Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom verona :-)

Recommended Posts

Dziś definitywnie zakończył działania Pan elektryk

Mamy już wszystkie co do jednego pozakładane oświetlenia

(mam na myśli halogeny i ledy)

Alarm już działa totalnie tzn uruchomione zostały wszystkie funkcje w tym ta

która mnie najbardziej cieszy czyli włączanie i wyłączanie smsem.

(nie miałam poprzednio takiej opcji :-))) jak również otwieranie bramy wjazdowej domofonem z domku

bez konieczności szukania pilota

oraz uruchomiono antenkę satelitarną w salonie, sypialni, pokoju gościnnym i kuchni.

I NIESPODZIANKA

dziś zostanie zainstalowana część mebli kuchennych - na razie tylko że tak powiem szkielety szafek - ale już pan kamieniarz będzie mógł wziąć sie za blaty :wave:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokonaliśmy kolejnych zakupów do domku

Lodówka:

Robimy zakupy raz w tygodniu i musimy mieć dużą lodówkę

Ja uwielbiam barek z którego szybko wyjmuje się np. mleko do kawy

a mój M kostkarkę :-)

Lodówka jest wielka i ma fajne dodatki w tym komorę 0 -bardzo się sprawdza

http://img826.imageshack.us/img826/3376/rsh5zers330.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Oraz ekspres do kawy

Miałam go już jakiś czas na oku - trochę cena odstraszała

ale oboje uwielbiamy kawę i się skusiliśmy:

http://img837.imageshack.us/img837/8342/isiemenstk76k573.jpg

Bo z ta kawiarka to chyba taka reakcja łancuchowa ktora zapoczatkowała Efilo ;)

Saly ja tez przymierzam sie do SBS -sa ale szczeze powiedziawszy mam metlik bo duzo osob twierdzi ze one sa tylko wielkie z wygladu a w srodku malo miejsca :-(

Ciagle bije sie myslami czy zabudowywac zostawiona specjalnie wneke szafka i kupic cos pod zabudowe czy jednak zaryzykowac z sbs-sem :bash: Szkoda mi tez juz podciagnietej specjalnie w to miejsce wody ;) Jaki model (firme wybralalas) ?

Co do lodówki

Ja wybrałam samsunga model RSH5ZERS

http://img163.imageshack.us/img163/4852/b37fd7cf51d7cba977869a9.jpg

Miałam już podobną lodówkę i z kolei bardzo ją polecam bo:

- ma kostkarkę i barek - ja akurat z tego korzystam

- ma dużo przegródek (szuflad) zarówno wew jak i na drzwiach co daje porządek

i w lodówce i w zamrażarce

- ma duży przedział wyboru temp wew lodówki i zamrażarki - co wydłuża świezosć potraw w środku

- komora zero - to akurat występuje w wielu lodówkach - ale wydłuża życie wędlinom -nie ślimaczeją :-)

Co do wielkości to kwestia wyboru modelu lodówki i jej głębokości - Są faktycznie lodówki które są płytkie

przez co mało pojemne - ale to dotyczy zarówno sbs jak i innych lodówek

Nie jestem ekspertem - to są moje doświadczenia i spostrzeżenia :-)

Fajne zakupy!

Czy można ustawiać, jak ma być spienione mleko w tym ekspresie? Chodzi mi o to, że inną pianę robi się na latte, inną na cappuccino.

Nie wiem jeszcze - wydaje mi się że tak :-)

Ja co prawda piję tylko cappuccino albo mocne espresso

Ale dziś odbieram ekspresik Ocenię i opiszę

a co do kawy jestem wybredna więc ciekawe czy sprosta moim oczekiwaniom :-)))

DZIEWCZYNY

Kawa z ekspresu siemens REWELACJA!!!!!:yes::yes::yes:

Naprawdę SUPER

Postawiliśmy go na razie na stole i tak na szybko odpaliliśmy

Ja lubię kawę mocną ale bez goryczki z mocno ubitą pianką mleczną

i dokładnie taka jest.

Dodam że sam ekspres jest bardzo ładny Ma fajne podświetlenia

i sygnalizuje co mu trzeba (wody, kawy czy czyszczenia :-)

POLECAM

edit.

Kupiłam w Euro AGD

Co do kostki

Większość materiałów budowlanych typu cegły, cement, kleje i styropiany kupowaliśmy w jednej hurtowni

I tam także kostkę brukową

Zwykła grafitowa + 1/4 granitowej picoli z Libetu

Dostałam upust 25 % więc w sumie wyszło przyzwoicie- co prawda u mnie poszło ponad 500 metrów tej kostki

ale warto powalczyć o rabat i to naprawdę jest szansa nawet do 30 % i wtedy cena nie staje sie taka straszna

SCHODY

Przyjechali Panowie od schodów

Na szczęście tylko tydzień musieliśmy czekać :-)

Na razie ułożyli wstępnie stopnie i zaraz zaczną montować

Zdjęcie z komórki robione na szybko przez mojego M

http://img809.imageshack.us/img809/2583/imag0684q.jpg

Witam! Pierwszy raz wypowiadam się na forum muratora, a muszę przyznać, że bardzo piękne domy i wnętrza są tu prezentowane. Ja za chwilę rozpoczynam etap wykańczania mojego domku i muszę przyznać, że przeraża mnie to trochę, bo nigdy nie urządzałam żadnego wnętrza tak od początku do końca, począwszy od koloru ścian, lamp, płytek na meblach skończywszy. Poczytałam trochę wątek Pani, Karoliny i Artura, MarJel, admete i pewnie jeszcze parę innych i już jakaś wizja jest, nie wiem tylko jak to wyjdzie na żywo. I muszę przyznać, że skarbicą wiedzy wykończeniowo-wnętrzarskiej jesteście wszystkie. Sama planowałam założyc wątek, ale nie wiem od czego zacząć i podejrzewam że mój wątek to byłyby tylko prośby o porady, więc tak mało kreatywnie. Kiedyś planowałam urządzić wnętrza w kolorach brązu i beżu, ale jak zobaczyłam na zywo odechciało mi się w momencie, poczułam się jak w kancelarii adwokackiej, albo domu dziadków, stwierdziłam, że nie o taki efekt mi chodzi. Za to bardzo odpowiadają mi Wasze klimaty szaro-biało-grafitowo-drewniane.I wbrew temu co myślałam wcześniej wcale nie wygląda to zimno, za to bardzo elegancko i przytulnie poprzez odpowiednie wyeksponowanie kominka, mieciątkie z wyglądu ( i pewnie z użytkowania też) kanapy, kryształowe dodatki. Wszystko takie przemyślane. Mnie na samą myśl głowa boli, po prostu nie wiem od czego zacząc. Myślałam o zaangażowaniu projektanta, ale ci których znalazłam, jakoś nie wpadali w mój gust. Może Pani mogłaby mi przesłać na maila kontakt do projektanta, który Pani pomagał? Mam nadzieję, że nie przynudziłam zbytnio. Wracam do przeglądania dalszych wątków. Pozdrawiam. Przerażona aann.

Witaj aann:welcome:

Fajnie że trafiłaś na forum- to niesamowita skarbnica pomysłów, pięknych wnętrz, domów a także niesamowicie fajnych ludzi

Na początku pragnę Cię uspokoić - mój dom także miał wstępnie wyglądać inaczej i także przechodziłam fazy mega chaosu myślowego

Mogę oczywiście podac Ci namiary na mojego projektanta- mieszka on w Zduńskiej Woli więc nie wiem czy to niedaleko od Ciebie

Ja miałam wizję co dokładnie chcę mieć tzn jaki kominek, jaką podłoga , jakie drzwi a on mi to naniósł na papier- wyjątkowo przydatny okazał sie przy łazienkach ponieważ wyliczył dokładnie ile czego trzeba no i jak będą się płytki prezentowały na ścianie, gdzie będą docinki itp

Gdybym mogła jakoś pomóc czy służyć radą - pisz śmiało

Napis jaki domek budujesz - zdjęcia czy rzuty pomieszczeń bardzo mile widziane :-)

Pozdrawiam serdecznie Saly

Schody - cd

Już prawie są .... Jeszcze pierwszy stopień i pewne poprawki kosmetyczne

i mamy gotowe schodki

Strasznie się cieszę ponieważ w poprzednim domu mieliśmy schody

jakiś czas po tym jak się wprowadziliśmy i było to straszne!!!! Kurz, pył i zapach lakieru feeee

W realu schody są ciut jaśniejsze niż na zdjeciach:

http://img440.imageshack.us/img440/5263/imag1051.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/7163/imag1056.jpg