Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór wełny a sens ekonomiczny przy różnych rodzajach?

Recommended Posts

Tfu popieprzyły ,mi się zera!!!! To różnica 9000 a nie 900 zł

Nie nie, zapomnij, zglupiałeś :), naciągają Cię, poważnie!!!!!!

Źle widzę na lewe oko i mi się już zera zlewają :).

Edytowane przez j-j

To nie jest kwestia gustu, tylko matematyka: teoretycznie przy pierwszej wełnie masz przenikanie na poziomie 0,1366, przy drugiej 0,12. Daje to jakieś 300W mniej mocy obliczeniowej, czyli mniej więcej 500 - 600 kWh rocznie, prądu może mniej. 30 cm pierwszej ma takie samo przenikanie jak 26 cm drugiej. O ile dobrze pamiętam, chcesz ocieplać kopułę od wewnątrz, tak więc 4 cm różnicy na kilkudziesięciu metrach obwodu daje kilka dodatkowych metrów kwadratowych. Ja przede wszystkim poszukałbym tańszej izolacji niż 300 zł/m3

I tu mi kolega podrzucił taki pomysł aby dać 25cm wełny ale tej droższej czyli 15+10 a na dodatek będę miał kołki po 40gr a nie po 2 zł. Same zyski :)

Otrzymuje takie same własności a płacę:

73,5 zł m2 (15+10) i płacę mniej na kołkach 0,4x5x450= 900zł a przy długości 40cm to koszt 2x5x450=4500zł.

Wyjdzie tak samo :)

Odnośnie zmiany ocieplenia to nie widzę alternatywy dla mojego jaja :( Wełna jest już przetestowana.

Ja przede wszystkim poszukałbym tańszej izolacji niż 300 zł/m3

Powiem tak, zacząłem szukać i oczy szeroko otworzyłem ze zdziwienia.

Wełna rockton 15+10cm wychodzi 38złm2 i wsp=0.036 to jest prawie 20tys oszczędności. A na tej wełnie już pracowałem, sam okładałem w ganku i nie ma do niej żadnych zastrzeżeń.

Dzięki kolego andriuss a zwrócenie uwagi :)

"Odnośnie zmiany ocieplenia to nie widzę alternatywy dla mojego jaja Wełna jest już przetestowana. "

To przemyj oczka i rozejrzyj się jeszcze raz...

Jak dla mnie to uprawiasz co najmniej dziwne sztuki na dobrze poznanym poletku.

Mnie się wydaje, że mocno się starasz pozbyć wielu zalet tego, co budujesz...

Adam M.

• 4 weeks później...