acerspacer 12.07.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam.Powoli kończę fundament pod ogrodzenie z przodu i chciałbym wykonać obrzeże wjazdu na posesję dzięki czemu będę mógł pozbyć się chałdy ziemi zalegającej na działce-rozrzucę ją tak aby poziom trawnika był lekko poniżej obrzeża dzięki czemu uniknę efektu jaki mam teraz,iż na wysypany żwir po ulewach spływa mi ziemia.Wiem jak wytyczyć spadki aby woda nie stała,ale nie bardzo wiem jak murować te obrzeże tzn. od strony trawnika kostka np.granitowa może być na betonie który będzie pod kątem wystawał poza kostke (taki stożek) bo itak to ziemia zakryje,ale jak zrobić to od strony od której będą układane póżniej inne kostki czyli od wewnętrznej,bo przecież wystający poza jej obrys beton uniemożliwiłby położenie innych kostek.Widziałem w ten sposób wymurowane obrzeże u kogoś innego,bo nie było zasypane ziemią,jednak ułożone inne kostki zakryły to co mnie interesuje.Sam właściciel też niestety nie zwrócił na to uwagi.Trochę to zawiłe i przydługie co napisałem,ale może jest jakiś forumowicz,który przeszedł przez to,może ma zdjęcia z etapu układanie obrzeża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 13.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Najczęściej krawężnik i chodnik z granitu stuka się jednocześnie. Ale bywa tak, że najpierw trzeba ułożyć krawężniki a potem dopiero alejki wypełnić kostką.Robota jest teoretycznie prosta. Sypiesz tam gdzie ma być krawężnik wałek z suchego betonu. Wbijasz kosteczki. Poziomujesz przez dechę (długą) a potem murujesz z jednej strony zastrzał a z drugiej ściagasz łopatą wszystko równo z kostką. Proste, ale zabawy dużo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 14.07.2011 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Najczęściej krawężnik i chodnik z granitu stuka się jednocześnie. Ale bywa tak, że najpierw trzeba ułożyć krawężniki a potem dopiero alejki wypełnić kostką. Robota jest teoretycznie prosta. Sypiesz tam gdzie ma być krawężnik wałek z suchego betonu. Wbijasz kosteczki. Poziomujesz przez dechę (długą) a potem murujesz z jednej strony zastrzał a z drugiej ściagasz łopatą wszystko równo z kostką. Proste, ale zabawy dużo:) Dziękuję za podpowiedz.chyba teraz wszystko...no prawie wszystko wiem.W poniedziałek czas zabrać się za robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts