Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na styku tynku i podłogi

Recommended Posts

Dzień dobry,

Remontuję stary dom. Przyszedł czas na tynki. Cementowo-wapienne. Jest już wylana podłoga - betonowa ale nie ma jeszcze polożonych kafelek. Od scian dzieli wylewkę folia bud. i taśma z gąbki. Czy tynki powinny stykać sie z wylewką czy zaczynać trochę ponad nią. Tynkarz proponuje wycięcie folii na wysokoći wylewki i tynkowanie do samego betonu. Okna od środka proponuje obrobić przyklejonym do cegły styropianem (otwory po starych oknach sa nieco większe niż nowe okna.) Czy to własciwe rozwiązania? Proszę o radę doświadczone osoby. Mam watpliwości . Nie chciałabym, żeby ewentualne błędy zemściły się w przyszłości.

a jakie masz wątpliwośći?

rozwiązanie podłogi jak najbardziej prawidłowe - chyba, ze chcesz na podłodze dac kafle a wkolo potem cokolik z płytek równo z tynkiem to nabij listwę na wysokość i grubość cokolika - choć w tym przypadku wszystko zalezy od równości ścian i grubości narzuconego tynku - czy da się zlicować z cokolikiem.

Co do okien to tak samo - o ile masz węższe okna od poprzednich?

dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o okna to różnica jest po bokach ok. 5-6 cm a od góry bywa, że i 10 cm. Czytałam, że od wewnątrz nie powinno kłaść się na ścianach styropianu ale fachowcem nie jestem. Ale, że jak sie już przekonałam, fachowcy chadzają na skróty więc wolałam rozwiać swoje wątpliwości tu na forum.

weż tego co Ci okna wymieniał opierdziel, ze Ci takie okna wstawił - nie mógł wiekszych?

napisz do jareko z forum czym najlepiej wykończyć takie szerokie wneki po starych oknach - jesli styro to wg mnie tylko twardy jakis xps by nie było łatwo o uszkodzenie a jednoczesnie miało przyzwoite paramety cieplne

Dziękuję za rady. Niestety z tymi oknami to nie było takie proste bo , jak to w starej chałupce, były progi na różnych wysokościach i inne tam takie. Trzeba było si e wpasować do tego co jest. Choć może gdyby był ktoś bardziej rozeznany w temacie niż ja to zrobiłby inaczej. A fachowcy, wiadomo, zrobić jak naszybciej, jak najłatwiej i na kolejną robotę. Opcja jest jeszcze taka, żeby te węgarki zostawić tak jak sa tylko je dotynkować. Ewentualnie dokleić plytę g-k