pawelb1980 12.07.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Zacznę od tego że mam malutką działkę - jakieś 400 metrów, na której wymyśliłem sobie że postawię dom. Złośliwi urzędnicy powiedzieli- niema problemu ale (podobno to co znajduje się przed ale jest nieważne) powierzchnia zabudowy nie może być większa niż 83m. Dodatkowo dach musi być spadzisty, dwuspadowy lub więcej. Czyli nici z wymarzonej nowoczesnej kostki. Dodatkowo działka jest narożna - z dwóch stron ulice (może być trochę głośno). Pozostały mi dwa rozwiązania- znaleźć inną działkę (odpada) lub architekta który wykombinuje coś co sensownego wymyśli. No i wymyślił. Pierwsze koncepcje domku wrzucam. Kolejne szkice będą później. Teraz czekam już na pozwolenie, a czas oczekiwania umilę sobie umieszczając tutaj nawet ciekawą historię projektowania a potem mam nadzieję budowy domku w zupełnie nietypowej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb1980 15.07.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Bryła zaczyna nabierać kształtu. Ponieważ chcemy mieć duże okna, musimy jakoś rozwiązać problem nasłonecznienia oraz zaglądania przez nie z zewnątrz. Niewielka odległość od ulicy sprawia że będzie widać co pływa w zupie. Nasi architekci zaproponowali zastosowanie przesłon przeciwsłonecznych, i przeciw-podglądaczowych. Zapewnią one max światła wpadającego do środka w okresie zimowym, zacienią w lato a przede wszystkim zasłonią nieco widok z ulicy(tyle teorii). Dodatkowo przesłony w formie obierka nadają bryle nieco zwariowany charakter. To się będzie działo na zdominowanym przez dworko-podobne domy osiedlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts