Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa?

Anna Broc

Recommended Posts

Mam wodę wodociągową, jednak latem pojawił się kłopot, podobno z powodu zwiększonego zuzycia wody ciśnienie spada. Na parterze mam ciśnienie powiedzmy zadawalające, ale łazienkę mam na piętrze i z wzięciem prysznica są trudności, o dobrym spłukaniu szamponu z włosów szkoda marzyć. Nie mam pojęcia czy jest tam zainstalowana jakaś pompa, nie wiem jak to sprawdzić, dewelopera nie będę pytać bo dom juz kilka lat ma, poza tym on na pewno nie wie a podwykonawcy trudno szukać. W piwnnicy mam piecyk gazowy Duival (nie wkem czy dobrze napisałam nazwę),zanim ciepła woda dopłynie na piętro trwa wieki. Pompki nie widzę więc chyba nie ma.

Wiem że piszę jak głupia baba :sick:ale trudno znać się na wszystkim a na to wychodzi kupując i wykończajac samemu dom.

Moje pytanie jest czy można a jeśli tak to w jakim miejscu zainstalować pompkę, może to lepsze rozwiązanie niż interwencje w wodociągach. Domek na prowincji w zachodniopomorskim, szeregowiec.

czy można dać pompkę? nie wiem bo to zależy od kilku czynników

po pierwsze jaką rurą woda jest do Twojego domku podłączona? jak jest to gruba rura 32mm lub większa to super a jak mniejsza to trzeba szukać jakiejś małej pompki lub wstawiać zbiornik który zapewni wystarczającą ilość wody dla normalnej pompy by Cię sąsiedzi nie zlinczowali

po drugie co to za piecyk gazowy jedno czy dwu funkcyjny czy on grzeje wodę?

po trzecie to ile masz miejsca na zagospodarowanie

Piecyk grzeje wodę do centralnego ogrzewania i do kranó, więc chyba dwuobiegowy. Miejsce jest, ale nie mam pojęcia w którym miejscu ewentualna pompke zainstalowac. Rura chyba gruba,. No cóż, dziękuje za odpowiedź, widzę że pewnie będzie można coś z tym zrobić ale będę musiałą jednak zaprosić fachowca aby zbadał rzecz na miejscu.

Piecyk grzeje wodę do centralnego ogrzewania i do kranó, więc chyba dwuobiegowy. Miejsce jest, ale nie mam pojęcia w którym miejscu ewentualna pompke zainstalowac. Rura chyba gruba,. No cóż, dziękuje za odpowiedź, widzę że pewnie będzie można coś z tym zrobić ale będę musiałą jednak zaprosić fachowca aby zbadał rzecz na miejscu.

to jest najlepszy pomysł