować styropian i ułożyć na równym podłożu, w wietrzonym pomieszczeniu, tak jak kiedyś dzieci układały studnię z zapałek, ważne jest żeby był ułożony pionowo w równych stosach krzyżowo warstwa na warstwie z co najmniej centymetrowym odstępem między płytami.

Nie wolno rozrzucić płyt luzem bo się pokrzywią i po wyschnięciu utrwalą swój krzywy kształt.

Tak ułożony styropian w ciągu tygodnia wysezonuje się lepiej niż ściśnięty folią w opakowaniu w ciągu pół roku.

Tempo sezonowania jest zależne od grubości płyt, im grubsze płyty tym dłużej będą wysychać.

Sprawdzić czy już można go kłaść na ścianę jest bardzo łatwo, dopóki w pomieszczeniu czuję się zapach rozpuszczalnika nie powinien być kładziony, bo sam styropian nie ma żadnego zapachu.

Pozdrawiam walczących z budowlaną materią.

Edytowane przez Kopern