Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom verona :-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej Karolcia - jeśli chodzi o składzik absolutnie nie może być pełne deskowanie

To co u mnie to i tak za dużo - Drzewo musi oddychać bo albo nie wyschnie, albo spleśnieje w środku jak będzie szczelnie zamknięte

A ja myślałam zrobić pełne deskowania, ale pod daszkiem zostawić nieco wolnej przestrzeni właśnie po to by drewno oddychało

Wolałabym pełne deskowanie by to drewno sie niepotrzebnie nie moczyło ;)

A ja myślałam zrobić pełne deskowania, ale pod daszkiem zostawić nieco wolnej przestrzeni właśnie po to by drewno oddychało

Wolałabym pełne deskowanie by to drewno sie niepotrzebnie nie moczyło ;)

Najlepsza jest właśnie ażurowa konstrukcja. Poza tym drewno powinno leżeć też na jakimś podeście, żeby było przewiewnie i nie przechodziła wilgoć od podłoża. Lepiej zrobić dobry dach, żeby drewno nie zamokło. Chyba ogólnie nie jest wskazane, żeby robić pełne deskowanie...

Najlepsza jest właśnie ażurowa konstrukcja. Poza tym drewno powinno leżeć też na jakimś podeście, żeby było przewiewnie i nie przechodziła wilgoć od podłoża. Lepiej zrobić dobry dach, żeby drewno nie zamokło. Chyba ogólnie nie jest wskazane, żeby robić pełne deskowanie...

Bocianku - oczywiście masz rację :-)

Drewno musi byś przede wszystkim zadaszone A w schnięciu nie tyle chodzi o wodę tylko o wyschnięcie soków w drzewie żeby sie dobrze paliło :-)

Mój składzik ma podłogę drewnianą wiec wilgoć nie ciągnie od dołu

Zobaczcie do majkiego .On tez mial skladzik na drewno w azurowej konstrukcji i po pierwszej zimie zdecydowal sie zrobic "pełne deskowanie" Nie pamietam dokladnie ale snieg zawiewal do srodka i drzwie wcale nie bylo suche :(

Saly ile placiliscie robocizny za sufity pdowieszane ( za metr kw)?Przymierzam sie do tego tematu i nie wiem na jaka kwote mam sie nastawiac:yes:

Karolinka - kuchnia wyceniona u stolarza (sprawdzony, doby ale cholernie nieterminowy) na 22 tyś z wszystkimi szufladami bluma z wyposażeniem, z dwoma koszami wysuwanymi , z servo drive do 2 górnych szafek - cena jak cena Miałam wycenę na 15 tyś i ma 33 też - wróciłam do sprawdzonego i co najważniejsze "pod ręką" pana CENA BEZ BLATU - BLAT GRANITOWY GALAXY STAR mojej kuchni ok 9 tyś

Oldzia fajnie ze wpadłaś - zaglądaj jak najczęściej Dzięki za wszelkie milusie słowa:hug:

Kakusek - nie umiem podać ceny za metr bo umawiałam się na całość roboty tj ocieplenie wełną 20 + 10, folia I wszelkie obniżenia w sufitach - w holu i łazienkach + malowanie sufitu na gotowo i montaż oświetlenia halogenowego i to wszytko razem 15 tyś

DZIEWCZYNY MAM ZMARTWIENIE.... POMÓŻCIE COŚ !!!!!

Mój problem :

Okna złoty dąb - podłoga i schody w domu - podobają mi się kolor Tali lub Merbał (deska barlinecka)- czyli niby ciemnawy ale ciepły odcień nawet ciut ciut wpadajacy w bordowawy - ale ciut - jak ktoś widział wie

No i teraz problem

Kanapy będa białe, kominek - jak kominek czarny+ obudowa wokół wkłądu czarny kamień i reszta biała i... chciałam ściany na jasny szary a jedną ścianę i kawałek obudowy kominka na grafit

CZY TO WSZYSTKO RAZEM PASUJE?????? COŚ MI TE "CIEPŁE" PODŁOGI NIE GRAJĄ :-( CO SĄDZICIE???????

Saluś u siebie planuję jaśniutkie panele w zimnym odcieniu na parterze ściany będą białe, jaśniutko szare, a ściana w salonie na której będzie tv i ściana w holu przy schodach ciemny grafit, ogólnie w kilku akcentach będzie przejawiała się czerń, kanapy znasz blado szare, akcentami będzie mocny fotet ale akcentów na parterze będzie odrobina... stół ciemny z poprzedniego domu krzesła biała skóra na nóżkach kolor chrom.... kochnia biały mdf lakierowany + ciemny brąz fornir, okna białe i drzwi wew też białe....

Jeżeli chodzi o Twoją kolorystykę to niestety nie wiem jak dokładnie wyglądają kolory o których mówisz, ale mi podoba sie łączenie barw ciepłych z zimnymi , wiec może właśnie podłoga ociepli kolorystycznie chłodne wnętrze? Ja chciałam u siebie ciemną "ciepłą" podłogę ale mąż zgłosił veto pod kątem praktycznym i uległam ;) Ale ciąge się boję ,że u mnie będzie " chłodno" :rolleyes:

No tak jednym słowem popisałam, popisałam i nic nie pomogłam ....:oops:

Moje Drogie - dziękuję,za wszelkie uwagi

Jestem trochę w gorącej wodzie kąpana - podobają mi się poszczególne rzeczy a jak to pozbieram do kupy to się robi....hmmm no właśnie taki groch z kapustą

Decydującym elementem są okna - których jest sporo i będą widoczne bo nie będzie firanek - to kolor złoty dąb - podoba mi się kolor bardzo ale jest trochę zobowiązujący

W poprzednim domu miałam harmonię - podobne podłogi, meble, stół, okna ale....chce inaczej Chce trochę zinmych kolorów

Po dłuuugiej debacie - musiałam robić "oczka kota ze szreka" ze 3 dni udało mię przeforsować temat gresu polerowanego na podłodze

Nie wchodziło to w grę bo mojemu M się nie widziało

Schody na bank drewniane pod kolor okien, kolory biało- szare i teraz tylko meble do dyskusji

Pozdrawiam saly

Witam

dzieje się sporo ale wszystko jest w trakcie:

1. płytki w garażu i kotłowni - już Rewelacji jakiś nie ma zwykłe płytki aby tylko były i można było piec i kotłownię robić a w garażu skład materiałów

Położono także płytki na tarasie przy sypialni - zależało mi aby przed zimą bo pod tarasem jest kuchnia i taras uszczelniony i zabezpieczony

2. na schodach i podeście przed domem zainstalowaliśmy inst antyoblodzeniową - wydaje mi się że fajna spr będzie - Ma swój czujnik i reg temperatury

Trochę to bardziej złożone od mat grzewczych stosowanych do wewnątrz ale dotarliśmy to firmy która takimi wynalazkami się zajmuje:

http://img846.imageshack.us/img846/350/20111007121.jpg

Uploaded with ImageShack.us

3. taras za domem także "prawie" skończony

Niestety musieliśmy zmienić piękne płyty tarasowe libet :-x:-x:-x (które okazały sie krzywe a na nowe musielibyśmy czekać ok 4 tyg a przy obecnej pogodzie każdy dzień możliwości prac na zew jest na wagę złota) Wybraliśmy kostkę dekoracyjną o większym formacie płytek co daje taki efekt:

http://img443.imageshack.us/img443/954/imag0660r.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/5185/imag0659f.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/4446/imag0661q.jpg