WiesiuS 12.12.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Kolega powyżej wszystko opisał rzeczowo , dodam tylko że kaażdy producent styropianów jest zobowiązany do: najpierw wysezonowania pełnego a następnie cięcie jego w plastry. W żeczywistości jest na odwrót, najpierw tną a potem w transporcie i w magazynach hurtowni jest sezonowany. Po rozpakowaniu zdarzenie ma miejsce takie jak przedmówca opisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomx_krk 15.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Mogę potwierdzić, że grafitowy styro Neotherm (fabryka Myszków) jest w porządku, jest fajny, zbity, dobrze się docinało, równy. Miałem też trochę Termoorganiki Platinum i nie zauważyłem jakiejś istotnej różnicy. Brałem 15cm, podobnie jak kilka osób również na południu Krakowa Natomiast jeśli chodzi o klejenie grafitowego styro już na dzień dobry mnie sprowadziło na ziemię - po przyklejeniu połowy wysokości ściany jakimś pierwszym z brzegu klejem do styro na następny dzień cały styro w formie ścianki (6x2m) mi odlazł od ściany, prawie by się przewróciła Rozejrzałem się po forum i okazało się, że do grafitu nadają się jedynie kleje o podwyższonej przyczepności lub klej w piance. Jako, że po tym doświadczeniu wizja śmigania z ciężkimi wiadrami już mi się nie uśmiechała zdecydowałem, że robię pianką. Miałem możliwość przetestowania kilku pianek, które były dostępne na All: - INSTA STIK reklamowana jako super wydajna - dla mnie kicha, słabe ciśnienie w puszkach, myślę że w połowie zawartości już leciało ledwo co a na dodatek mega rozszerzalność - odpychało styro od ściany tak, że szkoda gadać. Reklamowane 15m2 z puszki to bajkopisarstwo. Kosztowała dużo nerwów i straty czasu - RAWL - mało wydajny, długo wiąże, spora rozszerzalność - odpycha styro od muru, szkoda kasy. - TYTAN - nie przekonał mnie tym bardziej, że 2 puszki do wyrzucenia z braku ciśnienia, wiąże niezbyt szybko no i kosztuje sporo. Trafiłem w końcu na piankę ILLBRUCK i dla mnie okazała się dla idealna - szybko wiąże, trzyma swój wymiar spoiny, nie odpycha styro od ściany, akceptowalna dla mnie cena, wydajność ok. 8m2 przy ok. 1 cm grubości. Dla mnie same zalety. Teraz widzę, że dużo więcej pojawiło się pianek do styro ale ich już nie miałem okazji sprawdzić. Jeśli ktoś przymierza się do klejenia grafitu na piance to Illbruck polecam przetestować - dla mnie optymalny, również pianki mają rewelacyjne. Aha, no i wspomniane kurczenie styro na ścianie też mnie dotknęło - na szczęście nie miałem szybkiego tempa pracy więc część szpar udało mi się zapiankować przed położeniem siatki - ale niestety nie wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.12.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Mogę potwierdzić, że grafitowy styro Neotherm (fabryka Myszków) jest w porządku, jest fajny, zbity, dobrze się docinało, równy. ... - TYTAN - nie przekonał mnie tym bardziej, że 2 puszki do wyrzucenia z braku ciśnienia, wiąże niezbyt szybko no i kosztuje sporo. T.... U kogo kupowałeś styropian? Bezpośrednio z fabryki czy jacyś pośrednicy? Ja akurat stosowałem piankę tytan i powiem że dla mnie OK. Zużyłem jak do tej pory z 30 puszek i wszystkie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomx_krk 16.12.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Styropian brałem od pośrednika. Nie było u mnie opcji na fabrykę, bo nie mam gdzie tego składować i brałem kilka mniejszych porcji. Jeśli chodzi o Tytan to gdybym nie miał porównania z Illbruck to mógłbym powiedzieć, że jest dobra Miałem na próbę 12 puszek Tytana z tego 2 do wyrzucenia jak wspomniałem. Natomiast pozostałe wspomniane 2 marki pianek kupionych na Allegro to całkowita klapa, można się było zniechęcić do klejenia pianką a jest to bardzo szybkie i wygodne i nie trzymam tony kleju na murze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.12.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To, że jeden styropian żółknie szybciej niż inny to zależy od składu polistyrenu. Prawdopodobnie producent oszczędza dodając kiepskiej jakości, bądź zbyt małej ilości stabilizatorów UV do mieszanki polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 18.12.2012 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Styropian brałem od pośrednika. Nie było u mnie opcji na fabrykę, bo nie mam gdzie tego składować i brałem kilka mniejszych porcji. Jeśli chodzi o Tytan to gdybym nie miał porównania z Illbruck to mógłbym powiedzieć, że jest dobra Miałem na próbę 12 puszek Tytana z tego 2 do wyrzucenia jak wspomniałem. Natomiast pozostałe wspomniane 2 marki pianek kupionych na Allegro to całkowita klapa, można się było zniechęcić do klejenia pianką a jest to bardzo szybkie i wygodne i nie trzymam tony kleju na murze Nie no z tą toną to przesadziłeś, chyba że miałeś na myśli wieżowiec. Pianki są dobre do stosowania na w miarę równe powierzchnie, przy większych nierównościach zaprawy cementowo-klejowe radzą sobie lepiej. a obciążenie nie jest powalające, dlaczego ? Bo hektary kładzie się na zaprawach a jednostki na piankach. Sami wykonawcy weryfikują co im się lepiej opłaca i jest wygodniejsze, w sensie wykonawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.12.2012 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Miałem na próbę 12 puszek Tytana z tego 2 do wyrzucenia jak wspomniałem. A termin przydatności tej piany się nie kończył/skończył? Trzeba na to uważać. Tak jak wspomniałem ja zużyłem ze 30 i wszystkie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomx_krk 18.12.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Termin przydatności Tytana był jeszcze aktualny. Od razu też dodam, że te 2 puszki bez ciśnienia nie dyskwalifikują w moich oczach Tytana, żebyśmy się dobrze zrozumieli. Każdemu się może zdarzyć. Przy okazji Illbrucki w tym roku na wiosnę miałem przeterminowanych kilka puszek, których nie zużyłem w tamtym sezonie (kleiłem styro na raty ile dałem rady samemu), ciśnienia w puszcze były w porządku i próby wytrzymałości przeszły. Z tym targaniem ton zaprawy na ścianę to oczywiście skrót myślowy Po mojej przygodzie z jakąś zaprawą, która nie trzymała grafitowego miałem porównanie ile trzeba się nadźwigać wiader a ile waży puszka pianki - przy bardzo podobnej wydajności i nabraniu wprawy w posługiwaniu się pianką teraz nie widzę innej opcji, biorąc pod uwagę stosunek ceny do wygody. Tylko teraz jeszcze wiem, że pianka też musi być przyzwoita żeby się przyjemnie pracowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 20.12.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Miałam do czynienia ze styropianem podłogowym Neotherm 2cm. Kupiłam paczke gdy zabrakło Genderki. W stosunku do Genderki podłogowy Neotherm jest bardziej miękki, jakby mniej zbity. Gorzej się go tnie, bo ma większe kulki które łatwo odpadają wyszczerbiając powierzchnię cięcia. Ogólnie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 28.12.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Tutaj akurat na podkłady termoizolacyjne niestety musi być odpowiednio utwardzony EPS lub XPS, nie każdy się nadaje. Skutek może się okazać z czasem w postaci pęknięć lub osiadania posadzki. Ale dlaczego tylko 2 cm, mało skuteczna grubość, tak jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 05.01.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tutaj akurat na podkłady termoizolacyjne niestety musi być odpowiednio utwardzony EPS lub XPS, nie każdy się nadaje. Skutek może się okazać z czasem w postaci pęknięć lub osiadania posadzki. Ale dlaczego tylko 2 cm, mało skuteczna grubość, tak jak nic. Spokojnie, w podłodze mam łącznie 32cm izolacji, 2cm to była tylko wierzchnia warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 10.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jaki styropian na podłoge pod ogrzewanie podłogowe? Z neotherm jest podłoga standard i premium? Czy standard wystarczy pod podłogówke i wylewki z miksokreta? Czy szukać innego styropianu? Normalny styropian podłogowy wystarczy. Premium od standard rożni się współczynnikiem lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 10.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Podbijam temat. Jaka jest aktualnie cena neothermu grafitowego lambda 0,31 grubości 15cm frezowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 11.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Natomiast jeśli chodzi o klejenie grafitowego styro już na dzień dobry mnie sprowadziło na ziemię - po przyklejeniu połowy wysokości ściany jakimś pierwszym z brzegu klejem do styro na następny dzień cały styro w formie ścianki (6x2m) mi odlazł od ściany, prawie by się przewróciła Rozejrzałem się po forum i okazało się, że do grafitu nadają się jedynie kleje o podwyższonej przyczepności lub klej w piance. Jako, że po tym doświadczeniu wizja śmigania z ciężkimi wiadrami już mi się nie uśmiechała zdecydowałem, że robię pianką. polecam do przeczytania artykuły nt czarnego styropianu http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/ http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-czesc-2-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abaddon 13.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 WitamNa ocieplenie swojego domu kupowałem Neotherm grafitowy 15cm z frezem. Niestety nie polecam, płyty przetopione, krzywe. Za duża temperatura cięcia i dużo płyt z przetopieniami na frezach oraz całej powierzchni. Dużo później szlifowania aby to wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.02.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 a kiedy kupowałeś tego neotherma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abaddon 13.02.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W tej chwili nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć muszę sprawdzić ale wydaje mi się, że okolice września 2012. Dodam tylko, że oprócz frezowanej 15cm kupiłem 10cm bez frezu na cokół i tutaj nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.02.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 w moim pytaniu chodziło mi tylko o to, czy w sezonie, czy w zimie. W zimie powinien być ok, chociaż to tylko neotherm - chodzi o produkcję i "leżakowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts