Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Instalacja w moim domu ma 27 lat, grzejniki żeliwne.Kupilam nowy piec Junkers Euromaxx dwufunkcyjny głównie dlatego aby pozbyc sie z łazienki fatalnego starego ogrzewacza gazowego wody.Piec do centralnego tez ma 10lat, jeszcze może by pochodził, ale zachciało mi sie nowoczesności.Teraz nie wiem czy przy instalacji nowego pieca wymieniac również całą resztę? tzn grzejniki?( a finanse bardzo ograniczone)Czytajac to forum mam wątpliwości co do tego.To samo mówi mój potencjalny instalator: że nie musze wymieniać grzejników, że woda jest tylko nośnikiem ciepła. na infolinii Junkersa dowiedzialam sie natomiast ze ten piec jest przeznaczony do nowej instalacji i jesli zamontuję go do swojej starej to wzrosnie mi zuzycie gazu. Sama juz glupia jestem.Poradźcie, prosze
https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/

Nie uważasz, że za mało danych!!!.

Kto w ciemno mógłby cokolwiek na ten temat napisać?.

1. Jaki typ instalacji-otwarta, zamknięta.

2. Jeżeli zamknięta- to jle wody w instalacji.

3. Jeżeli otwarta- to grawitacyjna, czy obieg wymuszony, a może grawitacyjna ze wspomaganiem?.

ITD, ITP.

Marek.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-260754

Nie uważasz, że za mało danych!!!.

Kto w ciemno mógłby cokolwiek na ten temat napisać?.

1. Jaki typ instalacji-otwarta, zamknięta.

2. Jeżeli zamknięta- to jle wody w instalacji.

3. Jeżeli otwarta- to grawitacyjna, czy obieg wymuszony, a może grawitacyjna ze wspomaganiem?.

ITD, ITP.

Marek.

Instalacja otwarta, obieg grawitacyjny.

27 lat temu wstecz chyba innych nie było...

Dom parterowy z piwnicami.Piec stałby w piwnicy, tam teraz stoi stary piec.Wiem ze instalację i tak trzeba zamknąc i troche przerobić ( podłaczenie cieplej wody i wyrzucenie ogrzewacza gazowego z łazienki)ale jak bedzie z grzejnikami?Tez trzeba wymieniać?

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-260779

ewasik

generalnie kociol ten popracuje ze stara instalacja ale ...

ja radzilbym wymienic takze system grzejnikowy. pozbedziesz sie wszelkich wad ukladu otwartego i "zeliwnego". jesli masz piwnice to mozna to zrobic bez wiekszego naruszania porzadku w domu rozprowadzajac instalacje w piwnicy. jesli twoj dom ma okolo 200m˛ i jest (lub planujesz) ocieplony to zapotrzebowanie CO wyniesie okolo 10..12kW. koszt nowej instalacji wiec nie powinien przekroczyc 4000PLN.

Grzejniki zeliwne maja spora pojemnosc i bezwladnosc. Otwarta instalacja sprawia problemy w sterowaniu a takze moze skracac zywotnosc kotla (jego stalowych elementow).

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-260826

Dom parterowy z piwnicami.Piec stałby w piwnicy, tam teraz stoi stary piec.Wiem ze instalację i tak trzeba zamknąc i troche przerobić ( podłaczenie cieplej wody i wyrzucenie ogrzewacza gazowego z łazienki)ale jak bedzie z grzejnikami?Tez trzeba wymieniać?

1. Układ musi być zamknięty. Zdemontuj naczynie otwarte i zamontuj odpowierznik automatyczny.

2. Grzejniki dobrze byłoby wypłukać i zamontować odpowietrzniki ręczne.

3. Musisz znać pojemność wodną całego układu (1 żebro "60"ok 1,8 litra)

i stwierdzić czy NW (naczynie wzbiorcze) w kotle wystarczy cze należy dołożyć drugie.

3. Wskazany jest montaż przed kotłem filtroodmulnika lub przynajmniej filtra siatkowego.

4. Czy instalacja wytrzyma ciśnienie np. 2 bary - róznie z tym bywa podczas modernizacji ?

5. Czy byłeś zadowolony z wydajności cieplnej grzejników i przy jakiej temperaturze wody grzewczej jak było np. -20 na zewnątrz

Widzisz nie jest tak łatwo odpowiedzieć.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-260832

Brawo VPS!!!, właśnie dla takich odpowiedzi istnieje to forum!!!.

Ja tylko dodam:

Jeżeli wygląd grzejników żeliwnych Ci odpowiada, to nie widzę powodu ich wymiany. Na pewno przeżyją parę generacji blaszaków!.

Marek.

P.S. I jeszcze, duża ilość wody w instalacji, jest też zaletą- mniejsza ilość cykli pracy pieca (wyższa sprawność jego pracy)!.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-261399

ewasik

generalnie kociol ten popracuje ze stara instalacja ale ...

ja radzilbym wymienic takze system grzejnikowy. pozbedziesz sie wszelkich wad ukladu otwartego i "zeliwnego". jesli masz piwnice to mozna to zrobic bez wiekszego naruszania porzadku w domu rozprowadzajac instalacje w piwnicy. jesli twoj dom ma okolo 200m˛ i jest (lub planujesz) ocieplony to zapotrzebowanie CO wyniesie okolo 10..12kW. koszt nowej instalacji wiec nie powinien przekroczyc 4000PLN.

Tez tak myslalam, ale boje sie ze nie zamknie sie w 10.000.Same grzejniki licze ok 3 tys ( aluminiowe 9 sztuk srednio ok. 300 zl za sztuke), Rury ksztaltki, kolanka itp( tu nie wiem ale stawiam ze ponad 2 tys.) no i robocizna pana instalatora hydraulika i gaz min.3 tys. To juz daje 8 tys., a w trakcie roboty wyjda jeszcze jakies kwiatki i trzeba bedzie liczyc dodatkowe koszty. No ale zobaczymy, dzis przychodzi pierwszy pan instalator na ogledziny i zobaczymy co doradzi i ile to bedzie kosztowac :roll:

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-261666

Do całej sprawy trzeba podejść technicznie i ekonomicznie.

Najtaniej na pewno będzie, zamknąć istniejącą instalację i dodać odpowiednio duże naczynie wyrównawcze. Oczywiście pod warunkiem, że wytrzyma ona ciśnienie instalacji zamkniętej.

W innym przypadku, do kosztów nowej instalacji musisz dodać koszty wszystkich poprawek wykończenia domu. Gdzieś trzeba położyć tę nową instalację, a na pewno nie obejdzie się bez kucia, wiercenia i drobnych wyburzeń.

Można zastosować listwy przypodłogowe, w których, schowa się nową instalację- i to też kosztuje.

Nie wierz w zapewnienia: że nowa instalacja, ze względu na mniejszą ilość wody, będzie bardziej ekonomiczna (na pewno szybciej się nagrzeje, ale też szybciej ostygnie).

Ja oczywiście jestem przeciwny wymianie całej instalacji- to moje zdanie i mogę się mylić. Jest możliwe, że stara instalacja jest w opłakanym stanie i długo nie wytrzyma. Wtedy wymiana i tak jest nieunikniona.

Może jakaś ekspertyza?.

Marek.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-261728

Po wizycie i ogledzinach pana instalatora:

Ocenil ze spokojnie mozna zostawic stara instalacje i grzejniki,

1. Układ musi być zamknięty. Zdemontuj naczynie otwarte i zamontuj odpowierznik automatyczny.

To samo powiedzial pan instalator

2. Grzejniki dobrze byłoby wypłukać i zamontować odpowietrzniki ręczne.

Pan zalecil plukanie i zawory termostatyczne na grzejnikach

3. Musisz znać pojemność wodną całego układu (1 żebro "60"ok 1,8 litra)

i stwierdzić czy NW (naczynie wzbiorcze) w kotle wystarczy cze należy dołożyć drugie.

