Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian neotherm opinie

myszonik

Recommended Posts

witam. może podzielę się swoimi uwagami gdyż jestem już po zabiegu zakupu styropianu Neofasada super 15cm. kupiłem 33m3 tego produktu. Co do jakości wydaje się zupełnie przyzwoity. przed zakupem kupiłem po paczce: Genderka, Icopal, Neotherm, Knauf i jeszcze miałem z chyba już nie istniejącej firmy Styropol wszystkie z Lambda 0,040. Zważyłem każdą paczkę aby trochę się zorientować ile styropianu jest w styropianie. Neotherm nie odstępował od Knaufa, chodź każdemu z tych styropianów było daleko do dawnego FS15, czyli nie ważyły 15kg/1m3. Genderka była nieco lżejsza, Knauf podobny, Icopal strasznie lekki. Wyniki:

Genderka 3,3kg/paczkę

Icopal 3,1kg/paczkę

Neotherm 3,7kg/paczkę

Styropol 4,4kg/paczkę !!!

Knauf nie pamiętam, ale nieźle.

Generalnie płyty po zbadaniu liniałem proste, max 4mm odchyłki od płaskości, 2 górne z paczki.

Twardość podobna we wszystkich oprócz Icopal- strasznie miękki.

Najbardziej solidny wydawał się Styropol, ale nie mogłem znaleźć żadnej informacji w necie o tej firmie, mimo że parę paczek kupowałem w zeszłym roku.

Neotherm jest jedyny który deklarował odchylenie od płaskości 5mm w karcie technologicznej dostępnej na ich stronie, Thermoorganika, Knauf deklarują 10mm.

Tyle pochwał teraz zakup.

Ilość 33m3 zamówiłem w dużej hurtowni w okolicach łodzi, przedpłata 100%, z tym że gdzie bym nie spytał to takiej przedpłaty żądano, gdyż towar będzie jechał prosto z fabryki. Ogólnie ciężko jest kupić 15cm ze skłądu, raczej nikt go nie trzyma, ja znalazłem tylko na jednym składzie 17m3 genderki.

Termin realizacji około tygodnia.

I tu zaczęły się schody. Komunikował się ze mną handlowiec z neothermu odnośnie dostawy. Z tygodnia zrobiło się dwa, gdyby po tych dwóch tygodniach styropian dotarł, ok, jednak przedstawiciel nie był w stanie podać konkretnego terminu dostawy. Rozmowy telefoniczne bardzo nieprzyjemne i nie poważne. Po 2,5 tygodnia styropian nie przyjeżdżał z powodu "bo inny klijent z Pańskiej okolicy zadzwonił że zamówiony styropian jeszcze nie jest mu potrzebny, a w tej cenie to Pan chyba sobie nie wyobraża że będę specjalnie dla Pana gonił samochód" . W środę otrzymałem informację iż w czwartek otrzymam informację czy w piątek styropian dojedzie. W czwartek na telefon się nie doczekałem, za to w piątek będąc w pracy 40km od budowy otrzymałem telefon iż samochód będzie za 30min pod bramą, i proszę zorganizować rozładunek :-)

Ot takie przygody...

Podsumowując: towar raczej ok, termin realizacji z tygodnia zrobiło się prawie trzy, sposób obsługi klijenta bardzo oryginalny w obecnych czasach.....

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I ja mam teraz dylemat. Potrzebuję 34m3 styropianu fasadowego, na pewno będzie grafit 15cm. Na podłogę kupiłem Swisspora Lambda 10cm i wszystko ok. Cenowo jednak jest różnica - Swisspor fasada 199 zł a Neotherm 185. Wplątał mi się jeszcze Genderka 032 za 188 zł. I co tu wybrać? Różnica między swissporem a neothermem na całej elewacji nieco ponad 500 złotych. Warto ryzykować?

I jeszcze pytanie o klej - na co kleiliście swój styropian grafitowy?

Pozdrowienia

Podsumowując: towar raczej ok, termin realizacji z tygodnia zrobiło się prawie trzy, sposób obsługi klijenta bardzo oryginalny w obecnych czasach.....

Cóż... szukałem swego czasu także styropianu, ale interesował mnie ten ich sprytny parametr Lambda RTQ, bo podają na opakowaniu chyba ze 4 Lambdy (d, min, max, rtq) ... napisałem do nich mejla pół roku temu z zapytaniem. Odpowiedzi nigdy nie dostałem.

Mogę domyślać się tylko, że 10 tyś zł w tą czy w tą to dla takiej firmy drobne, a dobre praktyki to dopiero będą wdrażać razem z ISO.

