Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian neotherm opinie

myszonik

Recommended Posts

Witam wszystkich. Kilka dni temu zakupiłem styropian Neotherm Neographite dach/podłoga 0,31 pod ogrzewanie podłogowe. Płyty grubości 4cm w dwóch warstwach na zakładkę. Niestety w mej opinii ten styropian nie nadaje się pod wylewki. Ugina się pod ciężarem ciała niczym gąbka. Porównałem go do fasady Austrothermu tez 0,31, bo taki pozostał mi po ocieplaniu i stwierdzam,że fasada Austrothermu jest twardsza, niż dach/podłoga Neothermu. Dodatkowo ten drugi jest jakiś "luźny" - jak ktoś pisał wcześniej - kulki są większe i miękkie. Musiałem jednak położyć go i teraz drżę na myśl, co stanie się z wylewkami (7cm, a nad rurkami 4,5) . Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z wylewką na tym styropianie?

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Kilka dni temu zakupiłem styropian Neotherm Neographite dach/podłoga 0,31 pod ogrzewanie podłogowe. Płyty grubości 4cm w dwóch warstwach na zakładkę. Niestety w mej opinii ten styropian nie nadaje się pod wylewki. Ugina się pod ciężarem ciała niczym gąbka. Porównałem go do fasady Austrothermu tez 0,31, bo taki pozostał mi po ocieplaniu i stwierdzam,że fasada Austrothermu jest twardsza, niż dach/podłoga Neothermu. Dodatkowo ten drugi jest jakiś "luźny" - jak ktoś pisał wcześniej - kulki są większe i miękkie. Musiałem jednak położyć go i teraz drżę na myśl, co stanie się z wylewkami (7cm, a nad rurkami 4,5) . Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z wylewką na tym styropianie?

"luźny" mi to stwierdzenie skojarzyło się ze stolcem :)

To, że austrotherm w porównaniu do neothermu jest dużo, dużo lepszy to już wiadomo od dawna.

Przed następnymi zakupami zapraszam do wnikliwego czytania forum - wielu osobom pomogło uniknąć wielu błędów.

Na wylewkach nie znam się, ale wydaje mi się, że jakiejś tragedii być nie powinno.

Podejrzewam, że nie jesteś pierwszy i ostatni który zrobił/zrobi wylewki na tym styro.

"luźny" mi to stwierdzenie skojarzyło się ze stolcem :)

To, że austrotherm w porównaniu do neothermu jest dużo, dużo lepszy to już wiadomo od dawna.

Przed następnymi zakupami zapraszam do wnikliwego czytania forum - wielu osobom pomogło uniknąć wielu błędów.

Na wylewkach nie znam się, ale wydaje mi się, że jakiejś tragedii być nie powinno.

Podejrzewam, że nie jesteś pierwszy i ostatni który zrobił/zrobi wylewki na tym styro.

Niestety Austrotherm nie produkuje styropianu podłogowego o lambdzie 0,31 a dwa, to w sezonie zimowym nikt nie chce sprowadzić 8 m3 lepszego styropianu, bo na większości składów usłyszałem - "Panie -tego drogiego nikt nie kupuje, a minimum logistyczne 30m3 , pan weźmie 8m3 a co ja z reszta zrobię? W lecie to tak, codziennie styropian wozimy, ale teraz?" Więc brałem co udało się załatwić. Co do czytania forum - właśnie ten wątek jest na ten temat, a odpowiedzi raczej nie pokrywają się z tym, co zauważyłem po zakupie. Oto np jedna z odpowiedzi :

"U nas byl stosowany styropian firmy neotherm. Konkretnie byl to:

-Neographite Fasada 033

-Neoaqua Premium

-Neodach/Podłoga Premium albo Super(nie pamietam, ktory to byl)

-Neofasada Super

Styropian bardzo dobrej jakosci, ekipa nie miala zadnych zastrzezen. Styropian tej firmy jest calkiem popularny na poludniu kraju. Nasz pochodzil z fabryki w Myszkowie. Stosowany byl z produktami Caparola."

Więc jak widać z lektury o tym konkretnym styropianie opinie są raczej pozytywne.

Mnie zastanawia jedno - nie tylko w kontekście NEOTHERMu grafitowego - jak się ma deklarowana lambda do zmierzonej, rzeczywistej? Wszystkie styro w kolorze szarym czy grafitowym niby 0,033-0,031, ale chciałbym zobaczyć wyniki badań (najlepiej niezależnej instytucji). Bo to co w deklaracji technicznej, to TYLKO deklaracja producenta (podana na jego odpowiedzialność)-nawet ITB tego nie weryfikuje-do aprobaty przepisują z deklaracji producenta. Może ktoś widział na stronie któregokolwiek producenta wyniki testów wykonanych przez niezależne instytucje (jak w przypadku U okien)?

