Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na podobnym etapie, chociaż w sumie to już zdecydowałem się. W tym wątku masz sporo informacji. Dużo lektury, ale przydatne informacje.

Gdzieś na FM był wątek, gdzie kolega pytało o te drzwi jak zachowują się po dłuższym czasie użytkowania, bo zaraz po montażu to i Chińczyk ładnie chodzi. Też było kilka przydatnych informacji. Jak znajdę to podrzucę link.

EDIT

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210935-Drzwi-Wik%C4%99d-pro%C5%9Bba-opinie

nie mogłem sobie przypomnieć jak Kolega się nazywał ale mam :).

Edytowane przez theme

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, o Wikędzie jest zdecydowanie mało informacji w internecie, ale wolę przeczytać 5 normalnych opinii a niżeli 1000 z Gerdy z hasłem: "kupiłem, są szczelne i ogółem fajne ... polecam" ;).

Możesz zagadać do Janusza, bo z tego co rozmawiałem z nim na priv to montował te drzwi u siebie i na pewno już coś o nich wie po takim czasie użytkowania.

• 2 weeks później...

Podzielę się z forumowiczami moim doświadczeniem może nie z drzwiami bo dopiero je otrzymałem ale z firmą Wikęd i firmą która mi je montowała. Drzwi zamawiałem w firmie która montowała mi okna. Przy oknach spisali się dobrze więc i tu liczyłem na bezproblemowe załatwienie sprawy. Przy zamówieniu poinformowali mnie że trochę trzeba poczekać.Ustaliliśmy termin montażu za 5 tygodni. Po tym okresie drzwi nie przyjechały, jak się później okazało pojechały do innego oddziału firmy gdzie były zamawiane podobne dla innego klienta. Tu zamieszanie z winy instalatora u którego zamawiałem drzwi. Wtedy było mi to na rękę bo miałem poślizg z ekipą od elewacji. Na drugi termin już producent nie wyrobił się z produkcją skrzydeł. Na umówiony montaż przyjechały moje ościeża i rama do nadświetli. Panowie obsadzili ramy na swoim miejscu "na gotowo" aby ekipa od elewacji mogła je obrobić. Byłem miło zaskoczony takim rozwiązaniem i mimo opóźnienia udało się zamontować drzwi w taki sposób aby udało sie je obrobić, byłem zadowolony. Skrzydeł nie było ale otrzymałem dwie szt skrzydeł zastępczych. Umówiliśmy się że moje skrzydła dojadą za tydzień i Panowie je podmienią. Po 5 dniach zadzwoniła do mnie bardzo miła Pani z fabryki, poinformowała mnie że skrzydła są gotowe natomiast brakuje im przeszkleń skąd zaproponowała dwa rozwiązania. Skrzydła bez przeszkleń dojada na umówioną podmianę a przeszklenia w kolejnym podejściu. Trochę to mało opłacalne rozwiązanie dla oby stron więc ustaliliśmy że ja nie obrażam się na powstałe opóźnienie, czekam jeszcze tydzień na podmianę skrzydeł a w zamian dostaje rabat na zamówione drzwi od firmy Wikęd. Podsumowując, mimo wielu przygód z moim zamówieniem co zaskutkowało w sumie 3 tygodniowym opóźnieniem jestem bardzo zadowolony z poziomu obsługi jako klient. Nie szukając winnych i głupio się tłumacząc zarówno producent jak i dystrybutor dołożyli wszelkich starań by nie zakłócić terminów prac prowadzonych równolegle. Mimo braku mojego zamówienia otrzymałem wcześniej ościeża aby dokończyć prace przy elewacji oraz zastępcze skrzydła by było jak zamknąć dom. Czytałem ten wątek przed wyborem producenta drzwi. Uważam że drzwi Wikęd prezentują się bradzo dobrze na rynku zarówno pod względem jakości wykonania jak i podejścia producenta do klienta. Jakość obsługi jest na równie wysokim poziomie. Jestem zadowolonym klientem. Liczę na to że z drzwiami nic złego się nie bedzie działo a nawet jeśli to wydaje mi się że firma równie dobrze rozwiąże powstałe problemy.

20141206_143453_resized_1.jpg20141206_143513_resized_1.jpg20141206_143519_resized_1.jpg20141206_143538_resized_1.jpg20141206_143549_resized_1.jpg

Ech,

coś temu Wikędowi się za dużo zleceń zrobiło, że ostanio wpadają takie pomyłki. Tylko kto pokręcił : fabryka czy diler?

Moje pochwyty (chyba opisane w innym wątku) przyjechały po dwóch tygodniach od zgoszenia (tydzień temu zabrali pomylone) ale.. znowu przyjechały nie takie jak trzeba a chciałem je w poniedziałek jechać zakładać

Do tego jeszcze dziś w kolejnych miałem w paczce inny próg..

Ale by nie bylo tak tylko marudnie: po raz kolejny po montazu moi majstrowie stwierdzili: "zajebiste drzwi". Oczywiście w swojej klasie i szczególnie w porównianiu do tej drugiej firmy ;)

Nie wypada mi w tym wątku pisać, co mówiliśmy w zachwycie montując drzwi z wyższej półki:)

Witam kupiliśmy sobie we wrześniu drzwi wikęd z dostawką i naświetlem górnym . Futryna termo , ciepły próg i parę szybek. Drzwi są bardzo ładne dobrze wykonane ale przetłoczenia bardzo płytkie symboliczne . Cena ponad 5000 więc nie mało. Zamówienie i dostawa bez zarzutu wszystko szybko i na temat. Po wypakowaniu drzwi długo szukałem ciepłego progu za który dopłaciłem ale znalazłem tylko kawałek czarnego plastiku z uszczelką. Jak się później okazało to był ten ciepły próg za który dopłaciłem. W sklepie nie mieli takowego progu ani nawet zdjęcia tego progu ale inaczej sobie wyobrażałem element w który uderzają drzwi zamykając się i po którym się chodzi. Ma on około centymetr wysokości i 6 cm szerokości można go w rękach bez trudu połamać.Jedyną metodą jaką można go zamocować do podłogi jest jego solidne przyklejenie.W otwór w tym progu wchodzi też rygiel trzymający małe drzwi z boku czyli dostawkę w którą także uderzają zamykające się drzwi. Wszystko to musi wytrzymać ten kawałek czarnego plastiku. Zamknięta dostawka ma około 3 mm luzu w tym progu więc zamykając drzwi dolna część dostawki odkształca się. Może się czepiam ale tak chyba nie powinno być. Uszczelki są twarde mogę to zrozumieć ale przez 3 miesiące po stopniowej regulacji stopnia domknięcia drzwi dół drzwi odgina się około 2-3 mm i wieje pod nimi. Kiedy ta uszczelka na progu i w dolnej części drzwi się podda i nie będzie wiało ? Kolejna sprawa wykraplanie się wilgoci na futrynie termo . Jak komuś się wydaje że może sobie taką futrynę o szumnej nazwie termo zamontować w domu bez ganku i nie będzie mu się na niej woda wykraplać to się bardzo myli . Miałem wcześniej kiepskie drzwi drewniane ale czegoś takiego nie było. Wentylacja działa mi dobrze nigdzie w domu nie wykrapla mi się para wodna tylko na moich nowych drzwiach za 5 tysięcy. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?

ddd.jpg

Finlandia jak to mówią nie myli się tylko ten co nic nie robi, aczkolwiek powinieneś porozmawiać ze swoim dilerem, a głównie swoim opiekunem w hurtowni o całej sytuacji, niejednokrotnie w sprawach pilnych fabryka nie czekając na reakcje dystrybutora wysyłała potrzebne elementy bezpośrednio do punktu sprzedaży. A pomyłki powstają u każdego, w tym przypadku problem mógł być w Wikędzie lub u dystrybutora albo bezpośrednio u dostawcy elementów dodatkowych w tym przypadku pochwytów.

Plusem całej historii iż mimo pomyłki elementów dodatkowych Twoi majstrowie od montażu stwierdzili, że "drzwi są zajebiste"

--------------------------------------------

Simcha próg ciepły w Wikęd do ościeżnicy TERMO powstał z myślą połączenia go z dolnymi poszerzeniami wysokości 3cm, które są również dostępne w katalogu, jest on komorowy zbudowany z twardego tworzywa plastikowego w przeciwieństwie do standardowego progu zimnego aluminiowego. Oczywiście dla funkcjonalności prawidłowej drzwi każdy próg wymaga trwałego przymocowania do podłoża. A co do wykraplania się wody na ościeżnicy ma na to wpływ wiele czynników, między innymi wilgotność w pomieszczeniu, odległość od punktu ciepła grzejnika, ogrzewania podłogowego itp.. w nowo wybudowanych domach nawet przez 2-3 lata para wodna może wykraplać się na najlepszych nawet oknach. Ja bym na Twoim miejscu sprawdził wilgotność, bo drzwi masz szczelne skoro taki efekt. Zjawisko wykraplania się prawy wodnej na drzwiach i oknach pewnie 100 - tki razy by poruszany na forum muratora, więc może jak dobrze poszukasz dowiesz się więcej istotnych informacji.

