robercikzs 14.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Robercik - nie na żoną narzekaj a na siebie, że nie dorzuciłeś 200zł do tego rozwiązania, bo teraz znaleźć firmę która Ci to przerobi może być ciężko. No i jestem zły na siebie, że nie uparłem się przy klamce, ale też na firmę gdzie zamawiałem drzwi, że nie podpowiedziała mi. Kupię chyba w sklepie zwykły elektrozaczep i sobie zamontuje do futryny bez podłączania na razie do prądu, a poźniej zobaczymy. Muszę tylko sprawdzić czy rozstaw śrub montażowych jest standardowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.01.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Aha ... nadmierna wilgoć i niska temp. spowodują powstawanie grzyba więc warto od razu zapobiec takim rzeczom. . Dokładnie mam taką sytuacje i dokładnie jest jak piszesz temp 5st wilgotność 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 15.01.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) w nowym katalogu Wikęda pojawiły się nowe drzwi - prawie 9cm grubości, Uw nawet dla przeszklonych bardzo dobre, lepsze uszczelnienie, cena coś ok 4 tys. Wygląda zachęcająco. Możesz coś więcej powiedzieć na temat ceny tych drzwi? Cena koło 4tyś to już z ościeżnicą czy za samo skrzydło? Bo nie wiem jak je porownywać a wydają się być ciekawą propozycją? Edytowane 15 Stycznia 2015 przez St@nley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.01.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie jestem handlowcem i jak podaje cene to zawsze kompletna, z potrzebnymi akcesoriami oraz montazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 15.01.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie jestem handlowcem i jak podaje cene to zawsze kompletna, z potrzebnymi akcesoriami oraz montazem. fajnie te drzwi wyglądają, ciekawe jak na żywo bo wyposażenie fajne i cena tez według mnie atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.01.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dokładnie. Drzwi fajne. Mam 2szt. Ale jednak na front dam CAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 15.01.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Autorus masz jakieś konkretne uwagi do tych drzwi, bo już chwile je użytkujesz?Też bym wolał Cala ale z naświetlem i akcesoriami przebije ceną 2xWikęd boję się, że jakością też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.01.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Niestety użytkuje je sporadycznie wiec moje komentarze nie dadzą wam wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 15.01.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ja u siebie od roku mam Wikędziaki. Jest jeszcze Janusz, który chyba i w tym wątku wypowiadał się. Z tego co wiem to kupił takowe drzwi. Pytaj co konkretnie chcesz wiedzieć, to może postaram się jakoś odpowiedzieć lub chociaż fotką wesprzeć. finlandia:w nowym katalogu Wikęda pojawiły się nowe drzwi - prawie 9cm grubości, Uw nawet dla przeszklonych bardzo dobre, lepsze uszczelnienie, cena coś ok 4 tys. Wygląda zachęcająco. Drzwi na prawdę konkretne, bo ktoś ruszył główką i nie zrobił 2x grubszego skrzydła i po temacie. Widzę, że w Wikędzie ku mojej uciesze dział marketingowy na urlopie i nie sprzedają ludziom kitu.Nowe ościeżnice termo, opadający próg, windstopery, dodatkowe uszczelki - dla mnie bomba. Cena moim zdaniem OK, choć więcej powiem jak zobaczę na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 15.01.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Niestety użytkuje je sporadycznie wiec moje komentarze nie dadzą wam wiele. ale nie mówisz o teraz prowadzonej wersji 88mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.01.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Brzmi zachęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 15.01.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ogólnie mnie interesuje czy się nie "rozklekotały" te drzwi po dłuższym użytkowaniu jak chińskie blaszaki z marketu.Cala drzwi mam w domu rodzinnym i wiem, że po 4 latach chodzą jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 15.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Robercik, jeśli przeszkadza Ci używanie klucza masz wyjście z sytuacji, domówić wiadomo sam elektrozaczep z funkcją rolki i domontować go. W ościeżnicy TERMO jest to żaden problem, odkręcasz 4 śruby mocujące element ze stali inox do której przykręcona jest regulacja języka zamka i podmieniasz te elementy, odkręcając 2 kolejne śruby mocujące. W ościeżnicy stalowej, też się da.. wystarczy trochę narzędzi nawet typowo z domowej skrzynki narzędziowej, a mianowicie wyciągasz plastikową zaślepkę ościeżnicy gdzie wchodzą rygle zamka, tu musisz niestety powiększyć otwór x 2 aby móc wyciągnąć przez zamontowaną ościeżnicę regulację i włożyć w jej miejsce elektrozaczep. Cały otwór