Zaczynam skłaniać się w stronę dopłacenia tych 20-30zł/m3 za styro, które produkowane jest na bazie NEOPORu (lepsze o tyle, że producent znany), a nie jest tylko "grafitowe 0.031".

Edytowane przez wropl

wropl - mógłbyś podać, bo pewnie robiłeś rozeznanie, które marki produkują z Neopor'u ?

z tym jest problem - oficjalnie na swojej stronie przyznaje się tylko TERMOORGANIKA. Ponoć SWISSPOR i AUSTROTHERM też (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102865-Styropian-z-NEOPOR-em-Polecani-producenci), ale.... Dzwoniłem dziś do przedstawiciela SWISSPORa i powiedział mi, że to tajemnica firmy na czym produkują, dostawców komponentów jest wielu, ale BASF też ich obsługuje. Na pytanie dlaczego się tym nie chwalą, a T-Organika tak, powiedział, że to może wynikac z jakichś ich powiązań kapitałowych, że biorą od BASFa i tym się chwalą.

Z kolei w necie znalazłem niemiecki artykuł o grafitowym styro http://www.dtoday.de/regionen/marktplatz/bauen-wohnen_artikel,-Aus-Styropor-wird-Neopor-_arid,33086.html

Na końcu odsyłają po dalsze info do strony szwajcarskiego Swisspor'a. A tam echo..... - wyszukiwarka nic nie znajduje na hasło NEOPOR. Być może coś tam było i zdjęli, bo artykuł z 2011r.

I jeszcze coś dla ważących styropian i liczących gęstość płyt: http://www.plasticsportal.net/wa/plasticsEU~en_GB/portal/show/content/products/foams/neopor_neu/neopor_product_sub2

Szukałem w aprobatach i na stronach producentów (przyznaję - niezbyt intensywnie) i nie znalazłem gęstości sprzedawanych u nas styropianów grafitowych. A ten wykres daje do myślenia... Jedyne, co można przeczytać w tym temacie u nas, to że gęstości dostępnego w handlu grafitowego w ITB nie badali..... http://www.chemiabudowlana.info/tmies_docieplenia_na_styropianie,art,6831,tmies_docieplenia_na_styropianie_wszystkie,znaczenie_gestosci_styropianu_potwierdzone_w_badaniach_laboratoryjnych_instytutu_techniki_budowlanej?PHPSESSID=190c63d056da1b81163488805e6651ee

Na koniec lista ze strony BASFa z firmami w Polsce, które "pracująca" na NEOPORze http://www.plasticsportal.net/wa/plasticsEU~en_GB/portal/show/content/products/foams/neopor_neu/distribution/neopor_poland

Edytowane przez wropl

jcarskiego Swisspor'a. A tam echo..... - wyszukiwarka nic nie znajduje na hasło NEOPOR. Być może coś tam było i zdjęli, bo artykuł z 2011r.

I jeszcze coś dla ważących styropian i liczących gęstość płyt: http://www.plasticsportal.net/wa/plasticsEU~en_GB/portal/show/content/products/foams/neopor_neu/neopor_product_sub2

Szukałem w aprobatach i na stronach producentów (przyznaję - niezbyt intensywnie) i nie znalazłem gęstości sprzedawanych u nas styropianów grafitowych. A ten wykres daje do myślenia... Jedyne, co można przeczytać w tym temacie u nas, to że gęstości dostępnego w handlu grafitowego w ITB nie badali..... http://www.chemiabudowlana.info/tmies_docieplenia_na_styropianie,art,6831,tmies_docieplenia_na_styropianie_wszystkie,znaczenie_gestosci_styropianu_potwierdzone_w_badaniach_laboratoryjnych_instytutu_techniki_budowlanej?PHPSESSID=190c63d056da1b81163488805e6651ee

[/url]

dodam cytat ze strony: http://www.skala.com.pl/w-europie-roznych-wartosci-fizycznych-news.html

"Na przykład w/g źródeł niemieckich styropiany z dodatkiem grafitu ekspandującego uzyskują najniższe parametry przewodności tj. lambdę 0,032 W/mK tylko powyżej gęstości 15 kg/m3, ale w Polsce już przy gęstości 11-12,5 kg/m3. W/g źródeł informacji technicznych producentów polistyrenu, w USA i Kanadzie parametr przewodności poniżej 0,032 W/mK uzyskuje się przy gęstości nie mniejszej niż 18 kg/m3 (temperatura pomiaru przy 24°C).

W Polsce niektórzy producenci deklarują w/g własnych badań (w/g RTQ) wyniki nawet poniżej wartosci 0,029 W/mK. Niby ta sama europa i świat jednakowych jednostek fizycznych, a..... wyniki różne.

W Austrii, na Wegrzech czy w Niemczech, płyty styropianowe z dodatkiem grafitu są fabrycznie malowane (ciekawe dlaczego?), a związek pomiędzy lambdą, a gęstością jest nierozerwalny przez klarowne oznaczenia np. W-15, W-20 i W-25 (cyfry oznaczają wagę 1m3). To praktyczna metoda sprawdzania istotnego elementu oceny jakości jakości przez wagę. A najważniejsze, że jest dostępna dla każdego na budowie. "

• 9 months później...

Witam,

Jestem na etapie zakupu styropianu, celuje w Neographite 033 z Myszkowa. Chciałbym sie zapytać czy ktoś ostatnio miał z nim jakieś doświadczenia i jak wygląda jego jakość w praktyce. Jak na styropian grafitowy ma dośc atrakcyjną cene (mozna kupić juz za 175 zł za m3).

W jedej z hurtowni budowlanych mi go odradzano ze wzg. na to, ze nie trzyma wymiarów itd a poza tym czas oczekiwania na dostawę to wg. ich ok miesiąca. Nie wiem co o tym myśleć bo ten ostatni argument jest ewidentnie fałszywy, wiem ze ten styropian można kupić w kazdym miejscu w ciągu paru dni.

Z góry dziekuje za pomoc.

• 3 months później...
Witam. Minął ponad rok od ostatniego wpisu , więc myślę że przybyło kilka opinie,spostrzeżen na temat tego styropianu.

Ktoś mógłby się jeszcze podzielić opinią?

szukam dobrego styropianu 15cm tak do 150zł za m3...

w tej cenie biały firmowy da się kupić, choć cena wyjdzie blisko lub powyżej 150 (zależy jaka lambda)

Ja w końcu zdecydowałem się na SWISSPOR LAMBDA 0,031 #15cm na powierzchni ponad 300m2. Ocieplenie z tynkiem zakończone w październiku zeszłego roku. Wnioski:

- przy grubości płyt 15cm tolerancje wymiarowe zachowane, choć wykonawcy narzekali, że bardziej prosty jednak jest biały (płyty z większości paczek były wygięte na kształt banana); dzwoniłem do SWISSPORa, powiedzieli, że "grafitowy faktycznie gorzej trzyma wymiary", ale patrząc na ich deklaracje zgodności wychodzi, że grafit ma ostrzejsze tolerancje wymiarowe, niż biały i w sumie ich dotrzymuje; rozbawili mnie i wykonawców do łez radząc "klejcie płyty na zmianę, żeby zgubić krzywizny krawędzi - raz banan w górę, raz w dół";

- przy klejeniu garażu od wewnątrz #5 i #10cm banany też były i nie wytrzymałem i zgłosiłem reklamację - w ciągu kilku dni przyjechał kierowca od nich i zabrał kilka płyt do zbadania w ich laboratorium; wynik mojej reklamacji otrzymałem po miesiącu (oczywiście styro zdążyłem już położyć-nie miałem czasu czekać na wyrok-poszło więcej pianki na łączenia) - reklamacja odrzucona, styro spełnia deklarowane tolerancje, mnie kosztowało to kilka puszek pianki więcej

- ponieważ jeden szczyt nieco się murarzom odchylił, to domawiałem kilka m3 #16cm - i tu porażka - błąd na produkcji, nie wychwycony przez kontrolę jakości - płyty źle pocięte - odchyłki pomiędzy brzegiem a środkiem do 1,5cm (zdjęcia poniżej); firma jednak stanęła na wysokości zadania - wymiana w ciągu tygodnia (przyjechali, zabrali i dostarczyli sami nowe paczki, do tego w międzyczasie okazało się, że już #16cm nie potrzeba, więc przywieźli #15cm tyle, ile chciałem).

DSC00591.jpg DSC00592.jpg

Ze SWISSPORa mam także styropian spadkowy EPS100 na dachu płaskim - każdemu mogę polecić - dobrze docięty, twardy, każda płyta opisana i dołączona mapa ułożenia.

Podsumowaniem mojej historii może być to, że w tym tygodniu zamówiłem EPS100 i 150 a podłogę - w sumie 30m3. Firma - SWISSPOR :) choć w tej samej cenie miałem TERMOORGANIKĘ.

DSC00593.jpg

DSC00594.jpg

DSC00595.jpg

generalnie będę kupował biały lambda 40

wahałem się między knaufem a genderką, ale widzę że i neotherm jest w niezłej cenie

knauf 152, genderka 144 , neotherm 142 - w promo,o ile się potwierdzi 130

i własnie to promo mnie sprowokowało do poszukania dodatkowych opini

biorę ten miększy nie EPS 70 - stąd niższe ceny na m3

hm, troszkę poczytałem, natrafiłem na różne wypowiedzi - że np: inwestycja w styropian musi byc w miarę opłacalna

to że się zastosuje jak najlepszy styropian z lambdą jak najniższą i dużą grubością nie oznacza że to się opłaca

wywnioskowałem że zwrot inwestycji jest w miarę optymalny przy 40& i 15 cm

mam budynek z lat 70 lub 80 mur z cegły pełnej z kanałem went. około 50cm

Oczywiście-do optymalizacji służy analiza ekonomiczna, nie tak skomplikowana wcale.I tak też robiłem u siebie. Każdy przypadek wychodzi inaczej, bardzo dużo zależy od wysokości dotychczasowych kosztów ogrzewania.

I dlatego pisałem o wyborze styro o najkorzystniejszym stosunku lambda/cena, co razem z optymalnie dobraną grubością, da optymalne efekty ekonomiczne (oszczędności).

Co do EPS70-im gęstszy, tym cieplejszy i bardziej wytrzymały. Jeżeli różnica w cenie styro wynosi 10zł/m3, to przy zużyciu 25m3 zwiększa nakłady o 250zł. Czy to dużo, czy mało - proszę rozważyć samemu.

Trochę interesujących informacji można znaleźć tu

te informacje są mi znane

co do tego EPS 70- nawet sam Pan z tego stowarzyszenia wyjaśnił że nie jest konieczne stosowanie styropianu na sciany tego typu

a czy cieplejszy, hmm, lambdy te same 40 więc...

różnica w cenie,hmm, ok.400zł ale idąc tym tropem to można schodzić w nieskączoność- no prawie :cool:

dlatego napisałem - doszukałem się info że najoptymalniej dla mnie będzie styro biały 15 cm 40labda i nawet ferza nie mam zamiaru dokładać:p

moim zdaniem, przy tej grubości, felc zbędny, a przy nierównej ścianie jest problematyczny w układaniu. Dużo odpadów poza tym. Lepiej zapianować ewentualne szczeliny.

A co do tego co mówi "Pan z PSPS" i lambdy niezależnej od gęstości, to cytuję fragment postu Juliusa zamieszczony kilka wpisów wyżej:

"Na przykład w/g źródeł niemieckich styropiany z dodatkiem grafitu ekspandującego uzyskują najniższe parametry przewodności tj. lambdę 0,032 W/mK tylko powyżej gęstości 15 kg/m3, ale w Polsce już przy gęstości 11-12,5 kg/m3. W/g źródeł informacji technicznych producentów polistyrenu, w USA i Kanadzie parametr przewodności poniżej 0,032 W/mK uzyskuje się przy gęstości nie mniejszej niż 18 kg/m3 (temperatura pomiaru przy 24°C).

W Polsce niektórzy producenci deklarują w/g własnych badań (w/g RTQ) wyniki nawet poniżej wartosci 0,029 W/mK. Niby ta sama europa i świat jednakowych jednostek fizycznych, a..... wyniki różne. "

Papier przyjmie wszystko - deklaracje zgodności, lambdy.... o tym wszystkim już w tym wątku było.

A o zastosowaniach konkretnych EPS do konkretnych zastosowań można przeczytać np. tu

Do niczego nie namawiam, radzę tylko sprawdzić wszystko, żeby później nie żałować tych zaoszczędzonych 400zł.

Edytowane przez wropl

(...)Wszystkie styro w kolorze szarym czy grafitowym niby 0,033-0,031, ale chciałbym zobaczyć wyniki badań (najlepiej niezależnej instytucji). Bo to co w deklaracji technicznej, to TYLKO deklaracja producenta (podana na jego odpowiedzialność)-nawet ITB tego nie weryfikuje-do aprobaty przepisują z deklaracji producenta. Może ktoś widział na stronie któregokolwiek producenta wyniki testów wykonanych przez niezależne instytucje (jak w przypadku U okien)?(...)

Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu rozszerzyło stosowane w Programie „Gwarantowany Styropian” wytyczne do weryfikacji jakości styropianu, na podstawie jego wagi, o minimalne poziomy gęstości dla wyrobów grafitowych. Analizy próbek odmian grafitowych pod kątem zależności między współczynnikiem przewodzenia ciepła, λD, a gęstością styropianu przeprowadził Instytut Techniki Budowlanej (ITB) w Warszawie. Badania wykazały, że gęstość styropianu grafitowego o lambdzie 0,033 W/(mK) powinna wynosić nie mniej niż 12 kg/m3, a styropianu grafitowego o lambdzie 0,031 W/(mK) nie mniej niż 13,5 kg/m3.

Na stronie internetowej http://www.gwarantowanystyropian.pl można znaleźć tabelkę z minimalnymi rekomendowanymi przez PSPS gęstościami oraz wagami standardowych paczek styropianu, w tym styropianu grafitowego.

• 3 months później...