Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu/strychu - jakie orientacyjne koszty?

macryc

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, jak wyglądałyby orientacyjne koszty pełnego remontu strychu/dachu w starym domu wolnostojącym.

Dane:

dom ma ok. 40 lat

pow. strychu 75m2

skosy bez okien połaciowych

podłoga: beton

do wymiany więźba oraz dachówka.

mury zdrowe

Co chciałbym osiągnąć:

- pełna nowa więźba

- nowa dachówka (jakieś rozwiązanie w dobrym stosunku jakości do ceny), izolacja

- tynk na murach

- podłoga (nowe dechy)

- ściany po skosie od wewnątrz (gotowe do położenia farby)

- doprowadzenie mediów (w zasadzie tylko prąd i ogrzewanie - na styrchu ma być po prostu jedno duże pomieszczenie, żadnych kuchni czy łazienek)

Wiem, że ciężko takie coś wycenić bez oględzin, ale może chociaż orientacyjnie się uda?

Pozdrawiam

I tak bedziesz musial przejsc przez wszystkie (prawie) procedury zwiazane z koniecznoscia uzyskania pozwolenia na przebudowe. A na samym poczatku kontruktor, ktory opracuje projekt przebudowy i od niego dowiesz sie jakie to koszty. Nie podales powierzchni dachu, a to najwazniejsze. Poza tym nie podales skad jestes, to tez wazne. Poszukaj watkow z cenami za wiezbe i dach. Jest ich tutaj mnostwo. Edytowane przez Aleksandryta

witam,

chodzi o okolice krakowa. nie znam powierzchni dachu dokładnie, znam tylko powierzchnie strychu (75m2).

jak wygląda sprawa z takim pozwoleniem - ile się na nie czeka? I czy jest konieczne - w końcu nie chodzi o przebudowę tylko o wymianę starej więźby na nową i dachówki na nową. A to co w środku (wykończenie wnętrza) to już chyba żadnego zezwolenia nie wymaga?

Kosztorys prawdę ci powie....

Zapłać za wykonanie kosztorysu, to się dowiesz ile będzie kosztować remont. Na podstawie lakonicznego opisu nikt nie jest w stanie "wycenić" roboty a tym bardziej z jakich powodów miałby robić prezent w postaci kosztorysu?

nie chodzi mi o kosztorys, tylko o orientacyjne koszty... Czy to będzie bliżej 30tys czy 230tys - tego typu informacja mnie interesuje. nieruchomość, o ktorej mowa, chcę dopiero nabyć - naturalne więc, że nie jestem w stanie wykonać kosztorysu jak narazie. Z drugiej strony, bez bladego pojęcia na temat kosztów, nie podejmę decyzji o zakupie.

rozumiem, ze czasy są ciężkie i za wszystko trzeba płacić, ale wydawało mi się, że zwykła anonimowa porada na forum nic nie kosztuje? jeśli się myliłem to sorry...