Cóż... szukałem swego czasu także styropianu, ale interesował mnie ten ich sprytny parametr Lambda RTQ, bo podają na opakowaniu chyba ze 4 Lambdy (d, min, max, rtq) ... napisałem do nich mejla pół roku temu z zapytaniem. Odpowiedzi nigdy nie dostałem.

Mogę domyślać się tylko, że 10 tyś zł w tą czy w tą to dla takiej firmy drobne, a dobre praktyki to dopiero będą wdrażać razem z ISO.

a ja napisałem do przedstawiciela regionalnego i odpowiedz miałem w ciągu jednego dnia

co prawda pytałem o coś innego

• 2 weeks później...

Kupiłem worek kleju Neotherm z Obi za 12 złoty.

Do zestawu dołączyłem klej produkowany dla PSB oraz worek do styro i siatki z Atlasu. Po 5 kawałków 5cm styro na każdy klej i do silikatu.

Klej Neotherm z Obi: bardzo słabo trzyma. Nie ma znaczenia czy zrywam gwałtownym ruchem, czy delikatnie. Nie polecam.

PSB po 2 dniach od przyklejenia także nie zachwycał. Po 4 dniach jest już przyzwoicie, ale nadal gorzej od Atlasu. Dziś będzie 12 dni od wykonania próbek i robię ostateczny test.

Ceny:

-Neotherm z Obi po 12,5zł z transportem

-PSB 14zł z transportem

-Atlas do styro i siatki 17,5zł z transportem

Edytowane przez klaudiusz_x

• 4 weeks później...
wydaje mi się że dużo mniejszym ryzykiem jest zakup mniej renomowanego styropianu niż nie wiadomo jakiego kleju. Styropian Neotherm Super 0,040 kupił bym drugi raz raczej na pewno, tym bardziej że zbrakło mi parę paczek i braki uzupełniłem Austrothermem 0,040. Różnica niewielka, troszkę moze drobniejszy granulat na korzyść Austrothermu, ale 134zł za m3, a 160 to jest pewna suma. Co do klejów zdecydowałem się na kompletny system WEBER, czyli KS 112 do styropianu klejonego na ramki, do tego kołki z metalowym trzpieniem, do siatki KS 122 + Siatka żółta+ grunt + tynk silikonowy TD 341. Na podmurówkę tynk mozaikowy również tego producenta. widziałem u mnie na ulicy jak kompletne ocieplenie zwinęło się jak dywan ze ściany, razem se styropianem i elewacją. Na pewno nie widziałem tam kołków, moze to było przyczyną?, w każdym bądź razie kleje chyba warto kupić markowe.

Odnośnie firmy neotherm , nie miałem z nimi doświadczenia ale gdy kupowałem niedawno styropian w każdej , absolutnie każdej hurtowni która sprzedawała kilku producentów styropianu (a często się niestety zdaża że hurtownia sprzedaje tylko jeden produkt i tenże chwali) odradzano mi neotherm. Głównie z powudu braku jakości i parametrów w stosunku do deklaracji producenta. Ja kupiłem Genderke 032 grafitowy i wydaje sie być w porządku - bynajmniej twardość i równość płyt jest widoczna. Za to ni epolecam styropianu z Kępna - kupiłem niestety takowy na podłogę (w zasadzie przez przypadek - kupiłem styropian na podłoge bez zapytania jakiej firmy sprzedają mój błąd!) i był masakryczny. Miękki po kilku przejściach się po prostu zeszmacił, i w wielu paczkach były cholernie nierówne płyty - na 5 cm potrafiły być garby do 7 mm !!! Brakło mi kilka płyt i dokupiłem z Termoorganiki - nie ma porównania - co prawda cena większa ale jakość zajebista.

hmm, opinie już mają to do siebie że bywają różne, tak jest było i będzie :-) moją pozytywną opinie oparłem na obserwacjach swoich jak i "fachowca" który mi robił elewację a który pracuje najczęściej Austrothermem. Może ktoś się podzieli jeszcze kto już przerabiał neotherm? Co do styropianu z kępna, faktycznie nie polecam, jest tani to fakt, ale w porównaniu do markowych produktów to jest przepaść, kupiłem paczkę i waga była chyba o prawie 0,5kg niższa niż markowa konkurencja, granulki bardzo duże i niepozbijane. Styropian miękki i bardzo łatwo się wykrusza. Jeśli mogę się podzielić negatywnymi opiniami to tak samo blado wygląda Icopal. To jest duża wytwórnia, a jakość jak Kępno. Naprawde polecam przed podjęciem decyzji kupić po paczce kilku producentów i dokonać wyboru. Nawet mało wprawiony amator jak ja widział różnicę, mozna się podeprzeć opinią "fachowca" który będzie nam robił elewację, niech pomaca, podpowie. Nie zawsze "fachowiec" jest na procencie u sprzedawcy i nie koniecznie będzie negował nasz wstępny wybór.

hmm, opinie już mają to do siebie że bywają różne, tak jest było i będzie :-) moją pozytywną opinie oparłem na obserwacjach swoich jak i "fachowca" który mi robił elewację a który pracuje najczęściej Austrothermem. Może ktoś się podzieli jeszcze kto już przerabiał neotherm? Co do styropianu z kępna, faktycznie nie polecam, jest tani to fakt, ale w porównaniu do markowych produktów to jest przepaść, kupiłem paczkę i waga była chyba o prawie 0,5kg niższa niż markowa konkurencja, granulki bardzo duże i niepozbijane. Styropian miękki i bardzo łatwo się wykrusza. Jeśli mogę się podzielić negatywnymi opiniami to tak samo blado wygląda Icopal. To jest duża wytwórnia, a jakość jak Kępno. Naprawde polecam przed podjęciem decyzji kupić po paczce kilku producentów i dokonać wyboru. Nawet mało wprawiony amator jak ja widział różnicę, mozna się podeprzeć opinią "fachowca" który będzie nam robił elewację, niech pomaca, podpowie. Nie zawsze "fachowiec" jest na procencie u sprzedawcy i nie koniecznie będzie negował nasz wstępny wybór.

Oczywiście że tak. Nawet dobremu producentowi potknie się czasami noga. Nie mniej jednak w budownictwie są rzeczy na których można zaoszczędzić- bo potem je wymienisz bez większego problemu - i są takie na których nie warto oszczedzać - bo remont pochłonie ogromne pieniądze:) Ocieplenie i dachu i z zewnątrz do tych drugich należy :) Zarówno klej jak i styropian-wełna- powinny byc sprawdzonego producenta - niekoniecznie najdroższego - ale sprawdzonego. To tak troche jak z kiełbasą - można kupić za 9 zł i za 18 zł/kg......... tej za 9 zł na grila nie położysz :D

Byłem u znajomego w hurtowni, powiedział, że Neotherm biorą głównie firmy developerskie, cena 162 zł brutto za 033, za 031 172,20 zł. Tak na prawdę nie wiadomo jaki w rzeczywistości jest ten współczynnik w/w styropianu. Miałem kupować Neotherm, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem i zamówiłem w dniu dzisiejszym Termo Organike współczynnik deklarowany 032, średni współczynnik przewodzenia ciepła, uzyskiwany w Laboratoriach (w średniej temp. 10 stopni C, w warunkach suchych) wynosi 030. Także fajnie to wygląda i ponoć to nie ściema :) Cena za m3 w/w styropianu 181 zł brutto. Także na 21 m3 około 400 zł różnicy.

P.S Dodam jeszcze, że ponoć mają lada moment styropiany drożeć, więc nie ma co zwlekać.

Edytowane przez pawko_

od 01.06 miały zdrożeć tekże już po ptokach. Ja miałem zamówiony frezowany neotherm 15 0,040 ale czekałem miesiąc i się niedoczekałem (wina hurtowni) no i jeżdząc po składach w okolicy miałem do wyboru: Kępno, StyropJan, swisspor(0,044 droższy od neo o 30pln więc o 0.040 wcale juz nie pytałęm) Icopal i Knauf. Myślę sobie Knauf całkiem duża firma więc powinno być spoko, więc zamówiłem. No i przyjechał w sobotę o ile na podłogę jest sopko (tardy i itd) to do fasady nie jestem przekonany, jakiś taki miękki "futrzaty" i mam spore obawy co do niego, kurde a mogłem go pomacać przed kupnem.

Byłem u znajomego w hurtowni, powiedział, że Neotherm biorą głównie firmy developerskie, cena 162 zł brutto za 033, za 031 172,20 zł. Tak na prawdę nie wiadomo jaki w rzeczywistości jest ten współczynnik w/w styropianu. Miałem kupować Neotherm, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem i zamówiłem w dniu dzisiejszym Termo Organike współczynnik deklarowany 032, średni współczynnik przewodzenia ciepła, uzyskiwany w Laboratoriach (w średniej temp. 10 stopni C, w warunkach suchych) wynosi 030. Także fajnie to wygląda i ponoć to nie ściema :) Cena za m3 w/w styropianu 181 zł brutto. Także na 21 m3 około 400 zł różnicy.

P.S Dodam jeszcze, że ponoć mają lada moment styropiany drożeć, więc nie ma co zwlekać.

Prawda. Jak pisałem wczesniej lepiej kupic w miare sprawdzonego producenta. - bo na tych parametrach mniejsi producenci zakłamują rzeczywistość (neotherm, kepno - takie opinie panują wśród hurtowników) Nie wiem gdzie znalazłeś 181 brutto/m3 ale fajnie :)