n.piotr 13.07.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam. Mam do założenia całkowicie nową podłogę na belkach stropowych razem z wełną mineralną, itp. Pytanie moje brzmi, czy taniej i lepiej jest założyć płyty OSB + panele podłogowe, czy lepiej deskę dębową + cyklinowanie i lakier? Z góry dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.07.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam. Mam do założenia całkowicie nową podłogę na belkach stropowych razem z wełną mineralną, itp. Pytanie moje brzmi, czy taniej i lepiej jest założyć płyty OSB + panele podłogowe, czy lepiej deskę dębową + cyklinowanie i lakier? Z góry dzięki za zainteresowanie. Płyta OSB i panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 1719509129 14.07.2011 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam, Wersja płyty OSB i paneli na pewno jest tańsza, ale nie lepsza. Jeśli chcesz położyć płytę OSB to zwróć uwagę na rozstaw legarów, najlepiej gdy są w odległości co 40 cm. i płyta o grubości 22mm wtedy nic nie będzie się uginać i skrzypiec. Na tak przygotowane podłoże można też przykleić parkiet czy deskę parkietową. Chcąc położyć deskę dębową na legary nie może ona być cieńsza niż 3 cm a legary co 40 cm.Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n.piotr 14.07.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za podpowiedź. Czy jeśli odległość jest większa, to powinienem zastosować jakieś wzmocnienia lub zbrojenia? Nie ukrywam, że chcę to zrobić dobrze i tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.07.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za podpowiedź. Czy jeśli odległość jest większa, to powinienem zastosować jakieś wzmocnienia lub zbrojenia? Nie ukrywam, że chcę to zrobić dobrze i tanio... Rozstaw belek stropowych wynosi 90-100cm. Jeżeli masz możliwość podnieść podłogę o 4-6cm, możesz położyć w poprzek legary 6x4cm, co 70cm od środka do środka legara i na to położyć deski dębowe 25mm. Nie masz takiej możliwości, to musisz położyć płytę OSB na legary, najlepiej w dwóch rzędach jedna na drugiej. Grubość płyt 16mm. Kładziesz w cegiełkę jeden rząd, drugi w poprzek lub z przesunięciem w bok i do przodu o połowę długości i szerokości płyty. Płyty powinny być sklejone i skręcone wkrętami do drewna. Na to możesz kleić deski podłogowe. W dużej mierze konstrukcja podłogi zależy od wielkości pomieszczeń i przeznaczenia. Taniej będzie płyta 22-25mm na belkach stropowych i panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts