finlandia 13.04.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam w takim razie informacje zawarte w katalogu sa nieprawdziwe?? Prosze zerknąc, http://www.kmt.com.pl/drzwi/uploads/pdf/katalog-drzwi-2016.pdf#page=16&zoom=auto,-12,838 Prawdziwe. Ale KMT pod nazwą ościeżnica Terma ma swoją autorską ościeżnicę ze stali + przekładka termiczna. Ta nie przewiduje łączenia ze sobą dwóch elementów, dlatego naświetla robi się na ościeżnicy aluminiowej Energy, która jest za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumisia2 14.04.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Prawdziwe. Ale KMT pod nazwą ościeżnica Terma ma swoją autorską ościeżnicę ze stali + przekładka termiczna. Ta nie przewiduje łączenia ze sobą dwóch elementów, dlatego naświetla robi się na ościeżnicy aluminiowej Energy, która jest za dopłatą. Prosze poradzić czy ościeżnica stalowa z WIKED Optimum lub z KMT Plus 75 będzie przemarzac (czy te mostki termiczne będą spełniac zadanie)?? Mam na mysli montaż drzwi bez naświetli . Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez gumisia2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.04.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Pod określeniem przemarzać można rozumieć różne efekty. Straty będą zawsze. Mniejsze lub większe, a szron na wewnętrznej części jest możliwy (widziałem nie raz), ale wynika on najczęściej z powodu nadmiernej wilgoci (dom świeżo zbudowany, niewygrzany), niskiej temperatury wewnątrz + czasem też nie dość dokładny montaż. Z powodu zastosowania futryny aluminiowej (zamiast zwykłej stalowej ) parametr "U" nie poprawi się istotnie. Chciałbym poznać jednak wyniki badań na szczelność porównywalnych drzwi. Ostatnio coraz więcej firm dostrzega ważność tego elementu, a mam wrażenie, że dokładność złożenia ościeżnicy aluminiowej (trudniej o błąd w montażu) wpłynie istotnie na efekt końcowy. Reasumując - garaż, pom. gospodarcze ościeżnice zwykłe wystarczą. Przy oknach z Uw poniżej 0,8 adekwatnym standardem powinna być wg mnie ość. cieplejsza. I to bez przeliczania czy się "opłaca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 21.04.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Przy oknach z Uw poniżej 0,8 adekwatnym standardem powinna być wg mnie ość. cieplejsza. I to bez przeliczania czy się "opłaca". Czy ościeżnice aluminiowe drzwi zewnętrznych tez można montować na konsolach w warstwie ocieplenia? Pytam bo wydawało mi się ze wspominałeś w tym wątku o tym sposobie montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.04.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam Czy ościeżnice aluminiowe drzwi zewnętrznych tez można montować na konsolach w warstwie ocieplenia? Pytam bo wydawało mi się ze wspominałeś w tym wątku o tym sposobie montażu Można bez problemu, należy jednak zwrócić uwagę, na próg, musi mieć poszerzenie, tak na marginesie moim zdaniem KAŻDE drzwi z małym, cienkim progiem aluminiowym powinny mieć takowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 21.04.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Pytanie czy warto? U mnie okna będą montowane w warstwie ocieplenia ale w przypadku drzwi to nie wiem czy jest sens? Chodzi mi nie tyle o finanse ile o trwałość i szczelność takiego montażu. Drzwi będą jednak intensywnie używane. A oszczędność w OZE pomijalna i nigdy się nie zwróci.Z drugiej strony drzwi montowane tradycyjnie będą bardziej wgłąb muru(54cm) w stosunku do okien na tej samej elewacji.Doradźcie drodzy forumowicze: pchać się w montaż w warstwie ocieplenia czy dać sobie spokój? Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 22.04.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Pod określeniem przemarzać można rozumieć różne efekty. Straty będą zawsze. Mniejsze lub większe, a szron na wewnętrznej części jest możliwy (widziałem nie raz), ale wynika on najczęściej z powodu nadmiernej wilgoci (dom świeżo zbudowany, niewygrzany), niskiej temperatury wewnątrz + czasem też nie dość dokładny montaż. Z powodu zastosowania futryny aluminiowej (zamiast zwykłej stalowej ) parametr "U" nie poprawi się istotnie. Chciałbym poznać jednak wyniki badań na szczelność porównywalnych drzwi. Ostatnio coraz więcej firm dostrzega ważność tego elementu, a mam wrażenie, że dokładność złożenia ościeżnicy aluminiowej (trudniej o błąd w montażu) wpłynie istotnie na efekt końcowy. Reasumując - garaż, pom. gospodarcze ościeżnice zwykłe wystarczą. Przy oknach z Uw poniżej 0,8 adekwatnym standardem powinna być wg mnie ość. cieplejsza. I to bez przeliczania czy się "opłaca". A jak się ma ościeżnica ''80N'' do zwykłej 80-tki w przypadku firmy Wiked? Sprzedawcy nie potrafili mi odpowiedzieć - jedyne co wiedza to ze jest ''odchudzona''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.04.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Zmień sprzedawcę, bo widać że doświadczenie ma w tym temacie nikłe. Jest "odchudzona". O całe 5 cm szerokości całkowitej. Czyli światło przejścia ma 75cm a nie "80" jak w "typowym-nieodchudzonym" pełnym wymiarze. Czyli niczym się nie różni poza rozmiarem pozwalającym go stosować w zbyt małych w stosunku do standardowych otworach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.04.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Pytanie czy warto? U mnie okna będą montowane w warstwie ocieplenia ale w przypadku drzwi to nie wiem czy jest sens? Chodzi mi nie tyle o finanse ile o trwałość i szczelność takiego montażu. Drzwi będą jednak intensywnie używane. A oszczędność w OZE pomijalna i nigdy się nie zwróci. Z drugiej strony drzwi montowane tradycyjnie będą bardziej wgłąb muru(54cm) w stosunku do okien na tej samej elewacji. Doradźcie drodzy forumowicze: pchać się w montaż w warstwie ocieplenia czy dać sobie spokój? A CZYM TY planujesz grzać dom skoro uważasz że opłaca się montować na konsolach nawet okna? planujesz grzać pradem budowlanym do końca życia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 22.04.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Zmień sprzedawcę, bo widać że doświadczenie ma w tym temacie nikłe. Jest "odchudzona". O całe 5 cm szerokości całkowitej. Czyli światło przejścia ma 75cm a nie "80" jak w "typowym-nieodchudzonym" pełnym wymiarze. Czyli niczym się nie różni poza rozmiarem pozwalającym go stosować w zbyt małych w stosunku do standardowych otworach. Ostatnimi czasy coraz więcej sprzedawców próbuje wciskać klientom te cudowne "80" N-ki, ale zapomina ich poinformować o docelowym świetle przejścia. Trafia do mnie taki klient i na informację o rozkuwaniu otworu po szerokości wypala,że on się na kucie nie godzi, bo jemu proponowali montaż bez kucia ościeżnicę 80N. Wyjaśniam mu,że kosztem przejścia i jest wtedy zdziwiony. Jakiś czas temu montowaliśmy drzwi, a do mieszkania piętro wyżej przywieźli kanapę. Facet klął na czym świat stoi, bo nie chciała przeleźć przez drzwi wejściowe. Był przekonany,że ma drzwi 80, a one były 75. Ci co mu te drzwi sprzedali powiedzieli,że takie sobie zamówił , na zamówieniu jest przecież jego podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.04.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Wiesz.. światło to jedno. Odpowiednia informacja wcześniej drugie. Zawsze, nim zaproponuję 80N mierzę obecne światło wejścia. Czasem też nie da się inaczej. Tzn da się, ale np. w tym tygodniu wymieniałem 2 szt drzwi gdzie nie było szans na ościeżnice w pełnym wymiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 22.04.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Wiesz.. światło to jedno. Odpowiednia informacja wcześniej drugie. Zawsze, nim zaproponuję 80N mierzę obecne światło wejścia. Czasem też nie da się inaczej. Tzn da się, ale np. w tym tygodniu wymieniałem 2 szt drzwi gdzie nie było szans na ościeżnice w pełnym wymiarze. Twój klient wie co mu montujesz, bo go o tym uprzedzasz. Montujesz N-kę, bo nie masz innej możliwości. Ja też od czasu do czasu montuję takie drzwi , bo nie wszędzie da się wstawić pełen wymiar, ale każdy przypadek jest omawiany z klientem, a światło w ościeżnicy wpisujemy do umowy. Z resztą u mnie jak na razie N-ki dotyczyły tylko "90", a i drzwi wymieniane nie miały pełnych 90 przejścia. Czym innym jest jednak montowanie drzwi o przejściu 75 cm bez uprzedzenia klienta z czym się to je , tylko po to aby bez wysiłku zarobić 100 czy 150 złotych, które ekipa monterska wzięłaby za rozkucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 24.04.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Zacząłem się rozglądać za drzwiami do domu i okazuje się że kolejny temat też łatwo nie pójdzie.. Dlaczego dla Termo Prestige nie ma drzwi "100"? Nie rozumiem tego, pasowałyby mi takie drzwi a tu zonk... I kolejna sprawa - czemu nie ma wersji z przeszkleniem typu "lustro weneckie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 25.04.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Zacząłem się rozglądać za drzwiami do domu i okazuje się że kolejny temat też łatwo nie pójdzie.. Dlaczego dla Termo Prestige nie ma drzwi "100"? Nie rozumiem tego, pasowałyby mi takie drzwi a tu zonk... I kolejna sprawa - czemu nie ma wersji z przeszkleniem typu "lustro weneckie"? Cześć Drzwi TERMO PRESTIGE wyposażone są w standardzie w ciepłą ościeżnicę TERMO 78mm w związku z czym ich szerokość całkowita konstrukcji to 1065mm co wraz z luzem montażowym powoduje, iż montowane są często w otwory tradycyjnych "100". Jakby była dostępna "100" w TP to musiałbyś mieć otwór około 120cm a jest to rzadko spotykane. Jeśli chodzi o lustro weneckie czy szybę P4 - rozwiązania te dostępne są w ofercie WIKĘDU do każdego modelu prócz 9,11 wzoru oraz do naświetli na indywidualne zapytanie w punkcie sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.04.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Twój klient wie co mu montujesz, bo go o tym uprzedzasz. Montujesz N-kę, bo nie masz innej możliwości. Ja też od czasu do czasu montuję takie drzwi , bo nie wszędzie da się wstawić pełen wymiar, ale każdy przypadek jest omawiany z klientem, a światło w ościeżnicy wpisujemy do umowy. Z resztą u mnie jak na razie N-ki dotyczyły tylko "90", a i drzwi wymieniane nie miały pełnych 90 przejścia. Czym innym jest jednak montowanie drzwi o przejściu 75 cm bez uprzedzenia klienta z czym się to je , tylko po to aby bez wysiłku zarobić 100 czy 150 złotych, które ekipa monterska wzięłaby za rozkucie. Umówmy się co do jednego - Klient chce drzwi i nie musi się na tym znać. Nasza w tym rola aby wyjaśnić mu z czym się je dane rozwiązanie. N-ki Wikęd wprowadził dla nas montażystów abyśmy mogli bez problemów montować drzwi tam gdzie byłoby dużo kombinacji. Niekiedy montażyści nadużywają N-ek nie patrząc na to czy Klientowi to się spodoba czy nie. I dobrze piszesz Samar - Klienta należy informować o tym co będzie montowane i nie ma co się łasić na 100zł zarobku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 26.04.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Cześć Drzwi TERMO PRESTIGE wyposażone są w standardzie w ciepłą ościeżnicę TERMO 78mm w związku z czym ich szerokość całkowita konstrukcji to 1065mm co wraz z luzem montażowym powoduje, iż montowane są często w otwory tradycyjnych "100". Jakby była dostępna "100" w TP to musiałbyś mieć otwór około 120cm a jest to rzadko spotykane. Jeśli chodzi o lustro weneckie czy szybę P4 - rozwiązania te dostępne są w ofercie WIKĘDU do każdego modelu prócz 9,11 wzoru oraz do naświetli na indywidualne zapytanie w punkcie sprzedaży. No właśnie - ja mam otwór dokładnie 120cm, w projekcie miały być drzwi 110, ale już z nich zrezygnowałem na rzecz "setki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 27.04.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 A CZYM TY planujesz grzać dom skoro uważasz że opłaca się montować na konsolach nawet okna? planujesz grzać pradem budowlanym do końca życia? Nie mówiłem ze się opłaca, mam okna wysunięte bo mur gruby(54cm) i chciałem uniknąć efektu zamku. A prądu ''budowlanego'' nigdy nie miałem, od razu zawnioskowałem o docelowy(G11) i takim będę dogrzewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.04.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ja też nie rozumiem pytania czy się opłaca? Również u mnie mur ma ponad 50cm (cegła + luft + cegła = stare budownictwo) a do tego kawał styropianu. Dokładnie tak jak piszesz Brunoxp - okna gdzieś wciśnięte głęboko w mur wyglądają komicznie przy tak grubych ścianach. Nowo stawiane domy mają mur grubości 1 pustaka maxa czy betonu komórkowego + styropian od 10 do 30cm. Co łącznie daje około 50cm, a u nas sam mur tyle ma bez styropianu. Drzwi też można bez problemu montować w licu ocieplenia, bo później dzwonią Klienci i pytają czy można samo skrzydło wymienić, bo się poobijało o elewację w glifie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garjar 01.05.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam szanownych bywalców. Przeglądam i czytam forum już kilka lat natomiast dzisiaj zarejestrowałem się w konkretnym celu. Jestem po wycenie drzwi TermoPrestige w tym tygodniu miałem wpłacić zaliczkę jednak zerkam do katalogu a tam Optimum! Rożnica około 1000zł. Budynek nowy jednak bez szczególnego nacisku na współczynnik U. Pustak ceramiczny 30 cm + styro 12cm 0.032, dach 26cm rockwoola 0,035, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podajnik groszek, niewielki wiatrołap z drzwiami przesuwnymi na pozostałą część domu, w wiatrołapie podłogówka i tu pytanie TP czy te nowe Optimum? Bardzo proszę o poradę obeznanych w temacie. Drzwi zamontowane,. sprawiają dobre wrażenie (wyjdzie w sezonie zimowym jak z termiką), wygląd całkiem całkiem, zamontowane poprawnie nic nie ociera i nie ma żadnych prześwitów. Jest jednak jeden problem dość istotny. Co kilkanaście otwarć i zamknięć ( zatrzasknięć ) drzwi się nie otwierają, dopiero uderzenie w drzwi lub mocne szarpnięcie ewentualnie dokręcenie wkładko-gałki na max w kierunku otwarcia powoduje odblokowanie języczka (języczków). Jest to absolutnie nie do przyjęcia, bo o ile przy takiej sytuacji otwarcie ze środka to kwestia dokręcenie gałki na max w kierunku otwarcia, to jednak zablokowanie się drzwi stojąc na zewnątrz bez klucza w ręce i walenie w drzwi z nadzieją że coś tam w mechanizmie zaskoczy do przyjemnych nie należy. Mam więc pytanie do Was czy prosić montażystę o zerknięcie w temat czy od razu pisać reklamację do Wikęd-u bo niesmak jednak jest. Drzwi TermoPrestige, okucia i zamek standardowe, wkładko-gałka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 04.05.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Przede wszystkim przedzwoń do montażysty i sklepu w którym kupowałeś drzwi bo tam w razie czego będziesz składał reklamację.Nie do końca chyba zrozumiałem jaki jest u Ciebie problem więc nie chcę wprowadzać póki co w błąd.Nie wiem czy czasem nie masz za mocno skręconego skrzydła w ościeżnicy - przypuszczam, że pomoże zwykła regulacja skrzydła co powinno być wykonane przez montażystę. P.S. nowo montowane drzwi czasem wymagają ponownej regulacji zaraz po tym jak się "ułożą" one w ścianie. Nic strasznego ani nadzwyczajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts