Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termomodernizacja bloku pytanie

Helmut555

Recommended Posts

Witam, moja spółdzielnia przeprowadza termomodernizację bloku. Zauważyłem dosyć dziwne zjawisko podczas ocieplania balkonu. Ocieplają także ścianki dzielące balkony od sąsiadów(które de facto są całe na zewnątrz). O co chodzi? Czy to ma sens? Czy mi się źle wydaje? :)

Drugie pytanie - jaki jest główny sens termomodernizacji wg. was? żeby było cieplej czy żeby było taniej? Dokonałem małych obliczeń i wyszło mi że koszty zwrócą się za jakieś 25 lat przy założeniu że całość oszczędzanej energii przełoży się na oszczędności finansowe.

ad.1 ocieplenie calych scianek oddzielajacych balkony eliminuje mostesk termiczny na styku sciany zewnetrznej budynku z scianka na balkonie.

ad.2 zeby bylo taniej i ekologiczniej, wziales pod uwage, ze termomodernizacje tego typu obiektow w blisko 90% przypadkow sa dotowane?

ad.1 ocieplenie calych scianek oddzielajacych balkony eliminuje mostesk termiczny na styku sciany zewnetrznej budynku z scianka na balkonie.

ad.2 zeby bylo taniej i ekologiczniej, wziales pod uwage, ze termomodernizacje tego typu obiektow w blisko 90% przypadkow sa dotowane?

Tak, liczyłem cały koszt finalny razem z odjęciem tzw. premii. Teraz to nie są duże pieniądze ok. 9% całej inwestycji. 25 lat będzie się zwracać w przypadku mojego mieszkania nie wiem jak u innych.

Nie wiem jak teraz używać kaloryferów - spróbuję zapytać na innym forum :) podobno termomodernizacja bez wymiany kaloryferów może wręcz podnieść koszty ogrzewania. Niestety nie jestem specem, a szkoda bo wychodzi że trzeba znać się na wszystkim. Na razie kombinuję żeby używać kaloryferów impulsowo tzn. włączony wyłączony bo podobno jakieś zjawiska zachodzą gdy woda w kaloryferze nie krąży odpowiednio.

• 4 weeks później...
globalnie nic takie ocieplenie nie da. nie placicie za zuzyta energie a za doprowadzona (przepompowana - dalej w RP mamy komune w tym temacie :p) i podzielona miedzy glownym podzielnikiem a mieszkaniami :D

przypilnuj by zaizolowano plyte twojego balkonu z obu stron i balkonu sasiada nad toba ;) z wczesniejszym wyprowadzeniem spadku plyty.

Wracam po przerwie - niestety nie udało mi się tego dopilnować - z robotnikami dogadać się nie da. Jedyne co to moge napisać pismo do spółdzielni. Ale to jak głową w mur. Balkony od spodu nie zostały zaizolowane wcale (tzn mój sufit na balkonie a podłoga sąsiada). Nie było też robionych żadnych wylewek żeby były spadki.

Czy istnieje takie zjawisko że ten styropian może zacząć gnić? Normalnie często jak sąsiadka miała obfite pranie to u mnie było mokro.

Aha jak by ktoś chciał wiedzieć ile to będzie kosztować - ok. 10 tyś od mieszkania. Blok milionerów hehe - albo po prostu ludzi którzy nie potrafią liczyć pieniędzy. Tak czy inaczej ręce opadają i naprawde mam ochotę wyprowadzić się do domu wolnostojącego. Koniec z blokowiskami.

• 4 weeks później...
skończyli - mogę zgłaszać usterki.... Balkony od spodu nie zostały obłożone ale tak pomyślałem że jeżeli tam mi przeciekało od sąsiadki z góry to może podłoga balkonu nie stanowi tego mostku cieplnego bo nie jest tak ściśle przytwierdzona do podłogi w mieszkaniu (tylko opiera się na ścianach bocznych balkonu). Natomiast nadal obawiam się o to że nie ma tego spadku na balkonach...