który Ci powstanie zamawiasz sobie u sprzedawcy 2 nowe zaślepki na doł, które łączysz ze sobą i cieszysz się swoją funkcją rolki ) Jeśli nie chcesz robić tego sam, może w tej firmie gdzie kupowałeś drzwi jest jakiś kompetentny montażysta, który Ci pomoże. I nie ma co się złościć, pochwyt ładnie wygląda. Co do nowej serii drzwi WIKĘD TERMO PRESTIGE zastosowane tam zostały bardzo ciekawe rozwiązania, przede wszystkim ościeżnica z ciepłego aluminium o szerokości 78mm i dodatkowej 2 uszczelce połączone jest to z grubym ciepłym skrzydłem grubości 86mm z dwoma przylgami progiem opadającym oraz przylgą dolną docieplającą część progową wraz z ciepłym progiem ALU/PVC do którego można podpiąć systemowe poszerzenia podprogowe oraz co ważne drzwi w standardzie posiadają zasuwnicę automatyczna - wielopunktowo ryglowana gdy zatrzaskujemy drzwi - 6 punktowo. I co ważne firma WIKĘD tu pomyślała i dała możliwość klientom łączenia to z naświetlami, przez co można zabudować nietypowe otwory. Miłego wieczoru i miłej lektury, katalog już jest dostępny do pobrania na stronie WIKĘD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 16.01.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 ... drzwi w standardzie posiadają zasuwnicę automatyczna - wielopunktowo ryglowana gdy zatrzaskujemy drzwi - 6 punktowo... Piotrze mam pytanie do ciebie co do zasuwnicy automatycznej jeśli ktoś wchodzi z zewnątrz to musi mieć klucz żeby rozblokować zasuwnice? cz to robi się poprzez naciśnięcie klamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 16.01.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Na czym dokładnie polega funkcja rolki w elektrozaczepie Wikędu?Czym różni się ten elektozaczep od dostępnych na runku? Myślę, że mogę dać elektozaczep rewersyjny bez napięcia i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 16.01.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Paweł tak po naciśnięciu klamki rozblokowujesz zasuwnice, oczywiście jeśli nie masz przekręconej wkładki...Robercikzs wątek elektrozaczepu z funkcją rolki był opisywany w tym poście wielokrotnie przez różne osoby, a więc warto się cofnąć i poczytać sugestie i informacje od forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.01.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Pytania do znawców tematu: Jak to jest z wysokością otworu pod futrynę termo? Czy wysokość otworu podana w katalogu 2085mm jest już do gotowej podłogi, czy można to traktować jako wysokość do wylewki, żeby zlicowac próg z płytkami? Drugie pytanie to co to są za drzwi z oznaczeniem N? Jakieś węższe czy może wewnątrzklatkowe? Bo z tego co widzę wymagają węższego otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Wysokość jest podawana od poziomu gotowej podłogi. Nie każdy próg ma możliwość "zabudowy" płytkami, wydaje mi się że w Wikędzie tylko drewniany można wpuścić i go zlicować z wysokością podłogi (oczywiście nie dotyczy to drzwi otwieranych do wewnątrz). Symbol "N" oznacza pomniejszoną o połowę wielkość światła przejścia, czyli jak drzwi są drzwi "90-tki" to 90N będzie miało tego światła 85cm. To idealne rozwiązanie tam, gdzie są zostawione za małe otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.01.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Wysokość jest podawana od poziomu gotowej podłogi. Nie każdy próg ma możliwość "zabudowy" płytkami, wydaje mi się że w Wikędzie tylko drewniany można wpuścić i go zlicować z wysokością podłogi (oczywiście nie dotyczy to drzwi otwieranych do wewnątrz). Symbol "N" oznacza pomniejszoną o połowę wielkość światła przejścia, czyli jak drzwi są drzwi "90-tki" to 90N będzie miało tego światła 85cm. To idealne rozwiązanie tam, gdzie są zostawione za małe otwory. A progu PCV lub alu czemu nie da rady wpuścić, przy drzwiach otwieranych na zewnątrz? Chciałbym uniknąść kucia nadproża i wolabym delikatnie opuścić próg. Czyli rozmiar N to poprostu węższe o 5cm drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.01.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 A progu PCV lub alu czemu nie da rady wpuścić, przy drzwiach otwieranych na zewnątrz? Chciałbym uniknąść kucia nadproża i wolabym delikatnie opuścić próg. Czyli rozmiar N to poprostu węższe o 5cm drzwi? Bo "zwykly" prog jest wyprofilowany tak jak "śpiący policjant" na ulicy. Czyli niby można, ale za progiem będzie krawężnik Ten prog jest naszkicowany na ostatniej stronie katalogu - ale z błędem, bo faktycznie schodzi łagodnie do końca. Próg drewniany ma wysokość 2cm i jest zakończony jak płytka, czyli da si zafugować łączenie. Wg mnie próg drewniany jest ok - może nie każdemu pasować jego ciemno brązowe wybarwienie, ale na pewno jest cieplejszy niż zwykły, aluminiowy - na pewno nie będzie oblodzony:) N- jest dokadnie tak jak napisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts