Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje nasz dom verona :-)

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witaj, Saly.

Wpadłam na trop twojego dziennika bo ja również buduję a właściwie wykańczam już dom verona tylko odbicie lustrzane:) Twój jest śliczny i tyle miejsca dookoła domu-super!!!

Mam jeden problem- chodzi o zadaszenie nad kuchnią czyli balkon w sypialni i nad pomieszczeniem gospodarczym przecieka:( chciałabym spytać jak rozwiązaliście problem odprowadzenia wody z tych całkiem zabudowanych balkonów?

Witaj, Saly.

Wpadłam na trop twojego dziennika bo ja również buduję a właściwie wykańczam już dom verona tylko odbicie lustrzane:) Twój jest śliczny i tyle miejsca dookoła domu-super!!!

Mam jeden problem- chodzi o zadaszenie nad kuchnią czyli balkon w sypialni i nad pomieszczeniem gospodarczym przecieka:( chciałabym spytać jak rozwiązaliście problem odprowadzenia wody z tych całkiem zabudowanych balkonów?

Witaj Alicja:-)

My zmieniliśmy trochę ten taras i nie mamy pełnych ścian tylko "dziury" od strony tylniej i bocznej tarasu , tylko przód jest pełen

I zastosowaliśmy zwykłe rynny (tylko mniejsze aby ładniej wyglądały:yes:

Natomiast w oryginale powinny być rynny "pod elewacją " takie zabudowane i niewidoczne (spadek z tarasu w którąś stronę i tam kratka /odwodnienie najlepiej liniowe (jak pod prysznicem :-))) i rura spustowa pod styropianem :)

Pewnie nic nie pomogłam tym wpisem bo jak wykańczacie środek to już pewnie elewacja gotowa:( AAA i jeśli chodzi o samą podłogę na balkonie to zastosowaliśmy uszczelniacz tarasowy ( kupiony w castoramie) + papa + płytki Bo też rozmawiałąm z kimś kto budował Veronę i zwrócili mi na to uwagę że ważne to jest + jeszcze od strony domu daliśmy syropian na sufit kuchenny 5 cm aby nie wychładzało się zbyrtnio

Pozdrawiam serdecznie i w razie co pytaj śmiało O Veronie mogłabym gadać godzinami :lol2:

Witam chcialam sie przywitac a ogladajac tak piekne wnetrza aż mi sie wierzyc nie chcesz ze taki cudny Domek chcesz sprzedac , ale chyba cie rozumie bo sama jeszcze nie mieszkam wykanczamy a juz wiele rzeczy innaczej bym zrobila , a przegladajac niektore watki forumowiczek mozna wlosy z glowy rwac ze sie wczesniej innego projektu domu nie znalazlo !!!

Witam chcialam sie przywitac a ogladajac tak piekne wnetrza aż mi sie wierzyc nie chcesz ze taki cudny Domek chcesz sprzedac , ale chyba cie rozumie bo sama jeszcze nie mieszkam wykanczamy a juz wiele rzeczy innaczej bym zrobila , a przegladajac niektore watki forumowiczek mozna wlosy z glowy rwac ze sie wczesniej innego projektu domu nie znalazlo !!!

Dokładnie,jestem na takim samym etapie ;)

Witaj Zuzia5:welcome:

Budowanie trochę uzależnia :-)))

Taką decyzję podjęliśmy i mamy nadzieje ze nasze plany się wkrótce zrealizują oby :-)))

Pozdrawiam

Saly

No to trzymam kciuki za szybką sprzedaż, a nowy projekt masz już na oku bo chyba niedoczytałam !!!

Dzięki za kciuki:hug:

tak mam już upatrzony albo Dom z Klasą z pracowni Domy z Wizją alo Riwiera z pracowni MG projekt ( z tym że riwierę bym sporo pozmieniała na dole , powiększyłabym salon i kuchnię , otworzyłabym pokój na górze )

Ale najgorsze co jest teraz to CZEKANIE NA KUPCA :-(

Saluś ja również trzymam mocno kciukasy&&&&, ciesz sie obecnym domkiem póki go masz, jestem pewna ze sprzeda sie niedługo. Chociaż z drugiej strony szkoda, bo uważam że jest naprawde pieknie urzadzony, z zewnątrz cała elewacja, ogrodzenie i ten ogród jest dla mnie nr 1 na tym forum:hug:

Bozzzze :hug:Jak to milo tak usłyszeć

Kochana jesteś naprawdę !!!!!

