BiEj 12.07.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam, Chciałbym zapytać o opinię osób orientujących się w temacie kredytów hipotecznycznych.Jestem na etapie kupna działki budowlanej. Częśc sfinasuję z własnych pieniędzy, a część z kredytu hipotecznego.Pytanie dotyczy oferty banków - który bank warto wziąc pod uwagę? Doradca z Open Finance proponuje Getin i Millenium z akcentem na Getin. Mam lekkie wątpliwości co do jego rad, gdyż OF nalezy do tej samej grupy kapitałowej co Getin (czy w takim przypadku doradcy "wypada" prponowac inny bank?)Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi, gdyż zalezy mi na czasie.Z góry dziękuje za ewentualny oddzew i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 12.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam, Chciałbym zapytać o opinię osób orientujących się w temacie kredytów hipotecznycznych. Jestem na etapie kupna działki budowlanej. Częśc sfinasuję z własnych pieniędzy, a część z kredytu hipotecznego. Pytanie dotyczy oferty banków - który bank warto wziąc pod uwagę? Doradca z Open Finance proponuje Getin i Millenium z akcentem na Getin. Mam lekkie wątpliwości co do jego rad, gdyż OF nalezy do tej samej grupy kapitałowej co Getin (czy w takim przypadku doradcy "wypada" prponowac inny bank?) Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi, gdyż zalezy mi na czasie. Z góry dziękuje za ewentualny oddzew i pozdrawiam. Getin Jest drogim bankiem, Ja osobiście proponuję (jeśli będzie zdolność kredytowa, a moge to sprawdzić) ING. Ma brak opłat za wcześniejszą spłatę a co z tym idzie, w trakcie budowy będzie można refinansować bez kosztów ten kredyt i połączyć go z kredytem na budowę. Millennium ma marże na poziomie ok 1,19% ale obowiązkowe ubezpieczenie na życie. Open Finanse zawsze proponuję Getin, wiedząc że jest ok 20 banków tańszych. Urok OF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiEj 12.07.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Getin Jest drogim bankiem, Ja osobiście proponuję (jeśli będzie zdolność kredytowa, a moge to sprawdzić) ING. Ma brak opłat za wcześniejszą spłatę a co z tym idzie, w trakcie budowy będzie można refinansować bez kosztów ten kredyt i połączyć go z kredytem na budowę. Millennium ma marże na poziomie ok 1,19% ale obowiązkowe ubezpieczenie na życie. Open Finanse zawsze proponuję Getin, wiedząc że jest ok 20 banków tańszych. Urok OF. Kwota kredytu nie jest duża - 50 000 PLN. (kredyt do 80 000 mogę spłacic w dowolnym czasie bez dodatkowych opłat - tak?) Wartośc nieruchomości 68 000 PLN - więc wkład własny 18 000 PLN Kredyt chciałbym rozłożyć na 30 lat (zminimalizowanie wysokości raty). Planuję część (15 - 25 tyś.) kredytu spłacić w ciągu kilku miesięcy, a cały kredyt w duzo krótszym czasie niz wspomniane 30 lat (możliwe refinansowanie). W planach mam tez kredyt w Rodzinie Na Swoim na budowę domu "obok" tego kredytu. Co do Millennium, doradca nie wspomniał o żadnym ubezpieczeniu. Natomiast w Getin ubezpieczenie jest wymagane. Czy mógłbym się dowiedzieć jak wygladałyby warunki kredytu w proponowanym ING? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M. W. 12.07.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Kwota kredytu nie jest duża - 50 000 PLN. (kredyt do 80 000 mogę spłacic w dowolnym czasie bez dodatkowych opłat - tak?) Wartośc nieruchomości 68 000 PLN - więc wkład własny 18 000 PLN Kredyt chciałbym rozłożyć na 30 lat (zminimalizowanie wysokości raty). Planuję część (15 - 25 tyś.) kredytu spłacić w ciągu kilku miesięcy, a cały kredyt w duzo krótszym czasie niz wspomniane 30 lat (możliwe refinansowanie). W planach mam tez kredyt w Rodzinie Na Swoim na budowę domu "obok" tego kredytu. Co do Millennium, doradca nie wspomniał o żadnym ubezpieczeniu. Natomiast w Getin ubezpieczenie jest wymagane. Czy mógłbym się dowiedzieć jak wygladałyby warunki kredytu w proponowanym ING? Co do getinu to zdecydowanie odradzam. Ubezpieczenie tego kredytu polega na tym, że jakiś czas spłaca Pan samo ubezpieczenie, nie spłacając nawet odsetek od kredytu, nie wspominając nawet o samym kredycie. W ING nie jest tragicznie(nawet jest całkiem dobrze), jeśli weźmie Pan kredyt na 50 tyś przy wkładzie własnym 50 tyś. (Całość równa się 100 tyś) - na 30 lat, to będzie Pan spłacał nieco ponad 300 zł miesięcznie:) Ogólnie wg mojego kalkulatora spłaci Pan około 60 tyś., więc koszt nie jest taki wielki. Tym bardziej jeżeli chce Pan spłacić zobowiązania wcześniej. Oczywiście nie oznacza to, że nie można spróbować znaleźć czegoś lepszego:) Pozdrawiam! Edytowane 13 Lipca 2011 przez M. W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 13.07.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Kwota kredytu nie jest duża - 50 000 PLN. (kredyt do 80 000 mogę spłacic w dowolnym czasie bez dodatkowych opłat - tak?) Wartośc nieruchomości 68 000 PLN - więc wkład własny 18 000 PLN Kredyt chciałbym rozłożyć na 30 lat (zminimalizowanie wysokości raty). Planuję część (15 - 25 tyś.) kredytu spłacić w ciągu kilku miesięcy, a cały kredyt w duzo krótszym czasie niz wspomniane 30 lat (możliwe refinansowanie). W planach mam tez kredyt w Rodzinie Na Swoim na budowę domu "obok" tego kredytu. Co do Millennium, doradca nie wspomniał o żadnym ubezpieczeniu. Natomiast w Getin ubezpieczenie jest wymagane. Czy mógłbym się dowiedzieć jak wygladałyby warunki kredytu w proponowanym ING? Oni mają dwa warianty. pierwszy prowizja 0% marza ok. 2% drugi z prowizją 1,8% ale niższą marżą ok. 1,50% oczywiście dla Pana będzie lepszy wariant pierwszy. Z tego co się nie myle Pocztowy nie ma opłat za wcześniejszą spłatę, a i ofertę przyzwoitą (marża ok 1,4%)... Natomiast jeśli chodzi o darmową wcześnieszą spłatę to mimo że jest to mały kredyt nie wszędzie jest za darmo. Musze poznać szczegóły alby przygotować konkretną ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiEj 13.07.2011 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Oni mają dwa warianty. pierwszy prowizja 0% marza ok. 2% drugi z prowizją 1,8% ale niższą marżą ok. 1,50% oczywiście dla Pana będzie lepszy wariant pierwszy. Z tego co się nie myle Pocztowy nie ma opłat za wcześniejszą spłatę, a i ofertę przyzwoitą (marża ok 1,4%)... Natomiast jeśli chodzi o darmową wcześnieszą spłatę to mimo że jest to mały kredyt nie wszędzie jest za darmo. Musze poznać szczegóły alby przygotować konkretną ofertę. Jakie szczegóły są Panu potrzebne? Czy pobieranie prowizji od kredytu na kwotę niższa od 80 000 nie jest niezgodne z ustawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 13.07.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Poprosze o adres mailowy na prywatną wiadomość, to na maila prześle dokładnie to co jest mi potrzebne. Przepraszam, wkradł się błąd. Jesli kredyt jest poniżej 80 tyś do bez względu na cel nie ma opłat za wcześniejszą spłatę. Edytowane 14 Lipca 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prosiak_ 13.07.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 ja wziąłem kiedyś pod budowę w wbk ogólnie jestem na nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiEj 14.07.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Poprosze o adres mailowy na prywatną wiadomość, to na maila prześle dokładnie to co jest mi potrzebne. Ustawa mówi o kredytach konsumenckich, jako że są zwolnione z prowizji za wcześniejszą spłatę. Kredyty mieszkaniowe, budowlane nie są kredytami konsumenckimi bo określają cel. Adres mailowy wysłałem prywatną wiadomością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.07.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Przepraszam, wkradł się błąd. Jesli kredyt jest poniżej 80 tyś do bez względu na cel nie ma opłat za wcześniejszą spłatę.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M. W. 14.07.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 ja wziąłem kiedyś pod budowę w wbk ogólnie jestem na nie! Szanowny Panie! Czy można prosić o szczegóły?;> Jak dawno zaciągał Pan kredyt i na jakich warunkach? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts