Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja dachu pokrytego deskowaniem, wentylacja

arturek50

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem forum, od jakiegoś czasu nurtują mnie pytania odnośnie prawidłowej wentylacji poddasza użytkowego.

Dach jest dwuspadowy, powierzchnia ok. 150m2, będzie tam wyznaczony taki większy gabinecik.

Jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza, to już się zdecydowałem raczje na MatyIsovera, moje krokwie mają 15cm, więc będę dawał takie warstwy:

1. pokrycie dachowe - ceramika

2.papa, później pełne odeskowanie

3. później mam dwie opcje (albo daję bezpośrednio pod deski wiatroizolację i później szczelinę wentylacyjną 3cm), albo na odeskowanie nabijam kontrłaty (2,5cm) i rozprowadzam wiatroizolację i później przylegające do niej warstwy wełny.

Czytałem już o tym troszkę i jest wiele różnych opcji (na stronce isovera uskuteczniają tą drugą opcję, i chyba na tą się zdecyduję)

dalej pójdą tak jak pisałem wcześniej dwie warstwy wełny, 12cm i 10 cm(ta druga prostopadle do pierwszej), konstrukcja pod k-g na profilach aluminiowych i zaczepach kotwowych.

Tego jestem w miarę pewien, że takie rozwiązanie się sprawdzi. Jeżeli ktoś ocieplał poddasze z odeskowaniem i orientuje się które usytuowanie jest lepsze, to fajnie było by się skonsultować.

Teraz gorszy problem, wentylacja.

Wg mnie jeżeli zrobię takie warstwy jak pisałem, i umieszczę po wełnie wiatroizolację, i dalej będzie szczelina dylatacyjna 3cm, to że będzie obieg powietrza i że mi nie przemoknie, planuję też podbitkę zrobić z kratkami wentylacyjnymi, tak żeby do kalenicy swobodnie dochodziło.

Czytałem na jakimś forum, że wiatroizolację pod kalenicą należy naciąć (?) bo inaczej tam się będzie skraplać i że będzie wilgotniała termoizolacja. Planuję też zrobić pod kalenicą taki mały trójkącik dla swobodnego przepływu powietrza, i swobodnego wylotu.

Proszę o poradę, co o tym sądzicie, czytałem że niektórzy żeby zapewnić jeszcze lepszą wentylację nawiercają jakieś dziury w odeskowaniu i przecinają papę (?)

jak macie jakies sprawdzone roziązanie, które pasowałoby do mojego dachu, to byłbym wdzięczny za poradę.

pozdrawiam Artur

Przecięcie papy w kalenicy konieczne, przecięcie wiatroizolacji niepotrzebne.

aha,

a jak mam naciąć tą papę? normalnie prostą techniką czyli wcisnąć nóż między deski i naciąć papę w paru miejscach na całej długości kalenicy? czy może mam wyciąć dziury w odeskowaniu nad kalenicą i w taki sposób poprzecinać papę?

ale to drugie to chyba za bardzo rozszczelni....

pozdrawiam Artur