Bardzo bardzo chce mi się kolejnej budowy więc niech idzie w dobre ręce jak najszybciej

Buziaki wielkie i całusy

Kochane Moje :hug:

Jeszcze raz wielkie Buziaki dla Was że tak dobrze mi życzycie

Oglądających mamy naprawdę sporo min 1 w tyg Telefonów jeszcze wiecej

Czasem są to telefony bardzo irytujące bo dzwonią ludzie i pytają o rzeczy dokładnie opisane w ogłoszeniu (ilosć pokoi - mimo ze oprócz zdjeć zamieściłam dokładne rzuty pomieszczeń) :bash:

Ale nasz dom ma swoją specyfikę - tego moze nie oddają zdjecia ale utrzymany jest w nowoczesno-minimalistycznym stylu

Nie każdy lubi takie wnętrza Mimo że wszystkim baardzo się podoba ale nie każdy chciałby w takich mieszkać i zdaję sobie z tego sprawę

Dodatkowo lokalizacja Dom jest na głebokich przedmieściach - ale to był nasz wybór bo chcieliśmy mieć ogromną działkę

NOWA DZIAŁKA - jest upatrzona w okolicy (ok 3 km od obecnej) czyli znowu przedmieścia albo jak kto woli zadupie:yes:

Nowa działka ma piękną lokalizację a teren schodzi lekkim uskokiem a na końcu płynie mikro rzeczka ( taki strumyk z metr może szeroki)

Całe życie (ponad 30 lat :) mieszkałam w centrum łodzi w wieżowcu

Jak ktoś mnie zapraszał na działkę to mówiłam że nie docieram w miejsca gdzie nie ma chodnika i nie da się dojść na szpilkach hahahhaha

a teraz mi się odmieniło Chyba się starzeje :lol2:)

Mam już w głowie jej zagospodarowanie i wogóle ale na razie czekam i chodze z telefonem nawet do kibelka w razie jakby ktoś zadzwonił:lol2::lol2::lol2:

Ale spokojnie ta działka to nie wies z krowami i świnkami :no: jeszcze ni eten etap

To poprostu nowopowstające domy na sporych działkach ok 10-15 km od centrum Łodzi

Pozdrawiam i straaaasznie mi miło że zaglądacie :hug:

Witam was wszystkich, a zwłaszcza Ciebie Saly, bo w końcu to Twój dziennik:) Jestem na forum pierwszy raz, ale nie mogłam się dłużej powstrzymywać bo mam do Ciebie strasznie dużo pytań. Niedługo czeka mnie ten najważniejszy dla mnie, długo wyczekiwany etap - wykończeniówka! Mój dom chcę urządzić w podobnym stylu, jak twój - taki nowoczesny minimalizm. Od dawna zdecydowana byłam na podłogę Opoczna z kolekcji Lazio i tak się złożyło, że mogłam zobaczyć ją u Ciebie. Niestety wczoraj Pani ze sklepu zrobiła mi straszny mętlik w głowie....jak usłyszała ze chcę położyć gres szkliwiony na 60m2 to zapytała czy na pewno wiem co robię?! no i zaczęło się..bo ten gres nie jest zbyt trwały, bo się na takiej powierzchni zaraz porysuje, bo jak coś mi przypadkiem upadnie to zaraz odprysk będzie widoczny itp. itd. tak jak by wcale nie chciała mi go sprzedać.. próbowała mnie przekonać do gresu polerowanego ale nieszkliwionego. Ratunku pomózcie!! Saly co sądzisz o tym gresie? Jesteś zadowolona?? Ja już zgłupiałam...:(

Witam was wszystkich, a zwłaszcza Ciebie Saly, bo w końcu to Twój dziennik:) Jestem na forum pierwszy raz, ale nie mogłam się dłużej powstrzymywać bo mam do Ciebie strasznie dużo pytań. Niedługo czeka mnie ten najważniejszy dla mnie, długo wyczekiwany etap - wykończeniówka! Mój dom chcę urządzić w podobnym stylu, jak twój - taki nowoczesny minimalizm. Od dawna zdecydowana byłam na podłogę Opoczna z kolekcji Lazio i tak się złożyło, że mogłam zobaczyć ją u Ciebie. Niestety wczoraj Pani ze sklepu zrobiła mi straszny mętlik w głowie....jak usłyszała ze chcę położyć gres szkliwiony na 60m2 to zapytała czy na pewno wiem co robię?! no i zaczęło się..bo ten gres nie jest zbyt trwały, bo się na takiej powierzchni zaraz porysuje, bo jak coś mi przypadkiem upadnie to zaraz odprysk będzie widoczny itp. itd. tak jak by wcale nie chciała mi go sprzedać.. próbowała mnie przekonać do gresu polerowanego ale nieszkliwionego. Ratunku pomózcie!! Saly co sądzisz o tym gresie? Jesteś zadowolona?? Ja już zgłupiałam...:(

Witaj dominiqua:welcome:

Ja mam w sumie 110 metrów tego gresu Salon, kuchnia, jadalnia, hol i wiatrolap

Gres jest cudny i wyglada pięknie ale:

1. podłoże musi być idealnie równe

2. trzeba stosowac deletacje czyli na takiej przestrzeni co jakiś czas fuda jest ciut szersza co zapobiega naprężeniom i ewentualnym pęknięcią

3. zastosować odpowiedni klej (drogi jak pierun) do tego rodzaju kamiennego gresu

4. kładła i to osoba do której mam bezgraniczne zaufanie a liczyła sobie stawkę x2 ze w/g na to że musiała się z nim namęczyć (kierunek układania, leciutko przeszlifowywała każdą płytkę na brzegach)

U mnie jest super, nic nie pęka Nic się nie rysuje Pięknie się błyszczy Ale są dziewczyny na forum które miały z tym rysowaniem podczas kładzenia problem

Trudno doradzić Najlepiej poradzić się osoby która ma to kłaść

Pozdrawiam

Saly

Od dawna zdecydowana byłam na podłogę Opoczna z kolekcji Lazio i tak się złożyło, że mogłam zobaczyć ją u Ciebie. Niestety wczoraj Pani ze sklepu zrobiła mi straszny mętlik w głowie....jak usłyszała ze chcę położyć gres szkliwiony na 60m2 to zapytała czy na pewno wiem co robię?! no i zaczęło się..bo ten gres nie jest zbyt trwały, bo się na takiej powierzchni zaraz porysuje, bo jak coś mi przypadkiem upadnie to zaraz odprysk będzie widoczny itp. itd. tak jak by wcale nie chciała mi go sprzedać.. próbowała mnie przekonać do gresu polerowanego ale nieszkliwionego. Ratunku pomózcie!! Saly co sądzisz o tym gresie? Jesteś zadowolona?? Ja już zgłupiałam...:(

Zastanawaiam sie również nad tym gresem. Wiem, że są dwa rodzaje , polerowany nie wymaga impregnacji... Może dziewczyny mają różne gresy...

Witaj dominiqua:welcome:

U mnie jest super, nic nie pęka Nic się nie rysuje Pięknie się błyszczy Ale są dziewczyny na forum które miały z tym rysowaniem podczas kładzenia problem

Trudno doradzić Najlepiej poradzić się osoby która ma to kłaść

Pozdrawiam

Saly

Saly gratuluję cudownego domku. Pięknie mieszkasz!

Mam pytanie dot. gresu LAZIO. Piszesz, że pieknie się błyszczy to znaczy, że jest polerowany. Rozumiem, że nie impregnowałaś go. Czy tak? Bardzo proszę napisz, czy gres jest pracochłonny, czy po umyciu nie powstają mazaje i inne ciapki, aby pucować szmatką? Nie mam na to czasu. Nie mam czasu na codzienne mycie podłogi, najchętniej chciałabym taką, którą muszę umyć jak mam czas a nie jakwidać, że jest brudna.

Bardzo proszę napisz jak w codziennym użytkowaniu i myciu sprawuje się gres, czy są mazie, czy widac brud etc.

Z góry dziękuję

DZIEWCZYNY

SPRZEDAM LAMPĘ Z SALONU HOME&YOU

cena sklepowa 899zł sprzedam za połowę

ZWIS 180 CM METAL , SZKŁO

ZAWIERA ŹRÓDŁO ŚWIATŁA

NOWA ORYGINALNIE ZAPAKOWANA NIE UŻYWANA

MOŻE TOŚ CHĘTNY ????

więcej info na priv

Ta środkowa na zdjęciu:

http://img96.imageshack.us/img96/7066/3066705625.jpg

Uploaded with ImageShack.us