Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom verona :-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Saly, ale pędzicie z tą budową! Jak Wam się udało tak szybko wysuszyć tą chałupę i tynki? My się do teraz boimy zakładać ocieplenia, ciekawa jestem czy Wy jesteście po prostu odważni, czy znaleźliście jakiś cudowny sposób? :)

Widzę, że do łazienki wybrałaś płytki Tubądzin Alabastrino, które teraz mam u siebie :) I po 3 latach codziennego ich oglądania nadal mi się podobają, więc myślę, że dokonałaś dobrego wyboru ;) tylko u mnie dekor idzie poziomo.

A jeśli chodzi o taras to ładna ta kostka :) podoba mi się taki wzór ułożenia. Tylko wyczytałam, że wybraliście materiał na schody w satynie, myślisz, że nie będzie ślisko? Ciekawa jestem tego podgrzewania tych schodów, fajna sprawa.

Jestem w ciężkim szoku tempa w jakim budujecie, na kiedy planujecie się przeprowadzać? Pozdrawiam :)

Hej Saly, ale pędzicie z tą budową! Jak Wam się udało tak szybko wysuszyć tą chałupę i tynki? My się do teraz boimy zakładać ocieplenia, ciekawa jestem czy Wy jesteście po prostu odważni, czy znaleźliście jakiś cudowny sposób? :)

Widzę, że do łazienki wybrałaś płytki Tubądzin Alabastrino, które teraz mam u siebie :) I po 3 latach codziennego ich oglądania nadal mi się podobają, więc myślę, że dokonałaś dobrego wyboru ;) tylko u mnie dekor idzie poziomo.

A jeśli chodzi o taras to ładna ta kostka :) podoba mi się taki wzór ułożenia. Tylko wyczytałam, że wybraliście materiał na schody w satynie, myślisz, że nie będzie ślisko? Ciekawa jestem tego podgrzewania tych schodów, fajna sprawa.

Jestem w ciężkim szoku tempa w jakim budujecie, na kiedy planujecie się przeprowadzać? Pozdrawiam :)

Witam Cię Praha gorąco

Co do tempa budowy - wszystko idzie zgodnie z planem (oczywiscie są małe niedociągnięcia :-) )

Pogoda okazała się dla nas łaskawa tzn cały wrzesień było nadzwyczaj ciepło 20-25 stopni i po prostu tynki i wylewki wyschły same

Mieliśmy firmę od "osuszania" ale przyjechali i stwierdzili że wszystko ładnie wyschło i nie ma potrzeby dodatkowo osuszać

Satyna na schodach przed domem - jest właśnie chropowata ( poler jest śliski) i idealnie nadaje się na schody a system antyoblodzeniowy dodatkowo będzie je osuszał - więc myślę ze będzie oki Chociaż ja potrafię się wywalić na równej drodze z kostki więc nie przejmuję się tymi schodami - najważniejszy kolor gresu ładny :-))))

Przeprowadzka planowana na walentynki - jak uda się wcześniej - super ale 14 lutego chcemy być już w nowym domku :-)

Aktualnie cały domek jest już otynkowany -

został tylko front no i zaczęło się kładzenie drewna na elewacji

Jest dopiero 1 okno i to niedokończone - drewno będzie połączone z parapetem

Efekt strasznie mi się podoba bo kolor udało się spasować idealnie z oknami :wave:

http://img441.imageshack.us/img441/6821/imag04532.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img338.imageshack.us/img338/2058/imag0452o.jpg

Dobiega końca cudowanie z suitami na górze i pod koniec tygodnia zacznie się robić kominek :-)

Cały czas dumamy z podłogą w salonie czy gres czy deska barlinecka i cały czas zapadają decyzje raz tak raz tak- wkurza mnie to :-(

Saly - świetne wykończenie... Zawsze powtarzałam sobie, że nie zdecyduję się na drewno na elewacji, ale patrząc na Twoje zdjęcia, chyba rozwiewają się moje obawy.

IZA30 - tak, wybierzemy Boba II G1 - http://www.tooba.pl/projekt-domu-Bob-II-G1/a,s_pd,idp,15747.html. Wprowadzimy kilka zmian, które mają obniżyć koszt budowy, ale rozkładu pomieszczeń nie chcemy zmieniać. Chyba że nadal będę grzebała w projektach i znajdę kolejną propozycję, ale mąż już nie ma siły ciągle o tym słuchać :p

Saly - my robiliśmy tynki i wylewki też jakoś we wrześniu, a mimo to się martwię :) chociaż jak u Ciebie suche, to u nas po drugiej stronie Łodzi pewnie też ;)

Drewno na elewacji zawsze bardzo lubiłam i nie zmieniam zdania :) ciekawa jestem końcowego efektu. A jeśli chodzi o podłogę, to my się zdecydowaliśmy na gres w salonie, 60x60 taki prawie biały i z odrobiną połysku, pod to jest podłogówka, główne plusy to to, że się nie będzie rysowało i nie trzeba robić kaloryferów. Teraz mamy deskę barlinecką i nie uważam, że jest jakaś szałowa...

Saly - my robiliśmy tynki i wylewki też jakoś we wrześniu, a mimo to się martwię :) chociaż jak u Ciebie suche, to u nas po drugiej stronie Łodzi pewnie też ;)

Drewno na elewacji zawsze bardzo lubiłam i nie zmieniam zdania :) ciekawa jestem końcowego efektu. A jeśli chodzi o podłogę, to my się zdecydowaliśmy na gres w salonie, 60x60 taki prawie biały i z odrobiną połysku, pod to jest podłogówka, główne plusy to to, że się nie będzie rysowało i nie trzeba robić kaloryferów. Teraz mamy deskę barlinecką i nie uważam, że jest jakaś szałowa...

Praha

Tak dla sprostowania - My tynki i wylewki robiliśmy w sierpniu - we wrześniu już się suszyły, a teraz już ogrzewamy w środku tzw kozą ale zawsze

Pozdrawiam Saly

Saly bardzo ładnie u Ciebie :)

ja Saly zrobiłabym u Ciebie na dole jednolitą podłogę w kolorze jasno szarym, duży gres :)

co do tynków to u Saly było na lajcie, u nas dopiero teraz tynkuja i ja się dopiero martwię.... ale my elewację zewnętrzną w przyszłym roku dopiero robimy.

Blekitna - chyba przychylę się do Twojej koncepcji z tym gresem

Marek1910 - Witaj

bardzo dziękuję za miłe słowa

Pracujemy oboje -a budowa to nasze takie "hobby" - bardzo się cieszę ze efekty się podobają :-)

Karolcia - Kochana jesteś jak zwykle :hug:

I bardzo spostrzegawcza - zapomniałam napisać o roślinkach :-)

Zastanawiam się teraz czy obsypać je korą czy białymi kamyczkami????

Basieńko -dzięki - dawno nie zaglądałam do Ciebie Zaraz wpadnę poczytać co o jak

A i muszę Ci się pochwalić ze kupiłam ten wkład kominkowy co mi poleciłaś - na razie stoi nie zamontowany Jest superowski :-)

http://img824.imageshack.us/img824/1590/optimv8cp.jpg

Edytowane przez Saly

Jezuniu, jak pięknie! szkoda tylko że pogoda taka ponura i zdjęcie takie mroczne wyszło. Wszystko ze sobą współgra elewacja, kostka kolory, pięknie podobierałaś:yes:

Ekstra wkład, pamiętasz cenę?

No pogoda "pod zdechłym Azorkiem" W ogóle w tym roku strasznie dużo deszczu i zdjęcie też było nie dość ze komórką to w bardzo pochmurny dzień...

Wkład :

http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe/optim/optim-v-8-cp

Cena uzależniona czy z montażem czy bez

Z 8% Vatem 8 tyś

Witaj Saly.Bardzo mi sie u Ciebie podoba a elewacja robi wrażenie swoimi gabarytami. W stosunku do mojej malizny wypada oszałamiająco. To prawie rezydencja ;-) Nie moge znaleźć zbyt wielu informacji na temat wkładu, który wybrałaś....Możesz coś więcej napisać dlaczego ten a nie inny? i skąd taką cene znalazłaś???? W sklepach internetowych to koszt powyżej 10000 :-(

Witaj Saly.Bardzo mi sie u Ciebie podoba a elewacja robi wrażenie swoimi gabarytami. W stosunku do mojej malizny wypada oszałamiająco. To prawie rezydencja ;-) Nie moge znaleźć zbyt wielu informacji na temat wkładu, który wybrałaś....Możesz coś więcej napisać dlaczego ten a nie inny? i skąd taką cene znalazłaś???? W sklepach internetowych to koszt powyżej 10000 :-(

Witaj Agi75[/b

Dziękuję bardzo za tą "rezydencję":-)

Dom wygląda na wielki bo jest dość długi ale w sumie ma pow uzytkowej ma ok 220-240 metrów

Co do wkładu - ja wybrałam wersję bez szamotu bo podobno ma więcej KW tzn 14

a szamot trza i tak co sezon dwa wymieniać

Cenę wynegocjowałam u lokalnego sprzedawcy wkładów kominkowych- pokazałam mu jaki mi się podoba i on zaproponował taką cenę

Wkład mi się bardzo podoba Jest spory, szyba jest podnoszona do góry , ma bardzo ładny uchwyt do podnoszenia

Bardzo długo szukałam takiego wkładu i wizualnie jest piękniejszy od tych po 20 tyś -

ale co do jakości nie potrafię nic a nic powiedzieć bo jeszcze nie jest zamontowany...

Pozdrawiam serdecznie

Saly dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Zaskoczyłaś mnie z tą wymianą szamotu co sezon.... Czyli rozumiem , że ten wkład może być tez w wersji bez szamotu.Zapytałam u mnie w wątku o wkład narożny z szybą podnoszoną ale bez odzewu..niestety. Myślałam o Arysto ale ten "Twój" faktycznie wygląda na bardziej dopieszczony... A możesz zdradzić co to za drewienko masz przy oknach?

Saly dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Zaskoczyłaś mnie z tą wymianą szamotu co sezon.... Czyli rozumiem , że ten wkład może być tez w wersji bez szamotu.Zapytałam u mnie w wątku o wkład narożny z szybą podnoszoną ale bez odzewu..niestety. Myślałam o Arysto ale ten "Twój" faktycznie wygląda na bardziej dopieszczony... A możesz zdradzić co to za drewienko masz przy oknach?

:-) Modrzew syberyjski - polecany do elewacji Podobno rósł w klimacie skandynawskim przez co jest twardy

Firma DLH ok 100zł/m2 ale poszło tylko 7 metrów ma tę elewację + olej do drewna 3 puszki po 50 zł :-)

Pytaj Kochana chętnie odp na wszystkie pytania

I zaraz idę do "Ciebie" z rewizytą

Pozdrawiam

Saly

Dzieki Saluniu. Dziś miałam spotkanie z facetem od elewacji i wmawiał mi ,że modrzew jest bardzo sękaty i poleca świerk skandynawski. Ja mu mówię , że na forum co druga osoba ma modrzew i nie narzeka a i ja jakoś tych sęków na zdjęciach forumowiczów nie widzę....I komu tu wierzyć.Zwariować można.

zapraszam Saly do mnie ...będzie mi bardzo miło :-)