To i ja coś napiszę o drzwiach Wikęd, bo sam jakis czas temu o nie pytałem. Od zamówienia do montażu przez Dealera minął miesiąc, więc wygląda na to że producent wykonał drzwi w okresie poniżej miesiąca. Drzwi z naświetlami bocznym i górnym. Zacznijmy od pozytywów

1. Szybka dostawa

2. Dostawa zgodna z zamówieniem

3. Naświetla posiadają potrójną szybę. Niestety bez ciepłej ramki ale można to wybaczyc;)

4. Drzwi posiadają dwa zamki (klasa C) w systemie jednego klucza tzn jednym otwieramy obydwa zamki. Górny zamek ma wewnątrz pokrętło a dolny z obydwu stron otwierany jest na klucz. Jest to raczej solidna wkładka Wilka, otrzymujemy 6 kluczy w komplecie.

5. Klamka i szyldziki mi się podobają. Choć jest na nich mała reklama - logo Wikęd.

6. Drzwi wyglądają ładnie.

Inne cechy

1. Skrzydło waży około 40kg - i porównując do drzwi które mam w bloku - 100kg sprawiają wrażenie mniej solidnych. Jednak zamykają się szczelnie.

2. Drzwi nie posiadają bolców wchodzących w górę ościeżnicy które zabezpieczają przed wyważeniem po zamknięciu zamka

3. Ościeżnice są z aluminium ale jest to raczej cienka konstrukcja

4. Miejsca w które wchodzą zamki są z cienkiego aluminium

5 Dostawki (doświetla) nie mają systemowego łączenia, miejsce połączenia nie zabezpiecza przed dużą siłą naporu

Edytowane przez Inwestor012
uszczegółowienie opinii po dłuższym czasie używania tj 1 rok. Ogólnie poziom satysfakcji wzrósł i jestem z tych drzwi zadowol

Witam,

Mam już zamontowane drzwi firmy Wikęd.

Drzwi otwierają się na zewnątrz. Zauważyłem, że na progu od strony wewnętrznej pojawia się woda, tzn. takie dość duże krople wody na całej długości progu.

Czym może być to spowodowane i jak to ewentualnie wyeliminować?

Dodatkowo mokre są zaślepki od pochwytu od strony wewnętrznej.

Czym remont dalej się posuwa, to ja się zastanawiam po co mi to było.

Pozdrawiam,

Robert Sobczak

Nie kiedy ciężko zrozumieć tok rozumowania inwestorów. Ludzie pompują do domu wiadra wody a potem dziwią się że na zimnych elementach ona się skrapla.

Tzn. że ta woda jest np. z gładzi która była kładziona? Tylko jeśli tak, to zaraz po zamontowaniu drzwi nad ranem woda była również, a od momentu jakichkolwiek mokrych prac w wiatrołapie do montażu drzwi minęło 5 miesięcy od lipca do grudnia.

Nie znam się na wszystkim więc wolę się zapytać, podpytać aby w razie czego poprawić, ulepszyć, abym mógł spać spokojnie.

Remontuje starszy dom własnymi siłami (których już brakuje ;-) ) ze względu na brak środków na firmy. Jedynie okna i drzwi wstawiała mi ekipa.

robercikzs - to normalne zjawisko. Wystarczy podnieść temperaturę i zmniejszyć wilgotność powietrza. Polecam grzać i wietrzyć - problem powinien ustąpić. Aha ... nadmierna wilgoć i niska temp. spowodują powstawanie grzyba więc warto od razu zapobiec takim rzeczom.

Ja u siebie mam 25*C i nie mieszkam jeszcze. Suszę budynek na 100% po tynkach, bo nie chcę problemów. Przez 2 tygodnie dom ładnie wygrzał się, zmniejszyła się wilgotność powietrza i wyraszanie na oknach i drzwiach zniknęło.

• 3 weeks później...

Czy można wymienić zapadkę w zamku na rolkę?

Posłuchałem żonki i mam od zewnątrz pochwyt i troszkę mnie to denerwuje, że za każdym razem muszę pamiętać o kluczu (np. jak wyrzucam śmieci lub rozpakowuję auto po zakupach).

Jak jesteśmy w środku, to drzwi i tak są zamykane na górny zamek.

Taka rolka powodowałaby, że chwilowe wyjście z domu nie wymagałoby zabierania klucza.

Zapewne są to niestandardowe zamki firmy Wikęd i boję się, że tego nie da się zrobić i jestem skazany na klucz. Powoli żałuję pochwytu.

Różnie się na to mówi, ale zwykle to jest elektrozaczep, tylko że bez podłączenia do prądu.

Robercik - nie na żoną narzekaj a na siebie, że nie dorzuciłeś 200zł do tego rozwiązania, bo teraz znaleźć firmę która Ci to przerobi może być ciężko.

The me by może wiedział.. ale póki go nie ma, w zastępstwie powiem:

w nowym katalogu Wikęda pojawiły się nowe drzwi - prawie 9cm grubości, Uw nawet dla przeszklonych bardzo dobre, lepsze uszczelnienie, cena coś ok 4 tys. Wygląda zachęcająco.