Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom inaczej- na trudnej działce w nietypowej technologii

Recommended Posts

Zacznę od tego że mam malutką działkę - jakieś 400 metrów, na której wymyśliłem sobie że postawię dom.

Złośliwi urzędnicy powiedzieli- niema problemu ale (podobno to co znajduje się przed ale jest nieważne) powierzchnia zabudowy nie może być większa niż 83m. Dodatkowo dach musi być spadzisty, dwuspadowy lub więcej. Czyli nici z wymarzonej nowoczesnej kostki. Dodatkowo działka jest narożna - z dwóch stron ulice (może być trochę głośno). Pozostały mi dwa rozwiązania- znaleźć inną działkę (odpada) lub architekta który wykombinuje coś co sensownego wymyśli. No i wymyślił. Pierwsze koncepcje domku wrzucam. Kolejne szkice będą później. Teraz czekam już na pozwolenie, a czas oczekiwania umilę sobie umieszczając tutaj nawet ciekawą historię projektowania a potem mam nadzieję budowy domku w zupełnie nietypowej technologii.

koncepcja domu nowoczesnego 5.jpg

koncepcja domu  nowoczesneto 4.jpg

koncepcaj domu nowoczesnego 3.jpg

Bryła zaczyna nabierać kształtu. Ponieważ chcemy mieć duże okna, musimy jakoś rozwiązać problem nasłonecznienia oraz zaglądania przez nie z zewnątrz. Niewielka odległość od ulicy sprawia że będzie widać co pływa w zupie. Nasi architekci zaproponowali zastosowanie przesłon przeciwsłonecznych, i przeciw-podglądaczowych. Zapewnią one max światła wpadającego do środka w okresie zimowym, zacienią w lato a przede wszystkim zasłonią nieco widok z ulicy(tyle teorii). Dodatkowo przesłony w formie obierka nadają bryle nieco zwariowany charakter. To się będzie działo na zdominowanym przez dworko-podobne domy osiedlu.

architektura nowoczesna 1.JPG