Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

isobooster, thermoreflex, termoorganika superpoddasze - co wybrać ?

janciownik

Recommended Posts

Ponieważ to pierwszy post - więc witam wszystkich ;)

startuję powoli z ociepleniem poddasza - zastanawiam się nad alternatywami dla wełny mineralnej (ta mnie absolutnie nie przekonuje).

Najbardziej podoba mi się ten cały isobooster - planuje dać jego 3 warstwy T2, ale coraz bardziej zastanawiam się Termoorganiką Superpoddasze.

Ktoś ma jakiś doświadczenia z tymi wynalazkami ?

No i jedno pytanie - czy układając styropian trzeba dawać jakieś folie itp ?

Dach - blachodachówka + papa + pełne deskowanie.

Pozdrawiam

Janciownik

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

startuję powoli z ociepleniem poddasza - zastanawiam się nad alternatywami dla wełny mineralnej (ta mnie absolutnie nie przekonuje).

Najbardziej podoba mi się ten cały isobooster - planuje dać jego 3 warstwy T2, ale coraz bardziej zastanawiam się Termoorganiką Superpoddasze.

Pozdrawiam

Janciownik

Najbardziej zadowoleni z isoboostera są wykonwacy, więc jeśli budujesz na sprzedaż to tylko isobooster, ale później trzeba by pomyśleć o jakimś lokum na Kajmanach aby wkurzony inwestor nie zdołał cię odnaleźć.

Jeśli jednak budujesz dla siebie to tylko bardzo gruba warstwa wełny!

Najbardziej zadowoleni z isoboostera są wykonwacy, więc jeśli budujesz na sprzedaż to tylko isobooster, ale później trzeba by pomyśleć o jakimś lokum na Kajmanach aby wkurzony inwestor nie zdołał cię odnaleźć.

A możesz rozwinąć swoją teorie dlaczego ten isobooster jest taki zły ?

Mam 2 wpisy bo nie jestem ani specjalistą, ani kimś obeznanym, po prostu proszę o poradę (zreszta nie tylko na tym forum) - kiedyś pytałem o okna, po chol..re mam się wypowiadać i mieć 500+ wpisów jak się absolutnie nie znam na budowlance ? Oczytałem się na temat tych technologii, widziałem jak wygląda wełna u moich rodziców po 20+ latach i szukam alternatywy, nie tylko isobooster, ale także poważnie myślę na styro Termoorganiką superpoddasze,

Mam Ci wysłać ksero dowodu żebyś sprawdził czy gdzieś nie pracuję ?? Albo może skan umowy o prace gdzie teraz pracuję ?? Czy może na tym forum panują jakieś magiczne zasady że o poradę można pytać od iluś wpisów w górę ??

Czy może zdjęcia z własnej budowy potwierdzone aktem notarialnym ?? Czy może zaświadczenie z ABW czy chol..era wie czego żebyś mi takich głupot tu nie sugerował ?? A na ogół jak widzę na forum (o innej tematyce gdzie jestem moderatorem/adminem) takie wpisy jak Twój to wale warna na dzień dobry, bo to po prostu chamstwo i buractwo do potęgi. Ja się kogoś osądza to należy mieć DOWÓD. Na marginesie - Skoro "elita forum" wali takie kommenty to naprawdę admini powinni już być bezrobotni...

Ejże co tak nerwowo. Skoro rzeczywiście budujesz to sprawne serducho ci się jeszcze przyda.

"Elita forum" oznacza jedynie przekroczenie pewnego limitu postów i nic więcej.

Skoro jesteś admin to wedle mojej opinii zasłużyłeś sobie na superbana od superadmina. Zanim zapytasz na forum wypadałoby poświęcić trochę czasu na przeczytanie kilkuset postów związanych z ocieplaniem dachu, ale widać z ciebie taki nerwowy admin jak i forumowicz.

Jeśli jednak szukasz rady to wbrew pozorom już ją dostałeś: Gruba warstwa wełny.

Dlaczego?

Nie spotkałem żadnego wpisu od jakiegokolwiek zadowolonego z isoboostera inwestora. Owszem są wpisy ale jedynie od zadowolonych wykonawców.

Skoro masz na dachu blachodachówkę to tak na próbę spróbuj przenocować w swoim domku w czasie ulewy i to jeszcze zanim wykonasz ocieplenie.

Wełna nie tylko izoluje ale też wygłusza, czego ani isobooster ani termoorganika nie potrafią.

Nie obawiaj się wełny w końcu nie ty będziesz ją układal, a nawet jeśli to właśnie czytasz post kogoś kto sam ocieplił swój dach latem i nie były to marne 20 cm a 40-50 do 120 w niektórych miejscach. Jak widać jeszcze dycham i mam się dobrze. :)

Edytowane przez orko

Dziękuję za rzeczową odpowiedź, nerwy mnie ponoszą jak ktoś mi wmawia marketing, lub oskarża o oszustwo.

Mam nadzieję że mamy to wyjaśnione - pokój z mojej strony

- przeczytałem wsio o wełnie co tu było, o innych metodach także, a isobooster mnie na początku zachwycił prostotą oraz teoretycznymi parametrami - zrezygnowałem z niego z zupełnie innych powodów - obsługa i kontakt.

Na wełnę niestety nie bardzo mam miejsce - sensowna ilość oznacza dla mnie spore straty miejsca w poddaszu, obecnie myślę nad 20-25 cm piany ;)

Ale dzięki raz jeszcze za odpowiedź

Pozdrawiam

Janciownik

• 4 weeks później...

janciownik - czy mógłbyś rozwinąć temat "obsługa i kontakt". Ja jestem zainteresowany isoboosterem. Czy ta firma to jakaś lipa? Traktują per noga?

Szczególnie przekonujące są opinie NZOZ ów. Sądzę że isobooster i inne podobne technologie mogą mieć sens, ponieważ podobne procesy widziałem na wykładach z fizyki.

Przez obsługę i kontakt rozumiem rzeczowe odpowiedzi na moje pytania, niestety w mejlach dostałem cytaty z ulotek i strony, zadałem też trudne i dziwne pytania które mi się nasuwały w mojej niebudowalnej głowie i także dostałem cytaty ze strony, do tego dochodzi brak odpowiedzi na mejle, na telefony - być może są tak zajęci ;)

dlatego szukałem pomocy tutaj na forum, także na wielu innych forach - niestety brak jakichkolwiek odpowiedzi, albo mnie traktowano jak sprzedawcę isoboostera.

Również uważam że to może mieć sens - chociażby na zasadzie karimat z aluminium i piany, czy osłona przed słońcem na deskę rozdzielczą samochodu...

Kolejna rzecz to niewiele info o tym produkcie na świecie - ja zdecydowałem się na pianę - o niej przynajmniej się mówi jak o wełnie, a i po angielskiemu w sieci cos można o tym znaleźć

Pozdrawiam

Janciownik

• 5 months później...

Pozdrawiam

Janciownik

Witam

ja zajmuję się układaniem termoizolacji , zacząłem stosować ISOBOOSTER , i jestem przekonany o jego skuteczności,

zrobiliśmy nawet badania kamera termowizyjną aby pokazać jak skuteczną izolacja są te maty,badania dostepne po wyslaniu zapytania na poczte [email protected]

pozdr

janciownik - czy mógłbyś rozwinąć temat "obsługa i kontakt". Ja jestem zainteresowany isoboosterem. Czy ta firma to jakaś lipa? Traktują per noga?

Szczególnie przekonujące są opinie NZOZ ów. Sądzę że isobooster i inne podobne technologie mogą mieć sens, ponieważ podobne procesy widziałem na wykładach z fizyki.

jeśli ktoś chce info na temat isobooster to zapraszam 607 098 852 , ja się nie boję trudnych pytań,

chętnie pokażę zdjęcia co może się stać ze źle ułożoną wełną , co do właściwośći wygłuszających , żeby uzyskać wygłuszenie poddasza przy wełnie należy rzeczywiście dać grubo wełny tak ok 50 cm , ale isobooster ma podobne właściwości wygłuszające (np 2x T2 +T1) daje tyle co 40 cm wełny i mamy termoizolacje dla wymagań domów pasywnych. Atak na marginesie to radzę poczytać na temat wygłuszania i odbicia fal dźwiękowych ,Można upchać 40-50 cm wełny , ale po co? na maila mogę przesłać zdjęcia z montaży ISOBOOSTER, oraz raport z badań Termowizyjnych,

wszystkich specjalistów zapraszam do dyskusji , ja nie jestem częstym gościem na forum ale postaram się odpowiedzieć na wątpliwości. Ciekaw jestem dlaczego tak boimy się nowośći? a dlaczego dla tak super dobrej wełny stosuje się folie ochronne -przed wiatrem (żeby nie wydmuchało kiedy już skruszeje) i wigocią (żeby nie siąkła) super produkt który trzeba ochraniać .... zapraszam do dyskusji

też jestem ciekaw wszelkich rzeczowych opinii . rozkminiam teraz różne materiały do docieplenia domu.cena b atrakcyjna /17-19,5 zł/m2/, jesli to rzeczywiście ma takie własciwości jak podaje producent.. nie dziwią pozytywne opinie wykonawców, bo jak patrzę na filmiki to banalne jak rozwinięcie dywanu.

była mowa o słabosci jesli chodzi o izolację akustyczną, ale to mi akurat powiewa, chodzi mi o cieplną.

czy są jakieś konkretne zarzuty do tego materiału ?

• 3 weeks później...
Przytocz tutaj ten raport termowizyjny wykazujący wyższe tłumienie akustyczne isoboostera od wełny. Chętnie to zobaczę.

Lepiej tego ująć nie mogłeś- brawo! Termowizja sprawdzianem tłumienia :lol2:

Fiz- ale tego trzeba dać 3 warstwy- np. T2x2 + T1, co już tanio nie wychodzi.

Generalnie jestem nastawiony pozytywnie do nowinek, ale to wydaje mi się przegięciem.

Komórkę można zawinąć w folię alu i dopiero całkowicie okryta traci zasięg. A to ustrojstwo podobne jest do folii strotex Al, gdzie zamiast wełny jest folia bąbelkowa z PE (specjalnie stworzonego na potrzeby ocieplenia, jak piszą w ulotkach hi hi).

Inne podobne, "rewelacyjne" ocieplenie to folia z naklejonym styropianem... też zastępująca duuużo wełny (pamiętacie ekrany zagrzejnikowe?- prawie to samo).

• 2 months później...

bardzo gruba warstwa wełny , tak najlepiej ok 45-50 cm . Mam jednak kilka zdjęć gdzie pokazane jest wyraźnie jak zachowuje się wełna, czym grozi źle ułożona wełna - chętnych na przesłanie zdjęć proszę o kontakt [email protected] .

Lepiej tego ująć nie mogłeś- brawo! Termowizja sprawdzianem tłumienia :lol2:

Fiz- ale tego trzeba dać 3 warstwy- np. T2x2 + T1, co już tanio nie wychodzi.

Generalnie jestem nastawiony pozytywnie do nowinek, ale to wydaje mi się przegięciem.

Komórkę można zawinąć w folię alu i dopiero całkowicie okryta traci zasięg. A to ustrojstwo podobne jest do folii strotex Al, gdzie zamiast wełny jest folia bąbelkowa z PE (specjalnie stworzonego na potrzeby ocieplenia, jak piszą w ulotkach hi hi).

Inne podobne, "rewelacyjne" ocieplenie to folia z naklejonym styropianem... też zastępująca duuużo wełny (pamiętacie ekrany zagrzejnikowe?- prawie to samo).

dziwie się że wypowiada się wielu ,,specjalistów" którzy nawet nie widzieli tego materiału , nie rozeznali tematu a udają ekspertów .

Na nasze polskie warunki minimalna ilość mat to 2x T2 ( raport termowizyjny pokazuje skuteczność - dostępny na stronie producenta lu na życzenie prześlę )

a tak naprawdę to rzeczywista grubość jest znacznie większa niż 8 cm (2*4 cm gr) . dodać do tego należy pustkę powietrzną miedzy matami oraz pustke między płytą a termoizolacją co daje nam min. 15 cm zamkniętego powietrza ( o współczynniku przenikania najniższym 0,0025 potem to tylko aerożel, ) a max 17 cm

.Wełna nigdy nie uzyska takich rezultatów przy tak niewielkiej przestrzeni.

A jeżeli jest ona taka rewelacyjna to dlaczego trzeba ja chronić przed wiatrem i wilgocią?

bo te dwa czynniki zmniejszają jej skuteczność i to w bardzo znaczący sposób.

Wiesz na ogół celem osób, które tak jak ty mają aż po 2 wpisy z czego jeden o pseudo kosmicznych technologiach jest zwykły marketnig, więc nie ma sensu przedłużać tego tematu.

brak argumentów do dyskusji to twą powód ....:D marketing marketingiem ale kilka informacji warto umieścić . zapraszam do dyskusji

ja układam cały czas isobooster, klienci są zadowoleni dodatkowo jeśli się zgodzą mają w cenie montażu badania termowizyjne ( wykonywane tylko zimą )

ale ja się nie boję reklamacji za wykonanie . Chętnie podzielę sie informacjami ze sposobu montażu tel 607 098 852 pozdr