O tym pan zapomnial ale jak zwrocilam na to uwage to stwierdzil ze rzeczywiscie trzeba obliczyc

3. Wskazany jest montaż przed kotłem filtroodmulnika lub przynajmniej filtra siatkowego.

Twierdzil ze niekoniecznie,ale wspomnial cos o jakims sitku

4. Czy instalacja wytrzyma ciśnienie np. 2 bary - róznie z tym bywa podczas modernizacji ?

Pan mowi ze wytrzyma. Cisnienie bedzie ok 1.4-1.6

5. Czy byłeś zadowolony z wydajności cieplnej grzejników i przy jakiej temperaturze wody grzewczej jak było np. -20 na zewnątrz

Chyba tak, jak bylo -20 to temp. na piecu 65 wystarczalo.Za wyjatkiem najwiekszego grzejnika w salonie, który dolem byl zimny. Ale nigdy przez te 27 grzejniki nie byly nawet odpowietrzane.Po prostu nikt tego nie ruszal.

Koszty robocizny: podlaczenie pieca i wyrzucenie 2 starych stojacych obok 1 tys., wyrzucenie piecyka z lazienki 100zl, wymiana zaworow na grzejnikach 20zl x 8 szt grzejnikow= 160 zl.Razem ok.1300zl robocizna. Materialy: 8 x 80 zl zawor termostatyczny =640 zl + odpowietrznik automatyczny 40 zl + pewnie jakies rurki, kolanka przy piecu razem ok.800 zl. CZyli 2100 koszt podlaczenia pieca do starej instalacji.

No i oczywiscie juz na poczatku rozmowy pan mnie zalamal twierdzac ze kupilam piec najgorszy z mozliwych oferowanych przez Junkersa :oops: Bo produkowany w Czechach no i najbardziej awaryjny

Widzisz nie jest tak łatwo odpowiedzieć.

Tak, nie jest latwo ,chyba zostane przy starej instalacji, przynajmniej na 1-2 sezony grzewcze, zobacze jak sie sprawuje jak wyglada zuzycie gazu.Zawsze mozna bedzie zmienic instalacje a i moze kasy sie troche uzbiera :lol: na dalsze inwestycje.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-262648

Ciao 8)

1. Układ musi być zamknięty. Zdemontuj naczynie otwarte i zamontuj odpowierznik automatyczny............................itd.

VPS odpowiedzial na wszystkie watpliwosci. Tylko nie myl zaworow termostatycznych z odpowietrzeniem i jeszcze jedno wyplucz dokladnie cala instalacje (najlepiej zdemontowac grzejniki jeden po drugim) i zaloz filtr, nowe piece sa o wiele bardziej delikatne.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-263473

Witajcie !

EWASIK - zgadzam się z VPS tzn. zamknąć układ, wypłukać grzejniki, założyć zawory termostatyczne i odpowietrzniki, zostawić żeliwniaki i nie martwić się następne 20 lat.

Co do płukania nie ma potrzeby zdejmować grzejników poszukaj firme która ma maszyne do płukania chemicznego instalacji i robi to pod ciśnieniem i płucze cały układ a nie zdejmować grzejniki bo roboty do cholery - tylko płukanie przed kotłem i zaworami na starym układzie.

Grzejniki na zachodzie przżywają renesans i do nas wracają w pięknych formach i dobrych cenach są nawet takie odjazdy ostatnio mam klienta po 3000 za sztukę z zaworami termostatycznymi retro - kpl. odlot.

Instalatorów którzy ci takie głupoty opowiadają o tym że nie można wymień - bo tylko cię w koszty wpędzą chcąc zdobyć robotę a nie znając się na niczym poza łączeniem rur - mam nadzieję że era stypendystów akademii Adama Słodowego mija i wkoło klientów będą firmy, które nie podchodzą do tematu że zawsze wszystko trzeba wymienić.

Pozdrawiam Wojtek.

https://forum.murator.pl/topic/15889-stara-instalacja-co-i-nowy-piec-junkers-euromaxx/#findComment-264758