Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drzwi wyglądają tak, niestety jeszcze w folii, bo elewacja się robi:

[ATTACH=CONFIG]276323[/ATTACH]

Magnesik:

[ATTACH=CONFIG]276324[/ATTACH]

Czujnik:

[ATTACH=CONFIG]276325[/ATTACH]

No drzwi wyglądają ładnie trzeba przyznać, widzę już z ościeżnica TERMO tu wg. mojej opinii przydałaby się klamka Prestige klasy C z zabezpieczeniem, fajnie masywnie wygląda nadaje dodatkowego efektu wizualnego :).

ZŁOTY DĄB_21.jpg

DSC0342411.jpg

A kontaktrony ciekawie zamontowane, aczkolwiek najlepiej wpisać w google i wyszukać te najlepiej nadające się do drzwi stalowych, gdyż są różne modele w zależności od zastosowania.

Edytowane przez piotrjazewicz

No drzwi wyglądają ładnie trzeba przyznać, widzę już z ościeżnica TERMO tu wg. mojej opinii przydałaby się klamka Prestige klasy C z zabezpieczeniem, fajnie masywnie wygląda nadaje dodatkowego efektu wizualnego :).

[ATTACH=CONFIG]276900[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]276904[/ATTACH]

A kontaktrony ciekawie zamontowane, aczkolwiek najlepiej wpisać w google i wyszukać te najlepiej nadające się do drzwi stalowych, gdyż są różne modele w zależności od zastosowania.

Dzięki za sugestie, klamkę pewnie kiedyś wymienię. Brałem na szybko najtańszą i sredną :)

Witam,

Gdzie w Katowicach lub okolicy mogę zobaczyć i dotknąć drzwi Wikędu? W sumie już wybrałem model nr 12, ale będę je miał lewe otwierane do środka i chciałbym zobaczyć czy pochwyt ma sens, gdyż będzie od zewnątrz z lewej strony, a wszyscy jesteśmy praworęczni i czy nie będzie przeszkadzał w otwieraniu drzwi kluczem.

Poza tym muszę na żywo zobaczyć kolor antracytowy.

Biję się z myślami czy nie zrezygnować z pochwytu na rzecz ościeżnicy termo (modernizuję dom z lat 80 - mury gazobeton + cegła + 10cm styro = razem ok 50cm muru)

Dodatkowo otwór mam ok 10-12 cm wyższy niż drzwi i nie wiem czy przykręcić do nadproża belkę drewnianą lub przykleić bloczki gazobetonu i ościeżnicę długimi śrubami przez nie czy jednak poszerzenie termo i od wewnątrz i zewnątrz przykleić styropian maskujący to poszerzenie.

Jakie jest Wasze zdanie?

W którym miejscu najlepiej zamontować te drzwi w murze?

Okna mam montowane ok 15cm od krawędzi zewnętrznej. Czy drzwi zamontować tak samo?

Proszę o pomoc :-)

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Ja właśnie robię otwierane na zewnątrz.I jak pisałem z zewnętsznej strony pochwyt. Pomyśl, jeszcze nad elektrozaczepem z funkcją rolki, faj ne urządzenie.

Sa jak pamiętam dwie pozycje, albo otwiera sie standardowo, albo po przesunięciu takiego małego elementu automatycznie się zamykają i trzeba je otwierać kluczem. Oczywiście jest jeszcze opcja (ponieważ mamy elektrozaczep) dania impulsu elektrycznego i sie samo otworzy z przycisku. Fajna zabawa.

Nad tym rozwiązaniem się włąśnie zastanawiam, tylko nie wiem czy nie będzie przeszkadzał pochwyt przy otwieraniu kluczem. Najwyżej dam drzwi otwierane na zewnątrz.

Możesz ewentualnie ustalić ze sprzedawcą aby mocowanie pochwytu przesunąć w stronę zawiasów, jeśli masz obawy że standardowe mocowanie, które idzie w jednej osi z szyldami może utrudniać Ci otwieranie drzwi. Dopłata podajże 100zł netto i masz problem i obawy z głowy :))

A co do TERMO ościeżnicy, to już chyba przy wymianie warto zainwestować w coś innego niż ościeżnica stalowa ogólnie dostępna, noi elektrozaczep z funkcją rolki co usprawni otwieranie drzwi bez klucza :)

pozdrawiam

dziś przeglądałem cennik i wychodzi na to, że jeśli kośby chciał mieć drzwi dwukolorowe to jest zmuszony kupić ościeżnicę termo.

Czyli dopłacić 680zł netto. :eek::eek::eek:

Jak się chce mieć w jednym kolorze to takich dziwnych wymagań nie ma.

Autorus można BI kolor również zrobić na ościeżnicy stalowej, gdzie płaszcz drzwi zewnętrzny będzie w innym kolorze niż wewnętrzny, aczkolwiek ościeżnica z racji na specyfikę produkcji może występować tylko w 1 bazowym kolorze, jest ona bowiem wyginana z jednego płaszcza blachy stąd nie da się jej zrobić w dwóch odmiennych kolorach, tak jak jest to zrobione w ościeżnicy TERMO której krawędź zewnętrzna i wewnętrzna mogą być okleinowane w dwóch kolorach. Poniżej przykładowe zdjęcie :)

000_0012.jpg000_0014.jpg