pawel2905 03.02.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Podpowiedzcie jaki próg lepiej wziąć przy standardowej wersji Optimum? Zwykły AL czy ten z wstawką PCV? Oba modele są bez dopłaty? Da się w Wikędzie dokupić drugi komplet wkładek standardowych, żeby wszystkie 4 były otwierane jednym kluczem? co do wkładek jest taka możliwość tylko trzeba sie zapytać. nie ma tego w katalogu a ja nie pamiętam dopłaty do tego rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 05.02.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Podpowiedzcie jaki próg lepiej wziąć przy standardowej wersji Optimum? Zwykły AL czy ten z wstawką PCV? Oba modele są bez dopłaty? Da się w Wikędzie dokupić drugi komplet wkładek standardowych, żeby wszystkie 4 były otwierane jednym kluczem? Cześć Do ościeżnicy stalowej masz próg aluminiowy zaś próg pcv/alu występuje wyłącznie z ościeżnica cieplą termo. Jeśli chodzi o wkładki można zamówić pod jeden klucz jeśli dotyczy to jednej serii drzwi (rozstawu wkładki) jest to do indywidualnej wyceny. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 05.02.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Cześć Do ościeżnicy stalowej masz próg aluminiowy zaś próg pcv/alu występuje wyłącznie z ościeżnica cieplą termo. Jeśli chodzi o wkładki można zamówić pod jeden klucz jeśli dotyczy to jednej serii drzwi (rozstawu wkładki) jest to do indywidualnej wyceny. Piotr A jak stabilny jest ten próg i jaką ma wysokość? Da radę zamontować go na poziomie wylewki przed płytkami czy jest za niski? A orientujesz się ile może kosztować komplet takich standardowych wkladek jak w optimum 50/50mm? Dużo więcej niż cena w katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 06.02.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A jak stabilny jest ten próg i jaką ma wysokość? Da radę zamontować go na poziomie wylewki przed płytkami czy jest za niski? A orientujesz się ile może kosztować komplet takich standardowych wkladek jak w optimum 50/50mm? Dużo więcej niż cena w katalogu? Cześć Próg w drzwiach WIKĘD w ościeżnicach stalowych najczęściej montują montażyści poprzez skręcenie go wraz z ościeżnicą na etapie montażu, są do tego przygotowane otwory wraz ze śrubami mocującymi w komplecie. Próg ma w najwyższym miejscu wysokość 2cm (takie są wymogi prawne, iż nie może być wyższy) zaś w najniższym miejscu około 6-8mm. Z tego względu, jeśli masz drzwi otwierane na zewnątrz niższa krawędź będzie od strony wiatrołapu, stąd montażysta najczęściej podnosi ościeżnicę wraz z progiem o wysokość gotowej podłogi (wysokość kafli etc...). Czasem montażyści, montują listwę montażową a próg wklejają później na gotową podłogę - używając klejów montażowych. Poniżej masz zdjęcia 2 progów, ALU oraz PCV/ALU myślę, że to rozświetli temat. Warto pamiętać również o stosowaniu poszerzeń podprogowych, zastosowanie ciepłego progu nie eliminuje przemarzania podprogowego. Jeśli chodzi o 2 komplet wkładek, ceny za wkładki obowiązują jak w katalogu. Jeśli będzie to miał być system, musisz poprosić sprzedawcę o wycenę tego w fabryce. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.02.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Cześć Próg w drzwiach WIKĘD w ościeżnicach stalowych najczęściej montują montażyści poprzez skręcenie go wraz z ościeżnicą na etapie montażu, są do tego przygotowane otwory wraz ze śrubami mocującymi w komplecie. Próg ma w najwyższym miejscu wysokość 2cm (takie są wymogi prawne, iż nie może być wyższy) zaś w najniższym miejscu około 6-8mm. Z tego względu, jeśli masz drzwi otwierane na zewnątrz niższa krawędź będzie od strony wiatrołapu, stąd montażysta najczęściej podnosi ościeżnicę wraz z progiem o wysokość gotowej podłogi (wysokość kafli etc...). Czasem montażyści, montują listwę montażową a próg wklejają później na gotową podłogę - używając klejów montażowych. Poniżej masz zdjęcia 2 progów, ALU oraz PCV/ALU myślę, że to rozświetli temat. Warto pamiętać również o stosowaniu poszerzeń podprogowych, zastosowanie ciepłego progu nie eliminuje przemarzania podprogowego. Jeśli chodzi o 2 komplet wkładek, ceny za wkładki obowiązują jak w katalogu. Jeśli będzie to miał być system, musisz poprosić sprzedawcę o wycenę tego w fabryce. [ATTACH=CONFIG]380869[/ATTACH] Piotr Dzięki za info. Ogólnie najbardziej by mi pasowało zamontować standardowy próg na wylewce i później wjechać na niego częściowo płytkami, bo nie chce za dużo w górę podkuwać nadproża. Po drugiej stronie mam jeszcze dwa schodki do garażu, a próg bdzie robi za trzeci, więc im będzie niższy tym w sumie wygodniej i bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 10.02.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Jeszcze jedno pytanie, jak działa zasuwnica w serii Optimum? Czy drzwi bez przekręcania klucza są szczelne? Czy trzeba je "dociągnąć" kluczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 10.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Jeszcze jedno pytanie, jak działa zasuwnica w serii Optimum? Czy drzwi bez przekręcania klucza są szczelne? Czy trzeba je "dociągnąć" kluczem? Moje drzwi optimum są szczelne bez koniecznosci przekrecania klucza. Czterostronna przylga i uszczelki robia swoje. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 10.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 A masz standadową futrynę czy termo? Jak oceniasz ten próg aluminiowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 10.02.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 oczywiscie ze z thermo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.02.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 St@nley - napisz jakie chcesz kupić drzwi, bo różnie montowany jest próg. Raz pomiędzy ościeżnicą, a raz pod nią wchodzi. Dla Ciebie większego znaczenia to nie będzie miało, ale warto o tym wspomnieć montażyście aby wiedział jak się do roboty przygotować.I jak masz miejsce to podpisuję się pod słowami Piotra - poszerzenie podprogowe z Wikędu za parę złotych kup i nie pożałujesz. forscher - widzę zadowolenie więc z tym serwisem wszystko już jest OK i drzwi śmigają jak należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 02.03.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Witajcie ponownie Drzwi do kotlowni wybrane, montaz za tydzien. Przyszedl czas na drzwi zewnetrzne. Jutro mam fachowca na budowie ktory ma mi poprawic otwor pod drzwi a ja nie moge dojsc do ladu z katalogiem wikedu Wybralismy drzwi wzor 12 szer 90 + naswietle boczne 40 cm. Seria drzwi prestige termo. Jakie wymiary otworu musze przygotowac ? I czy w katalogu poziom posadzki to poziom wylewki czy to juz poziom gotowej plytki ? No i drugie pytanie czy pchac sie w ogole w najlepsza opcje czy np optimum z termo w zupelnosci wystarczy ? Montuje oczywiscie poszerzenia podprogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 03.03.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 http://wiked.pl/images/katalog/katalog_2017_luty.pdf Przewidziano już luz montażowy, dla drzwi "130" ościeżnica termo, wymiar w świetle muruSzerokość - 1450 mmWysokość - 2087 mm Jest to wymiar od posadzki, a płytkami dojeżdża się do zamontowanego progu. Wszystko zależy od budowy przedsionka, jeżeli nie będzie dogrzewany, to radzę zamówić ościeżnicę optimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 03.03.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Czy aby na pewno ten wymiar jest pod termo prestige z naswietlem 40 ? Mi gdzies wczoraj mignal wymiar 2107 jesli chodzi o wysokosc i nie wiem jaka mam zostawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 03.03.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Mój błąd źle doczytałem. Tamten wymiar był do drzwi dwuskrzydłowych premium/normal. Strona 43 katalogu - szerokość dostawki oznacza, że jej wymiar wraz z ościeżnicą ma taki wymiar po stronie zewnętrznej - czyli w tym wypadku 400 mm Seria prestige jest na samym dole katalogu, czyli: Szerokość "90" + dostawka 400 mm -> 1109 + 400 = 1509 mmWysokość - 2110 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 06.03.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Cześć, czy Wikęd drzwi TP robi pod zamówienie pod otwór niższy niż 211 cm? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.03.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Zrobi. Z tego co pamietam kosztowało to 180zł. Uciąć samodzielnie się nie da, bo to drzwi z "czterostronną przylgą" czyli od dołu też są wyprofilowane i mają uszczelkę na skrzydle (i to nie jedną). M.in. dlatego ten model nie może być porównywany z Optimum Termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.03.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Cześć, czy Wikęd drzwi TP robi pod zamówienie pod otwór niższy niż 211 cm? Pozdrawiam Ile Ci brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.03.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Skrócenie drzwi TP kosztuje -160zł netto do 50mm -280zł netto od 50mm do 100mm http://wiked.pl/images/katalog/katalog_2017_luty.pdf Strona 50 - dopłaty i dodatki jakie można sobie dorzucić do drzwi. I tak jak pisał wyżej Finlandia - samodzielnie NIE można skracać. One są produkowane "na wymiar" ze względu na przylgę dolną. P.S. coś czuję, że hektor80 ma na odsprzedanie takie drzwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.03.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 P.S. coś czuję, że hektor80 ma na odsprzedanie takie drzwi . Nic z tych rzeczy Pytam bo również miałem problem z odpowiednim otworem i zamiast je skracać, podkułem nadproże i weszły elegancko.. mi brakowało 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedkam 11.03.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Witam,Jestem juz prawie zdecydowany na drzwi Wikęd wzor 31. Zastanawiam sie jeszcze miedzy optimum termo a prestige- z tego co czytam to chyba warto dolozyc, tak?Mam jeszcze jedna wątpliwość odnosnie sztywnosci oscieznicy- mianowicie od dwoch sprzedawców slyszalem juz ze nie grzeszy sztywnoscia - jak to jest w rzeczywistosci? Polecaja mi inne firmy z oscieznicami aluminiowo drewnianymi- mnie jednak to nie przekonuje. Prosze o porade z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts