Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piotrze, dwie sprawy:

- czytając pytanie "jaka szyba" miałem nadzieję dowiedzić się, jaka jest jej budowa w sensie właściwości. Piaskowana to kwestia wyglądu, ale czy jest to szkło bezpieczne, antywłamaniowe, ciepłe? Wiem ze pewnie da się to znaleźć w katalogu, ale tak jakoś.. owładnęło mną typowe lenistwo; )

- na zdjęciu powyżej jest pochwyt prostokątny, ale wygląda że zamontowany z przesunięciem w stronę środka skrzydła, bo sprawdziłem to co mogłem - normalnie dziury są nawiercone niemal w osi klamki i wtedy dla wygody wkładania klucza trzeba użyć pochwytów skośnych, no chyba że komuś zależ na zamaskowaniu rozetki...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piotrze, dwie sprawy:

- czytając pytanie "jaka szyba" miałem nadzieję dowiedzić się, jaka jest jej budowa w sensie właściwości. Piaskowana to kwestia wyglądu, ale czy jest to szkło bezpieczne, antywłamaniowe, ciepłe? Wiem ze pewnie da się to znaleźć w katalogu, ale tak jakoś.. owładnęło mną typowe lenistwo; )

- na zdjęciu powyżej jest pochwyt prostokątny, ale wygląda że zamontowany z przesunięciem w stronę środka skrzydła, bo sprawdziłem to co mogłem - normalnie dziury są nawiercone niemal w osi klamki i wtedy dla wygody wkładania klucza trzeba użyć pochwytów skośnych, no chyba że komuś zależ na zamaskowaniu rozetki...

Finlandia jest to szkło bezpieczne. Reszta informacji pojawi się w nowym katalogu... bo szykuje się kilka ciekawych zmian, ulepszeń, jeszcze lepszego standardu ościeżnicy TERMO oraz właśnie szyb w naświetlach, ale od października a więc na razie milczę ....

Na pewno jako specjalista w zakresie drzwi - uważam że winno Ci się to wszystko spodobać...

A co do pochwytu, standardowo tak jak napisałeś w przypadku jeśli klient chce pochwyt z mocowaniem prostym, są otwory przesunięte jak na tym zdjęciu drzwi dwuskrzydłowych w osi w stronę zamków. Standardowo używany jest kąt montażu 45stopni, gdzie otwory idą w osi szyldów, kiedyś mierzyłem na ekspozycji jest około 45-50mm między kluczem a antabą.

Autorus zdjęcie nie mam takiego rozwiązania, bo występuje tylko i wyłącznie na życzenie klienta w opcji pochwytu okrągłego.

Co do Cameleon-a w bi kolorze na ościeżnicy stalowej - da się zrobić, jeśli tak jak napisałeś ościeżnica będzie cała biała, a skrzydło dwu kolorowe. Dopłaty nie będzie tak jak jest to w przypadku okleinowanych ościeżnic. A więc tylko 650zł za malowanie RAL.

Ja jakbym kupował prywatnie, wziąłbym pewnie na TERMO. Ościeżnica aluminiowa, przegroda termiczna z poliamidu, ościeżnica w jednym elemencie, nie składana, ciepły próg, zawiasy 3D, dobre parametry cieplne... itp itp

pozdrawiam miłego wieczoru, u mnie z czasem ciężko nuda mnie nie ogarnia:))

Enedue - a to pewnie słyszałeś o nowej linii, czyli drzwi znacznie grubsze z innym systemem zamków itp.. tu spokojnie. Koniec roku jak się uda to będzie dobrze, prace trwają już dobry rok, półtorej gdyż tu wszystko robi się od podstaw, wiked jest tu sam systemo dawcą nie ma gotowych rozwiązań :)

a Ecopolar to chyba firmy P... produkt ala drewniany z tego co kojarzę, a więc powiedzmy inny segment trochę niż stalówka :)

A co do TERMO czy warto się wstrzymać czy też nie to ewentualnie na prywatnej wiadomości, byście mogli sami zdecydować :)

Mam już uprawomocnione pozwolenie, tylko dostałam je w takich okolicznościach przyrody, pewnie całkiem standardowych, ale ja źle znoszę standardy obowiązujące w co poniektórych polskich urzędach, że mnie lekko mdli na samo wspomnienie i nie chciało mi się pisać. Lada moment podpisuję umowę na budowę domu, to szkielet będzie więc sam rozumiesz.

Orientujecie sie jaka jest cena najtańszych drzwi wikęd, bez przeszkleń? Potrzebuję solidnych do kotłowni? Czy jest możliwość zamontowania w nich jakieś wentylacji, aby był dodatkowy dopływ powietrza?

ps

Wejście dla psa i kota można stosować w zimę?

Co do ceny najtańszych drzwi firmy WIKĘD to w banalny sposób można to sprawdzić za pośrednictwem strony http://wiked.pl/nowe-zamowienie . Jest to strona producenta do robienia wycen.

Musisz pamiętać, że Wikęd ma dwa rodzaje drzwi seria PREMIUM i NORMAL. Premium są to drzwi wejściowe zewnętrzne (do stosowania bezpośrednio z dworu), a seria normal to drzwi wejściowe wewnętrzne, możesz je zastosować w momencie gdy masz wejście do kotłowni np. z garażu lub korytarza.