marcin2372 12.07.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Tydzień temu wylałem ławę fundamentową jednak wykonawca nie dopilnował podczas wylewania betonu poziomów i ława ma spadek tak jak działka ,i powstała różnica kilkunastu centymetrów pomiędzy ścianami. Żeby zniwelować różnicę w jednym końcu wymurował 6 ,a wdrugim 7 bloczków fundamentowych. Ze względu na taką sytuację nie zastosowałem izolacji poziomej pomiędzy ławą ,a ścianą fundamentową bojąc się że izolacją zadziała jak zjeżdżalnia i budynek będzie się zsuwał.Grunt na którym stanie dom jest piaszczysty i suchy ,a sam budynek nie będzie podpiwniczony- ponad poziom gruntu będą wystawać około 3 bloczki.Doradźcie mi jaką izolację zastosować. ,Ma sens smarowanie ścian dysperbitem jako izolacja pionowa, czy też nie ma to sensu ze względu na fakt braku izolacji poziomej ławy fundamentowej.Bloczki fundamentowe są zarapowane od środka a od zewnątrz nie - wykonawca sugeruje żeby od środka posmarować DYSPERBITEM a od zewnątrz przykleić styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 13.07.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Bloczki fundamentowe są zarapowane od środka a od zewnątrz nie - wykonawca sugeruje żeby od środka posmarować DYSPERBITEM a od zewnątrz przykleić styropian. trochę to bez sensu - ja mam zarapowane od zewnątrz i pociągnięte dysperbitem....na to styrodur... Co do izalacji na ławach - jest sporo opinii,że w domu niepodpiwniczonym na suchym gruncie można całkowicie zrezygnować z izolacji pionowej i poziomej(beton sam w sobie jest materiałem nienasiąkliwym), KONIECZNIE jednak trzeba zrobić porządną poziomą (2 razy papa na lepiku na grąco) na ostatniej warstwie bloczków fundamentowych. Ja na ławie dałem poziomą z papy ale miałem jej nie dawać - wykonawca sam dał papę choć mówił, że w sumie nie było potrzeby.... Ja na twoim miejscu dla świętego spokoju zarapowałbym bloczki od ZEWNĄTRZ i przeciągnął 2-3 razy dysperbitem (bloczki i ławę). Swoją drogą trochę lipa z tą krzywą ławą, ale na pocieszenie dodam,że mi chcieli zalać ją przy różnicy w narożnikach sięgającej 50 cm (tej ekipy już nie ma) Edytowane 13 Lipca 2011 przez pepe2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 13.07.2011 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dzięki za poradę Pepe Ekipa ,która mi robiła fundament miała robić dalszą część budowy, ale po tym co zobaczyłem jak pracują chyba skończymy na tym współpracę. Tak na marginesie, ci ludzie budowali u kilku moich znajomych i wziąłem ich z polecenia.Każdy zaręczał ,że to dobrzy fachowcy i nie trzeba ich pilnować i w ogóle super. U mnie niestety już na etapie kopania fundamentów w porę się zorientowałem że źle wyznaczyli jedną ściane, a fundamenty zewnętrzne trzeba odsunąć o 15 cm ze względu na docieplenie, którego nie wzieli pod uwagę. A potem wszystko potoczyło się dalej czyli lanie betonu jak popadnie bez względu na poziomy i.t.d.J jak tu znaleźć dobrą ekipę ,przede wszystkim żeby ktoś myślał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 13.07.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Wiesz jest sporo "inwestorów" którym wydaje się, że ekipa robi zgodnie ze sztuką, niestety tylko im się wydaje a potem wychodzą jaja, najczęsciej jak jest za późno, ale w międzyczasie zdąża "polecić" ekipę innym....a myśleć musisz TY i kierbud (byle nie z ekipy) i będzie dobrze...pozdr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts