Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Moj tato-ojczym,ma gospodarstwo rolne ok 3 h,chcialam zapytac,czy byloby to mozliwe aby zaczac budowe lub wybudowac calosc "na ojca",a on pozniej przepisalby to na nas.Sytuacja wyglada ogólnie tak,ze w naszej gminie jest plan zagospodarowna,ktory przeprowadzany byl ok 4 lat temu i z tego co slyszalam,to zmiany mozna wprowadzac po 5 latach obowiazywania tego planu,wiec nawet jesliby przepisal na nas kawalek pola to ciezko bedzie o przeprowadzenie jej na budowlana,chyba ze po upływie tych 5 lat.

a jesli bylaby mozliwosc budowy tak jak pisalam najpierw na tate,to od czego trzeba zaczac,co powinno byc pierwszym krokiem?

Troszke namotalam ale moze bedzie ktos kto to troszke rozjasni.

Więcej szczegółów. Co zawiera plan miejscowy, na co pozwala, jaka jest jego treść, CO chcesz budować. Bez tego nikt ci nie odpowie.

Jak chcesz wprowadzać zmiany do planu miejscowego to musisz zgłosić wniosek + projekt zmian. Na jakiejś sesji rady ktoś to przegłosuje albo nie...

Powiem tak,nie umiem odpowiedziec ta twoje pytania,narazie wiem tyle,ze 3 lata temu chcielismy aby tato przepisal mi dzialke pod budowe domu ale powiedzial mi ze spoznilam sie 2 misiace bo on niczego nie zglaszal ze chce przeksztalcic jakakolwiek dzialke na budowlana bo wszedl plan zagospodarownia i mozna to bylo zrobic przed wejsciem tego planu.Natomiast pan w urzedzie powiedzial,ze jesli chcelibysmy budowac sie nadal,to najlepiej jesli tato przepisalby mi min 30ar lub rozpoczac budowe na niego,a pozniej zeby on to na nas przepisal.

Dzialka ktora bym chciala ma bliski dosatep do drogi gminnej i w poblizu sa domy innych gospodarstw.Jakie ogólnie rolnik musi spelnic warunki aby móc postawic dom caloroczny jednorodzinny?

(...).Jakie ogólnie rolnik musi spelnic warunki aby móc postawic dom caloroczny jednorodzinny?

Poczytaj sobie o zabudowie siedliskowej. Łączna suma działek posiadanych przez rolnika musi być większa od 1ha lub/oraz być większa od średniej powierzchni uprawnej w danej gminie (różnie to różne urzędy interpretują - ale raczej to drugie). Kawałki mogą być porozrzucane i różnej wielkości. Tak w ogóle to na tym etapie nie pytaj na forum ale idź do urzędu gminy to ci wszystko wyjaśnią. Bez planów miejscowych nic ci tu nikt nie doradzi mądrego.