Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom verona :-)

Recommended Posts

Dziewczyno domek fantastyczny, ale tempo masz ZAWROTNE :eek: prawie jak w filmie akcji :D Starego ;) domu nie będę komentowała, bo nie jest w moim stylu ;) natomiast inspiracje są ZAWODOWE :yes: i ten Hanabi też fajny. Teraz taki wybór w płytkach, że głowa boli. Co miałam zapytać... jaką wannę wolno stojącą, czy taką przy ścianie będziesz wybierać?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Saly!!! Wpadam i poczytuje sobie to i owo :) Dom juz mi się bardzo podoba :) :)

a co do tej kuchni to na jakiej wysokości robisz blaty? Bo ja nie wim na jakiej mam robić.... a ja to jestem naprawdę wysoka, mam 181 cm wzrostu :jawdrop: :yes:

Blekitna

Polecam Ci w takim razie szafki wyższe Są naprawdę dużo wygodniejsze

Moje będą miały ok 95 cm już z blatem - ale dokładnie powiem Ci po wylewkach czyli za ok miesiąc - bo to jeszcze moze się zmienić + - 2 cm

Ależ Ty wielkolud jesteś Niezła laska w takim razie Zazdroszczę :-))))

WIELKOLUD to napewno, do laski to brakuje tylko zrzucenia jakiś 10 kg :p heh

no ja tez tak planowałam 95 -100, specjalnie kazałam podmurować okno w kuchni, żebym mogła miec wyższe szafki :)

pozdrawiam!!! i czekam cały czas na foteczki :)

a zapytam jeszcze ile u Was biorą tynkarze za m2 tynków i wylewek??

Witam witam

Dopadła mnie mała niedyspozycja zdrowotna która wyglądała bardzo grożnie i rozłożyła mnie wczoraj na łopatki....:(

I dlaczego akurat WCZORAJ JA SIĘ PYTAM ?????

A na budowie właśnie wczoraj działo się mega dużo

Zakładał Pan odkurzacz centralny - nie miałam nigdy więc cieszyliśmy się z mężem jak dzieci - super sprawa:-)

Pan elektryk omawiał szczegółowo co i gdzie- mam nadzieję że mój M nic nie pokręcił i wszystko dobrze poustalał

No i oczywiscie także wczoraj skrzydła rozwinął hydraulik i też już sporo zrobił

A ja bidulka pół przytomna w domu - ale już jest OK i wraca do sił - na szczęście :-)

Tak wiec jutro z rana na budowę ruszam i nowy zestaw zdjęć obiecuje :-)

Co do tynków u ,mnie są ceny:

tynki cementowo-wapienne z agregatu po 29 zł/m2

tynki gipsowe po 26 zł m/2

Niestety liczą także otwory okienne - tak jakby ich nie było

U nas tynki będą cem-wapienne na dole - bo ponoć bardziej wytrzymałe i solidniejsze niz gipsowe No i tak na dole będzie gładz szła wiec tak zdecydowaliśmy

Na górze tylko gipsowe i Panowie obiecali tak zrobić ze nie trzeba będzie gładzi

Cześć Saluś :)

Troszkę mnie nie było przez mój wyjazd ale już powróciłam i będę nadrabiać zaległości dziennikowe u Ciebie i dziewczyn ;)

Dzisiaj tak się cieszyłam naszym pozwoleniem na budowę,że zabrakło czasu na fm ale już działam ;)

Ja już uwielbiam Twój domek! Kolory będziemy miały w domku bardzo podobne ( o ile się nic nie zmieni ;) ) u mnie też grafit na 2 ścianach ( jedna w salonie i 1 w holu) a poza tym jasne kolory, biała w dużej cześci kuchnia itp. ;P

Umywaleczkę wybrałaś bardzo fajną, mielśmy ja poprzednio w toalecie na dole i dzielnie sie sprawowała ;)

Przesyłam buziaki i będę regularnie się meldować :D

P.S

Duuuużo zdrówka życzę!!!!

Saly ja będę robiła tynki cementowo-wapienne wszędzie, bo one ponoć są dużo lepsze (gipsowa ściana nie oddych i jest mniej trwała, tylko, że u mnie Panowie powiedzieli, że nic na to już się nie nakłada, bo oni to na koniec piaskiem kwarcowym wygładzaja i jest gładko :)

widziałm to u sąsiadów i naprawde wygląda super! Może pomyśl o takim rozwiązaniu. U mnie cena za m2 -28 zł

Zdrówka życzę!!!

Jestem jestem

Blekitna, Karolinka, Mirka dzięki za życzenia zdrówka :-)

Juz jest OK

Byłam dziś na budowie dogadać ostatnie spr w hydraulikiem i elektrykiem - kończą chłopaki już w przyszłym tygodniu

I jak pogoda pozwoli pod koniec tygodnia wejdą tynki - w razie gdyby padało - w następny poniedziałek

W zwiazku z tym że hydraulik życzył sobie bardzo dokładnych informacji co i jak ma wyglądać chcąc nie chcąc musieliśmy podjać decyzje o wyborze baterii, wanien , pryszniców itp

Tak jak pisałam wcześniej na dole w łazieneczce Roca umywalka ( Karolcia - wiem, ze taką miałaś Właśnie u Ciebie mi się ona tak spodobała jest prześliczna) i podobny kibelek też Roca taki kwadratowaty:-)

Łazienka na górze tzw. gościnna to będa płytki które uwaga wybrał .... mój mąż

Tak łazilismy - to nie tamto nie Chciałam aby ta łazienka była szara ale nie smutna

No i wpadła nam w oczy taka oto wizualizacja i przy tych płytkach zostaniemy -ciut mniej tego czerwonego będzie tylko

TO PŁYTKI BRAID TUBĄDZIN GRAFIT, SZARY I BEŻ JASNY - FAJNE POŁĄCZENIE I CHCE WYKORZYSTAĆ WSZYSTKIE 3 KOLORY

http://img827.imageshack.us/img827/4664/20110728479.jpg

Uploaded with ImageShack.us

[/size][/b] za podpowiedz

http://img215.imageshack.us/img215/9866/20110728481.jpg

No i w kabince panel toscano:

http://img708.imageshack.us/img708/1648/1737186744.jpg

http://img703.imageshack.us/img703/4903/not051kpanelnatryskowyt.jpg

Oraz wanna taka oto wolnostojąca:

http://img845.imageshack.us/img845/4603/iaquakrylrita1560x710x7.jpg

No i ponieważ w łazience gościnnej nie starczyło miejsca na bidet będzie bidetta - nie wiedziałam że jest coś takiego

Dziękuję Ci Karolakr za podpowiedz:hug:

Moi drodzy

Zaczynałam już kiedyś temat mojej kuchni a ponieważ była to odległa spr jakoś ucichł

Mam dylemat jak ustawić zlew i zmywarkę w mojej kuchni

1. na wyspie

2.pod oknem?

3.rogowy?

Moze jakieś inne sugestie co do szafek

Wszystkie uwagi mile widziane:

TUTAJ ŚCIANA KTÓRA W/G MNIE JEST OK- NA NIEJ LODÓWKA, TV I EKSPRES

http://img4.imageshack.us/img4/9023/perspektywa2q.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/3599/perspektywa1.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/314/perspektywa3.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/7660/perspektywa4.jpg

Napisałas w temacie o projektowaniu kuchni:

Joliska

Jeśli chodzi o zabudowę to w jednym słupku jest TV do zabudowy i ekspres do kawy

A w drugim tym przy wiszących - jest piekarnik i micro

A pod którym oknem widziałabyś ten zlew?

Tak sobie myślę, że ekspres jest w złym miejscu, powinien być bliżej zlewozmywaka, źródła wody i miejsca gdzie trzymasz/będziesz trzymała kubki/filiżanki i kawę, bo inaczej czeka cię kilka rund po kuchni

Nie robiłabym tak wysokich szafek wiszących

I może obok mikro i piekarnika dałabym jeszcze jeden słupek i wtedy w nim umieściła kawiarkę (ale to zaburzy symetrię linii poziomych, więc trzeba by pokombinować jak to ustawić), a obok lodówki byłoby tylko TV

Zlew pod oknem, na przeciwko wyspy i wtedy obok zmywarka, i zrezygnowałabym wtedy z zabudowy pod oknem od ogrodu

A argument, że rura od okapu może zasłaniać TV jest do rozważenia, bo faktycznie może tak się dziać, zwłaszcza że niska to ty nie jesteś

To fajnie, że jesteś :) więc tak, ja powiem Ci trochę z praktycznej strony jeżeli chodzi o rozkład urządzeń w kuchni itp.

Moja kuchnia ma dokładnie 25,8 m i tak zmywarka jest pod oknem (szafka obok zlewu) pod zlewem kosz elektryczny, trochę pomyłka (lekko dotkniesz i już się otwiera) ale przyzwyczaiłam się :rolleyes: Drugi raz :no:

Po prawej stronie w zabudowie słupkowej jest kolejno lodówka ( szkoda nie side by side :( za lodówką parowar, kawiarka i piekarnik z funkcją mikrofali ( fajna rzecz:)

Na przeciw okna i zabudowy na środku kuchni jest wyspa, u Ciebie z boku. Płyta indukcyjna jest na wyspie, nad płytą jest okap- rura i... wyspa jak i szafki mają wysokość 90-94 cm ( ja mam 170 wzrostu- jest ok.) wysokość okapu nad wyspą to 70 cm, stojąc przy okapie - nie przysłania żadnych widoków.

Zobacz w instrukcji okapu na jakiej wysokości może być zamontowany, żeby był wydajny.

Szafek kuchennych wiszących nie mam :) Ekspres nie musi być tak bardzo blisko, najważniejsze jest trójkąt zlew, kuchenka,lodówka.

No i na koniec w drugiej części kuchni stoi stół na sześć osób (nas jest piątka :) )

Przyznam Ci, że też mieliśmy z mężem niezłą zagwozdkę z tą kuchnią, bo ma cztery okna no i takie tam jeszcze .... :D

Pamiętam jak o mały włos panowie nie zrobili mi zlewu na wyspie, wyobrażasz sobie zlew na środku, płytę zaś przy oknie- gotowanie tyłem do gości, jak się wtedy wydarłam :D aż ich zatkało, taka spokojna baba :D

Edit

A tam w lustrze jakąś laskę widać :)

Edytowane przez mirka23

Hej Saly:)

jestem w szoku, jakim tempem gnacie z budową:o super!!!!

napisz mi jakiej wielkości jest Twoja zabudowa z lodówką sbs? u mnie ma być podobnie a ciągle dumam, jak zabudować tego sbs:confused: czy wysunąć o głębokość drzwiczek, czy wsunąć w zabudowę??? jak planujesz u siebie?

Witaj Oldzia

ja mam "pomysła" wsunąć jednak w zabudowę - ale jak to wyjdzie - to się okaże

Moja zabudowa na szerokosć to 200 cm Chcę dac od okna jakiś kosz 30 potem sbs 95 i słupek 60 cm - prawdobodobnie z zabudowanym TV i microfalą Całość chciałabym "okalać" zabudową z kart - gipsu w kolorze szarym bo mebelki będa białe

To fajnie, że jesteś :) więc tak, ja powiem Ci trochę z praktycznej strony jeżeli chodzi o rozkład urządzeń w kuchni itp.

Moja kuchnia ma dokładnie 25,8 m i tak zmywarka jest pod oknem (szafka obok zlewu) pod zlewem kosz elektryczny, trochę pomyłka (lekko dotkniesz i już się otwiera) ale przyzwyczaiłam się :rolleyes: Drugi raz :no:

Po prawej stronie w zabudowie słupkowej jest kolejno lodówka ( szkoda nie side by side :( za lodówką parowar, kawiarka i piekarnik z funkcją mikrofali ( fajna rzecz:)

Na przeciw okna i zabudowy na środku kuchni jest wyspa, u Ciebie z boku. Płyta indukcyjna jest na wyspie, nad płytą jest okap- rura i... wyspa jak i szafki mają wysokość 90-94 cm ( ja mam 170 wzrostu- jest ok.) wysokość okapu nad wyspą to 70 cm, stojąc przy okapie - nie przysłania żadnych widoków.

Zobacz w instrukcji okapu na jakiej wysokości może być zamontowany, żeby był wydajny.

Szafek kuchennych wiszących nie mam :) Ekspres nie musi być tak bardzo blisko, najważniejsze jest trójkąt zlew, kuchenka,lodówka.

No i na koniec w drugiej części kuchni stoi stół na sześć osób (nas jest piątka :) )

Przyznam Ci, że też mieliśmy z mężem niezłą zagwozdkę z tą kuchnią, bo ma cztery okna no i takie tam jeszcze .... :D

Pamiętam jak o mały włos panowie nie zrobili mi zlewu na wyspie, wyobrażasz sobie zlew na środku, płytę zaś przy oknie- gotowanie tyłem do gości, jak się wtedy wydarłam :D aż ich zatkało, taka spokojna baba :D

Edit

A tam w lustrze jakąś laskę widać :)

Dzięki za wszelkie info

Oj jest problemik z tą kuchnią a wydawało mi się, ze taka duża kuchnia to będzie pikus w ustawieniu- a tu za duzo okien się okazuje :(

Ten tydzień jest bardzo pracowity

Bardzo mocno działa hydraulik i elektryk- ekipy sprawdzone i jak dotąd nie zawiodły dzielnie kończą swoje dzieło:-)

Temat kuchni - dzięki forum kuchennemu nabrał nowego wyrazu

Kuchnia w zasadzie nie wiele sie zmieniła - najważniejsza zmiana to będzie wyspa - nie półwysep

a zlew będzie pod oknem

Wizualizacja wstępna jeszcze nie dopracowana co do tego jakie szafki i szuflady dokładnie będą

Te dwa podwójne słupki to na razie tylko przymiarka - ma tam być piekarnik, mikro,tv i ekspres do zabudowy

Okap też bedzie inny

NO I JAK WAM SIE PODOBA?

http://img845.imageshack.us/img845/6348/beztytuu1xc.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/6242/beztytuu3yy.jpg

Hej Saly :)

Mi zdecydowanie nowa wersja się podoba! :lol2:

Jest taka jakaś, bardziej przejżysta , zupełnie nieprzekombinowana no i ja uwielbiam wyspy :D

Witaj Karoluś

Bardzo sie cieszę ze Ci się podoba - liczę się z Twoim zdaniem bo

Twój Benio był urządzony z takim smakiem a wiem że wszystko to było Twoje dzieło :-)

Pozdrawiam Saly