Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyc schiedla

michal.bdg

Recommended Posts

To raczej ty nie umiesz czytać, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Umiesz jedynie ubliżać. Kończę zatem, bo przestała mnie bawić ta chamska pyskówka z megalomanami, którzy wyzywają od idiotów, gdy zada się im trudniesze pytania.

To dopiero teraz zobaczyłeś jak działają niektórzy "etatowi pisarze" na tym forum ?? Poczytaj więcej o kominach to zobaczysz jakie "fachowe" porady są tu zamieszczane :(

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To raczej ty nie umiesz czytać, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Umiesz jedynie ubliżać. Kończę zatem, bo przestała mnie bawić ta chamska pyskówka z megalomanami, którzy wyzywają od idiotów, gdy zada się im trudniesze pytania.

Tak tylko w kwestii formalnej . W Tym wątku nieładnie się zachowywać

zaczął właśnie Sobieradek . Post "7". Typowe dla "ujadających" członków

forumowej społeczności - teraz ciężko obrażony opuszcza plac boju.

Mistrzu oczywiście szuka sprzymierzeńców gdzie się da...:D.Co ?Wełenka i OSB?

Ja pitole ale fajny wątek.Sie położyłem by przez kratki oblukać czym ja mam wyłożone wew. ścianki KZPŁW.Chyba se w dyńke strzele bo powstała przestrzeń w około kominka a właściwie te wew ściany srebrzą się z każdej strony.Na ścianie kominowej (komin systemowy -ceramiczny chyba Jarosław),w który wpięta jest ruła jest tylko gruba wełna ze sreberkiem z zewn.Owa ścianka czyli plecy jest z porothermu.Za tą ścianka jest spiżarnia a w niej wyczystka.Raz na jakiś czas wyjmuje z niej małe drobinki ...takie male suche kulunie jak piasek tyle ,że czarne.Jak palę w smoluchu to kratami wali także ciepło.W przeciwieństwie do moich znajomych obok kratek nie ma żadnych czarnych smug.Przed sezonem przyjdzie kominiarz..........................................Moje pytanie.Bardzo mam zjebio..ny system izolacji KZPŁW?Drugie..: to jakich tu płytach OSB pieprzycie jegomoście?

serdecznie pozdrawiam.

Może coś pominąłem ale jeśli dobrze pamiętam to mój przyjaciel ma "Kanadyjczyka" właśnie z płyty OSB.Jak go budowali to do stelażu były mocowane płyty.Dach w "pełnym deskowaniu"również z płyty OSB.Czy ktoś może mi wyjaśnić jakim materiałem jest taka płyta w relacji kominek a izolacja?Jakie w związku z tym są jej właściwości-parametry?

Przepraszam ,że nie na temat ale tak mi się kojarzy tylko płyta OSB.

Tak tylko w kwestii formalnej . W Tym wątku nieładnie się zachowywać

zaczął właśnie Sobieradek . Post "7". Typowe dla "ujadających" członków

forumowej społeczności - teraz ciężko obrażony opuszcza plac boju.

Mistrzu oczywiście szuka sprzymierzeńców gdzie się da...:D.Co ?Wełenka i OSB?

Do tej pory określenie " ujadających" kojarzyłem tylko z psami np sfora ujadających psów ... Teraz wiem że wg Enia "ujadają " także klienci .... Dodatkowo okazuje się że zaczynają zachowywać się NIEŁADNIE ... Nieładnie jest UJADAĆ ?? Ładnie jest odnosić się do innych piszących na forum jak do PSÓW ? Czegoś tu nie rozumiem... Co na tym forum jest normą a co niestosowne ?

Witam

Chciałabym zadać pytanie jako zupełny laik - trochę się boję ale co tam... Czy części komina systemowego wystającego ponad dach nie można po prostu otynkować? Po co go ocieplać skoro ocieplenie rury jest juz w środku? Czekam na odpowiedź trochę z niepokojem, bo u mnie żadnego dodatkowego ocieplenia nie ma...

(...) ... Nieładnie jest UJADAĆ ?? Ładnie jest odnosić się do innych piszących na forum jak do PSÓW ? Czegoś tu nie rozumiem... Co na tym forum jest normą a co niestosowne ?

No?

Stosowne, tzn. dopuszczlne, to pewnie wszystko tu jest, tylko nie wszyscy wiedzą, że nie wszystko wypada. Pyskówki? - Tak, ale bez poniżania i obrażania uczuć. Czasami lepiej ugrużć się w... palec.

Poza tym trzeba się pogodzić z tym, że ironię i złośliwość niektórzy po prostu mają we krwi.

Nie służy ona wcale ośmieszaniu innych, pomniejszaniu, czy obrażaniu. Jest jakby takim narzędziem, które w zręczny sposób pozwala inteligentnemu odnależć się w niezręcznej sytuacji. Zrobić taki krok w bok, zmienić znaczenie, dać do myślenia sobie i innym. Ironia i komizm mogą przynieść odprężenie.

Nie wszyscy jednak potrafią odróżnić ironię od chamstwa, czy pogardy. Ci, którzy potrafią są zwykle najlepszymi partnerami do "dyskusji" na przyjęciach. A to forum czasani takie przyjęcie właśnie przypomina. Powinniśmy chyba mieć troche więcej dystansu do samych siebie. Więcej uśmiechu.

PIESKIE UJADANIE to omomatopeia, oczywiście ekspresja tych słów moze być wieloznacznie odbierana....

A jaki kominiarz nadzoruje wszystkie etapy wymurowania i wykończenia komina? Jeśli zastosuje się osb a następnie kolejne prace zanikowe typu ten lanserski piaskowiec to kominiarz będzie nas chwalił że mamy niepalny komin :D.

http://manu.dogomania.pl/emot/prosze_bardzo.gif

Ładny ten post nr 48 :)

Paląc suchym drewnem ( paląc , nie wędząc ) , nie powinnaś

mieć problemów z Schiedlem .Jeśli te 3 m kanałów podłączysz

bez klapy rozpałowej ,tym bardziej . 3 m to niewiele, więc

nie bawiłbym się w jakieś szyberki przy odpowiednim palenisku,

czyli nie przekroczysz temperatury krytycznej , która mogłaby

zniszczyć cienkie rury szamotowe.

Bajana

płyty białe, zielone lub pomarańczowe - nie zapomnij tylko , że muszą

oprócz ognia , nie bać się wody...

tomsurm